Foto: piplantri.com

52




Svaka kultura ima svoje vlastite tradicije oko rođenja djeteta. Dok mi proslavljamo rođenje djevojčice tako što poklanjamo ružičaste haljine i lutke, u selu Piplantri u Rajasthanu, Indija, slave tako što posade 111 stabala.

Tako je, svaki put kad se rodi djevojčica u Piplantri, 111 stabala posadi se u njenu čast!

U većini indijskih sela rađanje kćeri povijesno se smatralo teretom za obitelj. U selima se prakticira davanje velikog miraza koji doprinosi visokim troškovima braka kućanstvima s kćerima. Kao rezultat toga, kćeri se često smatraju manje vrijednima od muških potomaka, a mnoge su se udale prije nego su navršile 18 godina; samo nekoliko je dobilo odgovarajuće obrazovanje.

39

Nasilje nad ženama koje proizlazi iz tih stavova i dalje je vruća tema u Indiji. Dokumentarac “Indijske kćeri” nedavno je zabranjen zbog prikazivanja silovanja i zlostavljanja žena u zemlji, piše One green planet.

Nasuprot tome, tradicija sadnje stabala kao dobrodošlica kod rađanja ženske djece u Piplantri čini se da potpuno odbacuje ta povijesna ograničenja, potičući nadu da se stavovi prema ženama mogu promijeniti.

Ovaj nevjerojatan običaj započeo je bivši šef sela Shyam Sundar Paliwal u čast njegove kćeri koja je preminula kad je bila mlada. Iako Paliwal više nije vođa sela, tradicija se i dalje nastavlja.

Kad se rodi djevojčica, članovi sela se zajedno sastaju kako bi podigli neku vrstu “vjere” za djevojku.

Roditelji daju trećinu iznosa od ukupno 31.000 rupija, što je jednako $ 500, a novac se čuva kao 20-godišnji fond za djevojku. Time se osigurava da nikada neće postati financijski teret svojim roditeljima.

75



piplantri.com

U zamjenu za ovo, roditelji potpisuju zakonsku potvrdu kojom se navodi da će se kći udati nakon što navrši 18 godina i da će dobiti odgovarajuće obrazovanje.

Potvrda izjave navodi da se također mora voditi briga o 111 stabala.

piplantri.com

To je pametno, ali praksa sadnje drveća u vezi s rođenjem djeteta zapravo se provodi kako bi se osiguralo da će lokalno okruženje moći podržati sve veću populaciju.

52




piplantri.com

Ne samo da ova prekrasna tradicija potiče duboko uvažavanje žena u selu, već također pruža izvanredan osjećaj upravljanja okolišem.

Gehrilal Balai, otac koji je prošle godine posadio 111 mladica, rekao je za Hindustan Times kako ga pogled na krošnje usrećuje jednako kao i uspavljivanje svoje kćeri.

piplantri.com

Stabla postaju simbol rođenih djevojčica, a seljaci naporno rade kako bi zaštitili stabla od termita, sadeći aloa veru.

52




piplantri.com

Vidjevši intimnu vezu između socijalnog zdravlja i zdravlja okoliša sela, Paliwalova tradicija stvorila je doista održivu budućnost članova zajednice.

piplantri.com

Tijekom proteklih šest godina, u Piplantri je posađeno četvrt milijuna stabala.

39

Seljaci zaslužuju sklad koji je ova tradicija donijela svojoj zajednici s dramatičnim padom zločina. Da ne spominjemo njihovu obnovljenu ljubav prema djevojčicama.

piplantri.com

Kada promotrimo povezanost između njihovih društvenih problema i okoliša, možemo pronaći jedinstvena i nevjerojatna rješenja modernih svjetskih problema.

Možda mislite da nešto poput beznačajnih mladica ne može promijeniti svijet, ali zapamtite, da će mladica jednog dana postati golemo stablo.

Prevela: Suzana Prnjak za atma.hr

57 SHATAVARI

AYURVEDA - SHATAVARI BILJNI PRAH U KAPSULAMA

Održava hormonalnu ravnotežu, liječi ženske tegobe, seksualne poremećaje, pomlađuje organizam.

Shatavari, odnosno grozdasta šparoga, je jedna od najcjenjenijih biljaka u tradicionalnoj Ayurvedskoj medicini. S razlogom se smatra najboljim tonikom za maternicu, jer potiče njenu snagu te blagotovorno djeluje na jajnike kao i reproduktivni sustav u cjelosti.

Preporučuje se za liječenje želučanih, probavnih i živčanih bolesti te brojnih ženskih tegoba.

Šatavari je uistinu dar ženama.

Pakiranje: 500 gr / 120 kapsula

Cijena: 219,90 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaRekla – Kazala: Ultimativna TRAČ PARTIJA od horoskopa :-)
Slijedeća objavaKad si usamljena i osjećaš kao da nešto nedostaje
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.