Na zamolbu naših čitatelja iz susjedne države prenosimo vam informaciju o ekološkom problemu koji ih je zadesio.

Zelena patrola na dijelu – Još jedan zagađivač na Velikom bačkom kanalu

Naftni otpad direktno u Veliki Bački Kanal

52
Zelena patrola na djelu posjetila je Srbobran, na poziv Ekološkog udruženja Općine Srbobran i lovačke udruge “Fazan” iz Srbobrana. Tom prilikom Zelenoj patroli na djelu, se pridružio i urednik radio Srbobrana Ivica Schmidt.

Prilikom obilaska Velikog bačkog kanala, uočili smo veliku crnu naftnu mrlju na vodi. Kada smo se približili konstatirali smo da se iz betonskog otvora ispušta naftni otpad izravno u Veliki bački kanal. Naš domaćin, Dragan Kurijački, predsjednik Ekološkog udruženja općine Srbobran, rekao je da betonski ispust vodi do sabirne stanice naftnog polja Turija sjever u Srbobranu.

S obzirom na ozbiljnost problema, Dragan Kurijački je u našem prisustvu obavijestio Nadu Nađ, inspektorku zaštite okoliša u Srbobranu. Kada se inspektorka pojavila na licu mjesta, konstatirala je da se radi o ekološkom problemu, koji predstavlja veliku opasnost za biljni i životinjski svijet u kanalu.

Tom prilikom, inspektorka je obećala da će o ovom problemu hitno obavijestiti Vodoprivrednu inspekciju, kao i ostale nadležne službe, te da će protiv tvrtke NIS biti podnijeta kaznena prijava. Jučer smo stupili u kontakt s inspektorkom Nadom Nađ, koja je izjavila da je u toku uzorkovanje zagađene vode od strane Prirodno matematičkog fakulteta iz Novog Sada i da je na teren izašao pokrajinski vodoprivredni inspektor.

U želji da saznamo kako je došlo do incidenta i koji su sljedeći koraci u saniranju ovog ekološkog problema, stupili smo u kontakt sa Draganom Mitićem, direktorom pogona Bačka, u kompaniji NIS.

To što ste zatekli, nije normalno stanje, već havarijsko stanje. Cijev koju ste primijetili, je ispust koji vodi iz separatora, čiji je zadatak da pročisti radni fluid s objekta i da čistu vodu ispusti u kanal. To je havarijsko stanje, došlo je do preljeva oko 1m3 sirove nafte. – Izjavio je Dragan Mitić, direktor pogona Bačka. Između ostalog on je izjavio da je proces sanacije tjedna.

Na našu konstataciju da tvrtka NIS uglavnom sanira posljedice zagađenja naftom tek kada mediji objave tu informaciju ili kada se građani na terenu pobune Mitić je rekao da oni imaju vrlo jasne propise i procedure za praćenje, odnosno da postoji sustav informiranja i obavještavanja. Te da su ovu informaciju dobili sinoć, nešto prije 22 hi odmah po tom poduzeli potrebne mjere.

Napominjemo, da smo mi naftnu mrlju otkrili i snimili prekjučer oko 15 h, a da je inspektorka na teren izašla oko 18 h. Postavlja se pitanje da li bi i kada ovaj ekološki problem bio otkriven i zaustavljen, da Zelena patrola na djelu nije prilikom obilaska Velikog bačkog kanala uočila veliku naftnu mrlju.

Također, napominjemo, da uzvodno, oko 2 km, od naftne mrlje na Velikom bačkom kanalu u Srbobranu, odvija se pročišćavanje ovog kanala, od strane Voda Vojvodine.

Tekst: Milica Alavanja
Fotografije: Zelena patrola na dijelu

52
nafta-1 nafta-2

nafta-3 nafta-4

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop za 27.08.2014.
Slijedeća objavaApsolutno i relativno vrijeme
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.