atma.hr – 52
Ovdje već podrazumijevamo da svi volite meditirati. 🙂 Ako niste do sada probali svakako preporučujemo da u svoju meditaciju uvrstite korištenje ‘japa male’ ili skraćeno ‘male’. Mnogi već od prvog susreta s ‘malom’ tijekom meditacije postanu privučeni tom praksom. Energija i osjećaj koje ona pruža prilikom meditacije mogu biti vrlo posebni. Držati u rukama tako nešto tijekom vaše prakse meditacije može imati transformacijski učinak.

1. Sve je u mantri

Mala (što bi u prijevodu značilo vijenac ili garland) tradicionalna je alatka namijenjena meditaciji, a sastoji se najčešće od 108 kuglica od prirodnih materijala kao što su Rudrakša, Bodhi, sandalovina, Neem, drago kamenje ili Tulasi. Ona je namijenjena za pomoć pri brojanju mantri tijekom prakse meditacije.

Ako ste inspirirani sanskrtskim mantrama, mala će biti vaš duhovni alat. Sanskrtske mantre prenose se generacijama, te su pažljivo građene da njima pristupite višem jastvu unutar sebe. Čak i ako ne razumijemo mantru, recitiranje još uvijek ima nevjerojatne dobrobiti. Pa čak i ako vas mantre toliko ne privlače, možete pokušati koristiti malu za brojanje vaših vlastitih afirmacija.

2. Osjet dodira

Najbolja stvar kod male je što ona postoji na fizičkoj razini i stvarno može biti prekrasan alat za nekoga tek počinje praksu meditacije, a mnogi se ne odvajaju od nje čak ni u višim stadijima duhovnog samoostvarenja. Kod početnika jednostavno “usredotočavanje na dah” može dovesti do osjećaja frustracije. Neprestani dotok misli može biti obeshrabrujući. Iako je čak i lagano fokusiranje misli vrsta meditacije, onima koji tek počinju tako nešto obično je popriličan izazov.

Držanje male u rukama, početnika drži čvrsto utemeljenim i usmjerenim. Držanje nečega fizičkog i opipljivog za vrijeme meditacije pomaže umu da vrati svoj fokus na mantru i zadrži ga duže. Posebno je vrijedan alat onima kojima je mantra glavni dio prakse meditacije.

3. Dobre vibracije

Materijali od kojih se uzrađuje mala sami po sebi već sadrže dobre vibracije. Sjemenje, kamenčići ili drvo od kojih se mala izrađuje imaju posebno značenje i energiju. Postoje raznih oblika i veličine pa je najbolje da kod odabira slijedite svoj instinkt i unutarnji osjećaj.

4. Pomaže kod izdvajanja vremena za meditaciju

Za neke, odvajanje određenog vremena za meditiranje može biti korisno. Postoji puno aplikacija i štoperica koje vam pomoći za odvajanje određenog broja minuta ili sati, ali mala sa sobom nosi poseban osjećaj koji moderna pomagala ne mogu zamijeniti. Malu koriste veliki mudraci već tisućljećima i ona pruža određenu karizmu i osjećaj poštovanja kad prilazimo meditaciji. Odredite broj krugova koji želite napraviti na dnevnoj bazi i ne posustajte. U našem svijetu sve se ciklički ponavlja. Svaki dan dišemo i to ne zaboravljamo. Meditacija je poput disanja u duhovnoj dimenziji i stoga bi se trebala prakticirati svaki dan, jer bez nje ostajemo bez kisika na duhovnoj razini i polako na toj razini umiremo. Mantra je naša veza s duhovnim svijetom.

5. Svakodnevni podsjetnik na praksu

Neki ljudi vole da nositi svoje male kao ukras oko vrata ili ruke. Različite škole yoge imaju različite stavove prema tome, ali kako u današnjem svijetu postoji toliko mnogo stvari koje nas odvraćaju od stvarnog smisla života, nošenje male uz nas može biti dobar podsjetnik našeg unutarnjeg života. Ovaj jednostavan vijenac od perli ili drvenih kuglica može djelovati kao utočište kad postanete preopterećeni u bilo kojem trenutku tijekom dana ili kada se uhvatite kako ste odlutali daleko od svojih duhovnih stremljenja.

atma.hr – 52
I povrh svih ovih vrlina, redovitim korištenjem, vaša mala postaje prožeta jedinstvenom energijom. Svaka izgovorena mantra, molitva ili afirmacija, svaka vaša spoznaja ili realizacija ostaje zapisana u mali i ona postaje svjedok vašoj priči. Uživajte u njoj i učinite je svojim svakodnevnim životnim suputnikom!