Postoje mnoge dokazane zdravstvene prednosti ovog povrća.

52
Kiseli kupus je koristan u prevenciji srčanog udara, moždanog udara i raka. Također može poboljšati probavu.

Prednosti vitamina C u kiselom kupusu

U prošlosti su pomorci uvijek sa sobom nosili kiseli kupus zbog njegovog visokog sadržaja vitamina C. To je bio bitan dio svakog krstarenja.

Konzumacija kiselog kupusa bila je učinkovita prevencija protiv skorbuta koji je uzrokovan nedostatkom vitamina.

Kiseli kupus je probiotik

Kiseli kupus dobiva svoje probiotičke prednosti zbog procesa kiseljenja. Tijekom prirodne fermentacije tog povrća nastaju dobre bakterije koje pomažu našem probavnom sustavu.

Uvijek ga je preporučljivo konzumirati nakon uzimanja kure antibiotika, jer pomaže našem probavnom sustavu da uspostavi ravnotežu u crijevnoj mikroflori.

Zaštita protiv raka

Kiseli kupus je jedna od najboljih namirnica za sprječavanje razvoja raka. Za to su odgovorna tri sastojka:

  • Izotiocijanat – Ovo povrće je bogato izotiocijanatom, koji može smanjiti rizik od razvoja raka.
  • Glukozinolat – Ova tvar u kiselom kupusu pomaže u aktiviranju prirodnih antioksidativnih enzima u tijelu.
  • Flavonoidi – Kiseli kupus, također, sadrži flavonoide koji štite vaše arterije od stvrdnjavanja i začepljenja.

Zdravije i jače srce

Kiseli kupus je prepun vlakana koja poboljšavaju probavu. Dodatno poboljšava zdravlje mozga i srca. Druge zdravstvene prednosti vlakana su:

  • Kontrolira loš (LDL) kolesterol
  • Smanjuje šanse za srčani ili moždani udar
  • Smanjuje vjerojatnost arterioskleroze

Kiseli kupus za jače kosti

Ovo povrće je bogato mineralima koji su korisni za vaše kosti. Oni sprječavaju razvoj osteoporoze. Vitamin K pomaže u održavanju zdravlja vaših kostiju.

Ovaj vitamin regulira proizvodnju proteina koji su potrebni za održavanje mineralizacije u kostima. Uključite kiseli kupus svakodnevnu prehranu.

Kiseli kupus za mršavljenje

Prema istraživanju – konzumiranje fermentiranih namirnica, kao što je kiseli kupus, dokazano dovodi do mršavljenja – pogotovo u području struka i bokova!

Konzumiranje fermentiranih namirnica ima vrlo pozitivan učinak na metabolizam. Rezultati istraživanja ukazuju na to da fermentirani kupus posebno može utjecati na pretilost, metabolizam lipida i upalne procese.

Napravite vlastiti kiseli kupus

Pasterizacija i proces konzerviranja kiselog kupusa, namijenjenog za police trgovine, ubija sve korisne bakterije. Dobra vijest je – priprema kiselog kupusa je zapravo prilično jednostavna i jeftina!

Kiseli kupus – recept

Količina: 1 galon
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme fermentacije: 1 – 6 mjeseci

Sastojci:

Nekoliko velikih glava zelenog kupusa

2 žlice nerafinirane morske soli

Upute:

1. Izdubite jezgru kupusa, a ostatak naribajte.

2. U veliku zdjelu stavite kupus i sol zajedno. Morat ćete ga “mijesiti” rukama kako bi razbili staničnu strukturu kupusa.

3. Kupus će početi otpuštati svoje sokove i postati će savitljiv. Sada ga morate spakirati u veliku staklenku i pritiskati prema dolje drvenom žlicom.

4. Nastavite pritiskati sve dok kupus ne bude uronjen u tekućinu. To je vrlo važno za pripremu bilo koje fermentirane hrane jer je za fermentaciju ključno da kruti materijali budu uronjeni u tekućinu.

Fermentacija je anaerobni proces i izlaganje zraku povećava vjerojatnost da će se hrana kontaminirati mikrobima, gljivicama i plijesni.

5. Lagano ga prekrijte i dok traje fermentacija držite kupus na sobnoj temperaturi van domašaja direktne svjetlosti i povremeno ga pritisnite da bude uronjen u tekućinu.

6. Kušajte kiseli kupus svakih nekoliko dana, kada ocijenite da je dovoljno kiseo premjestite ga u hladnjak, gdje ćete ga čuvati najmanje 6 mjeseci. Ako se talog pojavi na vrhu, jednostavno ga uklonite žlicom.

Izvor: familylifegoals / bestherbalhealth / ncbi.nlm.nih.gov / nourishedkitchen

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.