Istraživanjem je ustanovljeno kako je u skupini žena koje nisu gotovo nikad pile zaslađena pića 1,7 posto doživjelo je moždani udar, dok je među onima koje su pile svaki dan zaslađena pića tri posto ispitanica imalo moždane udare.

Žene koje gotovo svaki dan piju zaslađena gazirana i negazirana pića imaju 83 posto veće izglede za moždani udar od žena koje rijetko piju gazirana pića i druge zaslađene napitke, pokazalo je japansko istraživanje koje je utvrdilo da zaslađena pića nemaju takav učinak i na muškarce.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal od Clinical Nutrition, potvrđuje ranija istraživanja koja povezuju zaslađene napitke s raznim negativnim učincima na zdravlje uključujući sa srčanim udarima, pretilošću i šećernom bolesti.

– Unos zaslađenih gaziranih i negaziranih pića povezan je s povećanim rizikom ishemijskog moždanog udara kod žena – napisali su znanstvenici sa sveučilišta u Osaki.

Oni su u okviru istraživanja proučavali i da li zaslađena pića utječu na razvoj bolesti srca no pokazalo se da nemaju takav utjecaj.

Negativan utjecaj zaslađenog pića na metabolizam

Desetogodišnjim istraživanjem bilo je obuhvaćeno gotovo 40 tisuća osoba koje su tri puta tijekom istraživanja davale podatke o prehrambenim navikama, zdravlju i stilu života. Ispitanici su bili podijeljeni u četiri skupine – jedna nije gotovo nikad pila zaslađena pića, druga je pila do dvije čaše tjedno, treća tri do četiri čaše tjedno a četvrta je pila zaslađena pića gotovo svaki dan.

U skupini žena koje nisu gotovo nikad pile zaslađena pića 1,7 posto doživjelo je moždani udar, dok je među onima koje su pile svaki dan zaslađena pića tri posto ispitanica imalo moždane udare.

Kod muškaraca nije utvrđena veza između konzumiranja zaslađenih pića i rizika od moždanog udara, moguće zbog toga što su muškarci s ranim znakovima bolesti srca prestajali piti zaslađena pića, napominju znanstvenici.

Oni smatraju da bi se učinak zaslađenih pića na žene mogao objasniti utjecajem tih pića na njihov metabolizam. Konzumiranje velikih količina zaslađenih pića povećava težinu, razinu šećera u krvi i masnoća te dovodi do povišenog krvnog tlaka koje je pak povezano s većim rizikom moždanog udara.

Istraživanjem nije utvrđeno da konzumiranje pića povećava rizik srčanih bolesti.

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/70082-zasladena-pica-veliki-su-neprijatelji-zdravlju-zena.html

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 03.04.2013.
Slijedeća objava5 milijuna farmera diže tužbu protiv Monsanta tešku 7,7 milijardi dolara
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here