Meditativnim tehnikama uronite u dubok i miran san

Ako spadate u one koji preopterećeni poslom i obvezama, imaju teškoće s usnivanjem, predlažemo da iskušate jednu od predloženih tehnika relaksacije koje će vam omogućiti da lakše utonete u san i odmorite svoj prenapregnuti mozak. Meditacija, samim smirenjem uma i stanjem duboke relaksacije u koje nas uvodi, potiče miran san, a meditacijske tehnike koje će nam osigurati smirenost uma korisne su i kod stresa, anksioznosti i nemira koji učestalo priječe zdrav noćni odmor.

Naš smiren um uključen je u sadašnji trenutak, ne procjenjuje i ne osuđuje misli i događaje, a osim toga, Projekt „Meditation“ pokazao je kako su niske koncentracije serotonina u tijelu povezane s nesanicom, te da meditacija povećava upravo koncentraciju serotonina i tako dovodi do duboke relaksacije.

Vizualizacija je zakon

Postoji više vođenih meditacija dizajniranih tako da vas lakše uvedu kroz tehniku relaksacije vizualizacijom. Ove meditacije su sugestivne prirode i uvode vaš um i tijelo u stanje duboke i potpune relaksacije. Kada um uđe u jedno takvo stanje, smanjuje se njegova neprekidna aktivnost i san dolazi kao posljedica tog relaksiranog stanja. Birate li vođenu meditaciju, obavezno izaberite onu koja je napravljena baš za uspavljivanje jer neke vođene meditacije mogu imati i suprotan učinak – mogu vas razbuditi. Također, možete se uspješno uspavati i zamišljajući neku lijepu scenu iz prirode – vodopade, more ili ocean.

Zaboravite na ovčice

Slično dobro poznatom „brojanju ovaca“, tehnici koju vas je vjerojatno u besanim dječjim noćima naučila vaša majka, vrste meditacije koje uključuju disanje i brojenje, zahtijevaju vaš fokus i koncentraciju uma. Um se nakon nekog vremena iscrpi i preda, misli prorijede, a vi padnete u miran san. Za ovu biste vrstu meditacije svakako trebali biti u ležećem položaju, usmjeriti pažnju na vaš dah i osjetiti kako se trbuh podiže i spušta. Izdisanje s pažnjom više relaksira od udisaja, stoga pridajte pažnju vašem izdisaju i tijekom svakog izdisaja brojite 1,2,3…do onoliko koliko vam je ugodno. Prolazite tako kroz izdisanje zraka brojenjem, sve dok ne utonete u dubok san.

Progresivna mišićna relaksacija

Ova tehnika podrazumijeva mentalno „skeniranje“ te stezanje i opuštanje svih dijelova tijela i u početku može zazvučati kao vrlo komplicirana tehnika, no u svojoj je biti, jednom kada se savlada, vrlo jednostavna. Započnite ležeći u ugodnom položaju. Osvijestite svoja stopala, zategnite mišiće stopala kroz 10 sekundi pa ih polako opustite. Pređite sada na mišiće potkoljenice i učinite isto, nakon njih na mišiće natkoljenice, a potom i na sve preostale dijelove tijela, polako i koncentrirano, penjući se prema glavi. Ova će tehnika osigurati duboku smirenost uma i usmjeriti vašu svijest onim točkama na tijelu u kojima se osjeća napetost.
naturala.hr

Prethodna objavaU kakvu sobu odlazite spavati?
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 01.11.2014.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.