Novo istraživanje na čak 79 pari blizanaca, objavljeno u poznatom američkom časopisu „Plastic and Reconstructive Surgery“, alarmira i jasno pokazuje koliko pušenje, osim pustošećeg utjecaja na zdravlje, čini lice prijevremeno starijim. Rezultati govore sami za sebe.

Za potrebe studije, 79 pari blizanaca s prosječnom dobi od 48 godina koji su prisustvovali godišnjem Twin Days festivalu u Twinsburgu, Ohio, profesionalno su fotografirani. Kod svakog od tih parova blizanaca, jedan puši, dok druge ne, ili jedan od blizanaca puši najmanje pet godina dulje od drugog.

Plastični kirurzi su pomno proučavali fotografije i istaknuli razlike u starenju lica. Među blizancima gdje je jedan blizanac pušač, a jedan ne, razlike su bile vrlo očite. Među blizancima s više od pet godina razlike u trajanju pušenja, razlike su bile manje, ali ipak vidljive. Većina znakova starenja povezanih s pušenjem su se najviše vidjeli u srednjem i donjem dijelu lica.

Istraživači su otkrili da su blizanci pušači, na stranu lošije zdravlje,  imali obješenije gornje kapke, a time i umorniji izgled lica, padajuću kožu oko čeljusti, izraženije vrećice ispod očiju, brojnije i dublje bore, spuštenije kuteve usana, puno sitnih bora oko usana tzv pušačkih bora, više suhu kožu, više tzv staračkih mrlja ili pjega te duboke nazolabijalne brazde odnosno bore koje se protežu od nosa ka kutovima ustima.

Pušači, budite zdraviji i mlađi. Prestanite pušiti još danas!

1-twin-smoke-skin-comparison 268120-twins 895442-smoking-twin alg-jeanne-susan-twins-jpg smokers31f-2-web twins

Prethodna objavaČesto koristite računalo? Saznajte kako sačuvati vaš vid!
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 07.11.2013.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here