U 2012. godini HALMED-u je podneseno ukupno 1.923 prijava sumnji na nuspojave, za šest posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Od tog broja, 94 prijave su iz kliničkih ili postmarketinških ispitivanja, a 1.784 prijave podnijeli su zdravstveni radnici, pacijenti ili farmaceuti. Broj smrtnih slučajeva dovedenih u vezu s nuspojavama lijeka bio je trostruko veći nego godinu ranije.

U čak se 36 smrtnih slučajeva u 2012. godini posumnjalo da je smrt nastala kao posljedica nuspojave lijeka. U dva je slučaja bila riječ o suicidu, u dva o slučajnom trovanju lijekom, a u jednom slučaju o fatalnoj reakciji preosjetljivosti na lijek. U 19 se slučajeva nakon istrage zaključilo da je lijek mogao pridonijeti smrtnom ishodu, a u 12 da to najvjerojatnije nije slučaj. U sedam slučajeva, naime, smatra se da povezanost nije vjerojatna, a u pet je slučajeva isključena svaka veza nuspojave i smrti pacijenta – stoji u izvješću Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o nuspojavama u 2012. godini.

U 2012. godini HALMED-u je podneseno ukupno 1.923 prijava sumnji na nuspojave, za šest posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Od tog broja, 94 prijave su iz kliničkih ili postmarketinških ispitivanja, a 1.784 prijave podnijeli su zdravstveni radnici, pacijenti ili farmaceuti. Broj smrtnih slučajeva dovedenih u vezu s nuspojavama lijeka bio je trostruko veći nego godinu ranije, a broj hospitalizacija povezanih s ozbiljnim nuspojavama lijeka povećao se sa 200 na 300. U HALMED-u to povećanje, međutim, smatraju posljedicom aktivnijeg prijavljivanja nuspojava, a ne realnim povećanjem neželjenog djelovanja lijekova. Kod spomenutih smrtnih slučajeva, mahom se radilo o bolesnicima s teškom zloćudnom bolešću. Najviše se nuspojava prijavljivalo uz lijekove za živčani sustav, antibiotike i cjepiva, te lijekove za tlak i srce, prenosi Novi list.

Nuspojave lijeka najčešće prijavljuju liječnici (63 posto), zatim ljekarnici (30 posto), a u porastu je broj prijava pacijenata – u 2012. nuspojave lijeka prijavilo je njih 45, što čini nešto više od dva posto svih prijava. Čak je 60 posto tih nuspojava ocijenjeno ozbiljnim, a 40 posto ozbiljnim i neočekivanim. Oko trećinu prijava HALMED-u su, kao i obično, podnijeli sami farmaceuti.

Broj prijava iz bolničkih ustanova gdje se događa najviše ozbiljnih nuspojava bio je u padu, kao i broj prijava nuspojava od strane pedijatara. Njihov angažman u prijavljivanju nuspojava u HALMED-u smatraju zabrinjavajuće lošim, jer su pedijatri navikli prijavljivati nuspojave cjepiva, ali ne i lijekova, što je izuzetno važno za praćenje sigurnosti lijekova koje uzimaju djeca.  U porastu je bio broj prijava lakših nuspojava, a najčešće su to mučnina, proljev ili povraćanje, nuspojave karakteristične za klasične sintetske lijekove.

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/81657-zbog-lijekova-lani-u-hrvatskoj-umrle-24-osobe.html

Prethodna objavaRazmišljajte o onom što jedete i unijet ćete 10% manje kalorija
Slijedeća objavaBivši vojni pilot potvrdio: Vanzemaljci su zbilja srušeni u Roswellu, i to dva NLO-a!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here