Problemi s jajnicima, štitnjačom, urinarne upale, javljaju se najprije na energetskom nivou pa tek onda na tjelesnom. Zato budimo dobri i nježni prema sebi, volimo se, čuvajmo, odlučno recimo “ne” onome što ne želimo, tražimo ono što nam treba …
Drevni jogijski tekstovi kažu da naše energetsko tijelo prožima 72 tisuće tankih energetskih kanala (nadija) koji na fizičkoj razini, grubo rečeno, odgovaraju živčanom sustavu i krvotoku. Kroz njih teče životna energija te ako iz bilo kojeg razloga u tom tijeku dođe do blokade, nastaju poremećaji duševnog i fizičkog zdravlja. Od tog mnoštva energetskih kanala, tri su najvažnija:

  • ida
  • pingala
  • sushumna

Oni počinju u prvoj čakri (mooladhari) i susreću se u šest čakri. Ida nadi predstavlja ženske kvalitete, kreativnost, mentalnu aktivnost, introvertiranost, pasivnost, Mjesečevu (hladnu) energiju, desnu polovicu mozga, simpatetički živčani sustav, dok je pingala muška energija, ekstrovertiranost, fizička aktivnost, Sunčeva (topla) energija, parasimpatetički živčani sustav. Ravnotežu između ide i pingala, koje se kreću vijugavo, stvara sushumna, duhovni kanal koji na energetskoj razini prolazi središtem kralježnice.

Infekcije urogenitalnih organa

Na sjecište ovih glavnih energetskih kanala nalaze se čakre – stalni vrtlozi energije kojih imamo sedam, a raspoređeni su od dna kralježnice do vrha glave te su međusobno funkcionalno povezani. Svaka čakra povezana je s određenim područjem u tijelu i emotivnim stanjem te na svoj način djeluje na žensko zdravlje.

Prva čakra, mooladhara, obuhvaća zdjelicu i područje oko genitalija. Kod žena se nalazi na stražnjoj strani grlića maternice (gdje se maternica i vagina spajaju). U slučaju oslabljenog rada ove čakre javljaju se problemi poput prolapsa ili infekcija urogenitalnih organa, protiv čega možemo preventivno djelovati redovitim vježbanjem vaginalnih mišića.

Reproduktivni organi

Swadhisthana, druga čakra, smještena je ispod pupka i povezana sa, između ostalog, spolnim organima. Slab rad ove čakre odražava se malokrvnošću, bolnim i neredovitim menstruacijama, masnom kožom, preslabom ili prejakom seksualnom željom, bolovima u donjem dijelu leđa, neplodnošću.

Kad imamo neriješene probleme u osobnim ili poslovnim odnosima, s kreativnošću i / ili osjećajem sigurnosti, pretjerano smo samokritični ili imamo manjak samopouzdanja, područje zdjelice i križa postaje neotporno na bolesti. Ako žena osjeća da njom upravljaju ili je pritišću vanjske sile, da je okružena financijskom ili fizičkom prijetnjom, ako je u strahu ili nesigurnosti, razvijaju se problemi s jajnicima.
Štitna žlijezda, estrogen i progesteron

Problemi s vaginom, maternicom ili grlićem maternice najvjerojatnije proizlaze iz stalnog osjećaja da je prisiljena raditi nešto protiv svoje volje, bilo na poslu ili u vezi, dok ovisnost o seksu i vezama rezultira razvojem bolesti kao što su venerične bradavice, herpes i rak grlića maternice.

Učestale urinarne upale uzrokovane su osjećanjem bijesa i ljutnje, dok kronične upale mjehura imaju žene sklone hirovitim promjenama raspoloženja i opsesivnosti.

Česta potreba za mokrenjem bez upale može upućivati ​​na to da žena pati od tjeskobe i nervoze ili kronične ljutnje.

Bolovi ili svrab povezani su s tjeskobom i ljutnjom zbog osjećaja da nas partner ili situacija na poslu kontroliraju. Treća čakra, smještena u području pupka, povezana je s osjećajem pretjerane odgovornosti i našom intuicijom, as četvrtom čakrom, Anahata, povezuju se srce, grudi, pluća, rebra, gornji dio leđa i ramena.

Nepravilan rad četvrte čakre može dovesti do problema s dojkama. S njom dovodimo u vezu sposobnost da izrazimo i uravnotežimo osjećaje poput nemogućnosti davanja i primanja ljubavi (dojke su i tjelesna metafora za davanje i primanje), nesposobnost praštanja, tugu i neprijateljstvo. Energija emocija kao što su tuga, kajanje i klasično “slomljeno srce” čuva se je u ovom području.

Štitna žlijezda

Vishuddha čakra “vlada” štitnjačom i odgovorna je za komunikacijske sposobnosti i snagu volje. Nemogućnost izražavanja, a s njom neizravno povezani problemi sa štitnjačom, mogu uznemiriti i rad druge čakre te tako djelovati i na rad spolnih organa. Na primjer, kod većine žena koje pate od hipotireoze može biti dijagnosticiran i sindrom policističnih jajnika.

Čakra “treće oko” povezana je s epifizom (pinealnom žlijezdom) čiji rad može utjecati na bilo koji sustav, posebno reproduktivni. Uravnotežit ćemo je zdravim izlaganjem Sunčevoj svjetlosti, ranim odlaženjem na spavanje i ustajanjem. Epifiza iz serotonina (neurotransmitera poznatog kao “hormon sreće”) stvara melatonin (“hormon spavanja” ili “hormon mraka”) koji utječe na tjelesni bioritam.

U mraku razina melatonina raste, a razina serotonina pada, dok se tijekom izlaganja svjetlosti događa suprotno. Žene koje naginju PMS-u imaju nisku razinu serotonina, što može uzrokovati uranjenu ili zakasnjelu ovulaciju i neuravnotežen odnos estrogena i progesterona.

Estrogen i progesteron

Sahasrara, ili krunska čakra, vlada hipofizom (pituitarna žlijezdom), žlijezdom nazvanom “kraljicom endokrinog sustava”. Ako je njezin rad uravnotežen – i ostatak sustava je uravnotežen. Ako radi nepravilno, to se odmah može osjetiti na jajnicima i menstrualnom ciklusu.

Hipofiza luči folikul stimulacijski hormon (FSH), koji potiče sazrijevanje folikula u jajnicima, te luteinizirajući hormon (LH) koji regulira sazrijevanje folikula, lučenje estrogena i progesterona te ovulaciju. Njezin rad možemo održavati uravnoteženim naprednim joga vježbama i pritiskanjem akupresurnih točaka na jagodicama palčeva.

Željka Ciganović / lovesensa.rs
Prethodna objavaUtjecaj televizije na naš um
Slijedeća objava10 super savjeta za preživljavanje u vrelim ljetnim noćima
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.