Mislite da je led najbolji način za rashlađenje u vrelim ljetnim mjesecima, ali da li ste ikad razmišljali o tome što se sve, uz običnu vodu, nalazi u ovim ledenim kockicama? Pogledajte koje su to tri, blago rečeno – neprikladne stvari, koje možete pronaći u ledu.

1) BAKTERIJE

Iako svaka država ima propise kojima je određena gornja granica bakterija u vodi, mikrobi ipak ponekad mogu završiti u ledu. Ali, rijetko kad se događa da do toga dođe putem vode, a mnogo češće su za to odgovorni prljavi ledomati. Naime, istraživanje iz 2011., koje se bavilo ispitivanjem leda u restoranima u Las Vegasu, je pokazalo da se u 72,2 posto leda mogu pronaći koliformne bakterije.

A ako restoran ima problema s higijenom ledomata, vjerovatno ima problema s higijenom u cijelom objektu. Međutim, ako ste mislili da ćete bakterije lako izbjeći tako što ćete zaobići kafić i sami praviti led u zamrzivaču, moramo vas razočarati. Plastične i silikonske posude za led koje se koriste više puta takođe vremenom nakupljaju bakterije. Dobra vijest je da ovi mikrobi, iako zvuče gadno, uglavnom nisu opasni.

2) PLIJESNI

Znanstvenici kažu da je led najčešće zagađen upravo plijesnima. Ona se često nalazi u ledomatima u kafićima, ali je nerijetko ima i u kućnim zamrzivačima. Istina, izuzetno niske temperature otežavaju formiranje i širenje plijesni, ali problem nastaje kada zamrzivač ostavimo ugašenim duži ili kraći vremenski period.

Ovo uglavnom predstavlja problem ljudima koji imaju vikendice. U takvim kućama frižideri i zamrzivači često i po više mjeseci provode isključeni, a kada se vlasnici ponovo vrate, najčešće samo uključe aparate, a da ih prethodno ne operu. Ako to radite, budite uvjereni da u zamrzivaču i ledu imate plijesni. Zato znanstvenici savjetuju da se zamrzivači i ledomati detaljno čiste nekoliko puta godišnje. Plijesan, iako nije opasna, može dovesti do loše reakcije ako se konzumira redovno.

3) SVE ŠTO IMATE NA RUKAMA

Ako rukama uzmete led iz posude i stavite ga u svoje piće, automatski ste u piće stavili svu onu mikroskopsku prljavšinu koja se nalazi na rukama. Vjerovatno se sjetite oprati ruke prije svakog obroka, ali da li se sjetite dobro ih oprati i prije stavljanja leda?

Iako ovo možda zvuči nebitno, znanstvenici upozoravaju da neredovno pranje ruku može biti izuzeto opasno, pa čak i fatalno. Dokaz za to je nesretni petnaestogodišnji dječak iz Arizone koji je 2006. godine umro od zagađenog leda. Kasnije analize su potvrdile da je njegova smrt mogla biti spriječena – jednostavno pranjem ruku.

Fekalije, egzotične zemlje…
Istraživanja u Chicagu, USA 2007. godine otkrila su da oko 20 posto hotela i restorana u Chicagu nudi led koji je zagađen – fekalijama. Naime, ako konobar nije oprao ruke, vi nećete ništa primijetiti, ali će ta prljavšitna završiti u vašem organizmu. Isto vrijedi i za kućnu upotrebu leda – fekalije se često nalaze u kockicama zbog neredovnog pranja ruku. I, dok su prethodne dvije stavke bile relativno bezopasne, ova nečistoća s ruku može ozbiljnije ugroziti zdravlje.

Također ako putujete u egzotične zemlje koje imaju problem s kvalitetom pitke vode i gdje se obavezno savjetuje kupovati provjerenu flaširanu vodu – ni slučajno ne naručujte piće s ledom jer je isti vjerovatno napravljen od obične tekuće vode!

aura.ba