Voće i povrće nas čini sretnima!

Novo istraživanje novozelandskih znanstvenika otkriva da postoji povezanost između konzumacije voća i povrća i cjelokupnog zadovoljstva životom.

U istraživanju je sudjelovalo 405 osoba koje su svakodnevno vodile dnevnik prehrane i bilježile svoje raspoloženje. Također, sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o cjelokupnim životnim navikama.

Nakon 13 dana, znanstvenici su otkrili da sudionici, koji su svakodnevno unosili voće i povrće, imaju veću razinu znatiželje, kreativnosti i pozitivnih emocija. Također, bili su više zainteresirani za različite aktivnosti, a svojem životu su mogli bez problema pronaći svrhu i značenje.

“Rezultati ovog istraživanja upućuju da prehrana može značajno utjecati na zadovoljstvo i sreću pojedinca”, izjavio je voditelj istraživanja prof. Tamlin Conner.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Health Psychology, ističu da ovo nije prvo istraživanje koje je otkrilo da postoji uska povezanost između prehrane i raspoloženja.

Većina voća i povrća sadrži visoku razinu vitamina C koji sudjeluje u proizvodnji dopamina. Dopamin je neurotransmiter koji može odrediti raspoloženje, motivaciju i fokus.




Zdrava prehrana popravlja raspoloženje

Osobe koje jedu puno voća i povrća pokazuju veću razinu optimizma, otkrivaju američki znanstvenici sa Sveučilišta Harvard.

Znanstvenici su ustanovili da optimisti imaju veću razinu karotenoida u krvi. Karotenoidi su spojevi s antioksidativnim djelovanjem  koji se nalaze u narančastom voću i povrću, kao i u zelenom lisnatom povrću.

Voditeljica istraživanja prof. Julia Boehm je izjavila kako “rezultati našeg istraživanja pokazuju da optimistični ljudi imaju veću razinu karotenoida u krvi”, prenosi DailyMail.

Znanstvenici su uzeli uzorke krvi od čak 1000 muškaraca i žena u dobi od 25 do 74 godine. Sudionici su ispunjavali upitnik koji se sastojao od pitanja o njihovom životnom stilu i stavu.

Prema rezultatima istraživanja trebali bismo jesti najmanje 3 porcije voća i povrća dnevno. Naime, sudionici, koji su jeli 2 ili manje porcija, su pokazali manju razinu optimizma, u odnosu na one koji su jeli 3 ili više porcija voća i povrća dnevno.

Iako znanstvenicima nije u potpunosti jasan odnos između karotenoida i razine optimizma, ističu da je moguće da optimisti općenito jedu više voća i povrća od pesimista, stoga je razina karotenoida u njihovoj krvi viša.

Nakon što su u obzir uzeli i ostale životne navike (tjelesna aktivnost, pušenje i slično) veza između razine karotenoida i optimizma je i dalje bila jasna.

CentarZdravlja.net




Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 25.03.2015.
Slijedeća objavaKako tradicionalna kineska medicina čita vaše lice za otkrivanje bolesti?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here