Foto: pixabay.com

Filozof Alan Watts rekao je da je život poput pjesme, a jedina svrha pjesme je plesati.

Rekao je da kad slušamo pjesmu, ne plešemo s ciljem da dođemo do kraja pjesme. Plešemo da bi uživali.

Ali mi na taj način ne živimo svoje živote. Umjesto toga, žurimo kroz naše trenutke, misleći da uvijek postoji nešto bolje, uvijek postoji neki cilj koji trebamo postići. Ovo je moje putovanje kroz pjesmu bez plesa i lekcije koje sam naučila, od Alana Wattsa, na mom putu.

“Postojanje treba biti zabavno. Ne ide nigdje, samo jest. “

Sjedila sam u svom automobilu, fokusirana na svoje ruke. Vruće suze su mi navrle na oči i polako su mi klizile niz obraze. Izgubila sam fokus stvari koja je imala odgovor na moj problem, piše Mercy Torres za Tiny buddha.

Sjećam se kako sam razmišljala o tome kako moji nokti rastu sami, kako moja kosa raste i moje srce kuca, a suze cure. Sve bez truda ili boli, te se stvari događaju. Bez napora. Zašto je život tako težak?

U dvadeset i drugoj, moj je cilj bio – biti uspješna.

Htjela sam biti netko – imati više i biti više nego što sam mislila da jesam. Moram nešto dokazati svijetu, ali nisam znala što pokušavam dokazati.

Postala sam majka s osamnaest godina, zbog toga mi je sve bilo teže, ali nikada nisam zažalila. Ali osjećala sam da me drugi osuđuju. S dvadeset i tri godine dobila sam i drugu kćer. Bila sam žena s dvoje djece i s loše plaćenim poslom.

Imala sam divnog muža i dvoje lijepe djece, ali nisam bila sretna. Htjela sam više. U potrazi za više, mijenjala sam svoje vrijeme za određeni brand uspjeha. Vrstu uspjeha koju možete postići samo kroz novac i status. Mijenjala sam nešto dragocjeno za nešto što sam osjećala da će mi dati potvrdu od društva.

“Cijela poanta plesa je ples.”

Kad sam imala dvadeset i osam godina, učinila sam sve ono što nam društvo govori da trebamo učiniti. Otišla sam na fakultet, dobila dobro plaćen posao, popela sam se na vrh. Trebala sam biti sretna, ali nisam se tako osjećala. Cilj je bio imati sve i doći do toga bez napora. Ali nije bilo lako. Propustila sam točku; pjesma je svirala, ali ja nisam plesala.

“Živite život uspoređujući se, hodočastite do krajnjeg uspjeha, neba, bilo čega. Propustili ste točku, trebali ste plesati.”

Dobila sam državni posao, to je bilo daleko od mog sna, ali je donijelo mi je uspjeh. Vi ste možda postali prodavač osiguranja ili agent za nekretnine. Poput mene, svakodnevno radite. Ustanete se i prolazite kroz rutinu za koju znate da će vam donijeti uspjeh. Radite više i duže, jer znate da ako nastavite raditi, doći će do uspjeha.

Zatim napunite četrdeset. Iscrpljeni ste. Ali uspješni ste. Ovo je ono za što ste radili, to je sve što vaš ego želi, a vi ste to učinili. Prodali ste dragocjene trenutke za osamdesetosatni radni tjedan, ali učinili ste to. Sada možete plesati. Sada život može početi.

Gledate svoju lijepu kuću i svoj skupi automobil. Došli ste do točke kada shvaćate da automobili i kuća ne bude u vama osjećaje koje ste mislili da hoće i ne osjećate se onako kako ste zamišljali. To su simboli uspjeha. Vašem egu je to bilo potrebno, ali vaše srce je trebalo nešto vrjednije.

“Moram preživjeti – znači da ne plešete.”

Možda vaša priča nije kao moja, možda s četrdeset godina još uvijek radite na poslu na kojem ne možete napredovati, te radite samo za novac koji je tek dovoljan da platite račune. Želite imati više vremena koje ćete provesti  s onima koje volite. Znam da nije lako. Ako počnete uspoređivati moju priču s vašom,  propustit ćete poantu poruke.

Poanta je, bez obzira koliko ste daleko došli ili koliko teško radite, uvijek ćete željeti doći do sljedeće razine. Materijalne stvari donose udobnost, ali ne donose sreću. Uvijek ćete biti tamo gdje ste u svom srcu, sve dok ne shvatite da u životu nisu bitne materijalne stvari.

U životu nam nisu najbitnije stvari i status.  Iako smo se sami učinili jadnima zbog naših želja, već imamo sve što nam treba. Život se treba živjeti. Ako sutra ne možete odustati od posla, uživajte tamo gdje se nalazite. Usredotočite se na najbolje dijelove svakoga dana. Vjerujte da sve što činite ima svrhu i mjesto na svijetu.

Sreća dolazi od zahvalnosti. Živi ste, imate ljude koji će vam nedostajati kad odete na posao i svaki dan možete vidjeti njihov osmijeh. Svi moramo raditi ono što ne želimo raditi; moramo preživjeti. Kad se uhvatite da radite za stvari kao što je velika kuća ili skupi automobil, kad ćete živjeti, propuštate poantu. Pustili ste pjesmu, ali ne plešete.„Pjesma nije samo njen završetak. Nije cilj samo završetak pjesme. Pjesma je iskustvo.”

Sjećam se kako sam navečer išla u školu, kad sam mogla biti kod kuće sa svojim kćerima. Moje male djevojčice plakale su na vratima kad sam ih ostavila. Razmišljala sam… Sve to radim za njih.

Željela sam da se moje kćeri ponose svojom majkom. Postavljam im dobar primjer. Njihova majka će biti netko zbog njih. Kada bi im okrenula leđa i ja sam plakala. Mrzila sam to što sam morala otići.

Ali u stvari, moj izbor je bio da ih napustim. Sve što radimo u životu je izbor koji smo napravili. Kada govorimo sebi da nemamo izbora, to je najveća laž svih.

Smišljala sam isprike i stvorila herojsku verziju sebe, jer sam sve to radila za moju obitelj. Moje kćeri nisu imale potrebu za statusom. Ja sam imala tu potrebu. One su samo trebale mene. Neki dani su bili toliko teški da nisam mogla voziti pa sam samo sjedila u autu, snažno se fokusirajući na ruke. Pitala sam se zašto je mojim noktima tako lako.

Bila sam toliko blizu razumijevanju da je rast sve što moramo učiniti. Nema napora u rastu ili umiranju. Te su stvari neizbježne. Mi smo sve to otežali jer smo tako odlučili.

Moja je kosa rasla, a srce mi je tuklo bez napora. Ove naizgled jednostavne stvari razumiju život  više nego što sam ja razumjela kao osoba.

Sve što sam morala učiniti jest – biti, postojati, iskusiti, voljeti – i biti zahvalna, ali nisam. Moja se borba odigravala godinama. Bila sam daleko od divnog života kojeg sam pokušavala ostvariti. Svejedno sam tako odlučila.

„Pokušaj zaspati i nećeš moći. Moraš otpustiti. Ako to ne učiniš, stalno ćeš pokušavati i konstantno ćeš biti uznemiren.“

Mislim na moju žudnju za uspjehom, na rad tijekom dana i školovanje tijekom noći. Nedostajali su mi moj suprug i moja djeca, mislila sam da će jednog dana sve to biti lakše. Kad se vratim u to vrijeme u mom životu, nikada ne pomislim da sam trebala još više raditi.

Voljela bih da imam više uspomena s mojom obitelji.

Sad imam sve što sam htjela, ali to mi ne pruža osjećaj kakav možda mislite da pruža. Što sam očekivala? Nisam se osjećala drugačije nego što sam se uvijek osjećala, osim što sam imala ured, lijepu kuću i lijepu odjeću.

Idealno smješten ured – na kraju se sve na to svelo?

Svi mislimo da kada smo na vrhu, sve bi trebalo biti nevjerojatno, ali nije. Vaša djeca su starija, a vi se ne sjećate malih stvari.

“… Sutra i planovi za sutra nemaju nikakvo značenje, osim ako niste u punom kontaktu sa stvarnošću sadašnjosti, jer u sadašnjosti i samo u sadašnjosti živite”.

Osjećate da vas je vrijeme prevarilo. Sada morate nadoknaditi to. Morate živjeti, iskoristiti ono što vam je ostalo. Zato postavite još jedan cilj.

Ovaj put ćete stvarati uspomene i otići vidjeti razna mjesta, raditi stvari koje nikad niste imali priliku raditi. Popis raste – i pitate se – kako ćete sve to učiniti i sve to platiti. Počinjete raditi još više, tako da možete učiniti sve te stvari “jednog dana”. Ponovno ste se preplavljeni sa svim tim.

Propustili ste poantu.

Prestanite željeti više, budite zahvalni za danas. Živite u trenutku. Cijenite svoj život i vrijeme koje imate u ovom svijetu. Ako se dogodi, dogodit će se. Ako ne, onda to nije bilo suđeno; otpustite to.

“Mislimo, ako se ne miješamo, neće se dogoditi.”

Uvijek postoji očekivanje, uvijek nešto što se mora učiniti. Gurnuli ste na stranu življenje da bi mogli živjeti za očekivanja koja ne postoje ni za koga osim za vas. Očekivanje je uvijek tu jer ste mu dali moć. Živite, morate to otpustiti.

Štedite sav novac tako da možete otići u mirovinu. Živite za mirovinu. Onda ste stari i previše ste umorni da biste živjeli prema očekivanjima koje ste imali; nikad ne ostvarite svoje snove.


Widget not in any sidebars

S četrdeset ste se osjećali prevareno,  u osamdesetima jeste prevareni. Zavaravali ste se cijelim putem, sve do kraja.

“Vaša je svrha bila plesati do kraja, ali bili ste toliko usredotočeni na kraj da ste zaboravili plesati.”

Prestala sam raditi u četrdesetoj, radila sam previše i nikad nisam imala priliku živjeti. Sada nemam visoku poziciju. Imam posao s manje stresa. Također, zarađujem puno manje novca.

Mogu raditi manje sati i živjeti s manje stvari, ali nikada neću moći vratiti ono što sam izgubila. Novac, skupocjeni automobili i velika kuća nikada neće vratiti moje vrijeme. Trenuci, sitnice iz prošlosti, nestale su.

“Život bi trebao biti lagan i zabavan, nenaporan, ali rijetko dopuštamo da bude ono što jest.”


Widget not in any sidebars

Uvijek nastojimo dobiti više, nikada nismo zadovoljni tamo gdje smo. Više je uvijek bolje. Sreća i ispunjenje uvijek su nedostupni. Kada odrastemo, nastojimo završiti srednju školu. Tada je cilj fakultet, a zatim magisterij, doktorat. Imamo obitelj i živimo kroz izazove života, ali nikada ne prestajemo shvaćati milost u svakom trenutku. Nikada ne plešemo.

Zahvalnost za sam život još uvijek je ispred mene. Pjesma još uvijek svira i nikada nije prekasno živjeti u sadašnjosti i uživati ​​u plesu.

Prevela: Suzana Prnjak za atma.hr

26 DRVO SREĆE AMETIST

FENG SHUI DRVO SREĆE - Ametist i bakar


Vjeruje se da ovo Feng Shui drvce, isprepleteno od poludragog kamena Ametista i bakrene žice, pospješuje zdravlje, donosi harmoniju i blagostanje, što općenito pridonosi sreći i zadovoljstvu u obitelji.
Ametist je kristal zaštite, nesebičnosti, plemenitosti, spiritualne svjesnosti, ravnoteže, unutrašnjeg mira. To je kamen metamorfoze i preobrazbe. Ekstremno moćan kamen zaštitnik, visokih duhovnih vibracija. Simbol je promjene, otvara mnoge tajne života, pomaže nam shvatiti značenje snova i vizija, obogaćuje naš pogled u budućnost. Štiti od psihičkih napada, preobražavajući energiju u ljubav.

Cijena: 150 kn - Kupi ovdje

Prethodna objava12 koraka za više vibracijsko zdravlje: OVAKO se pomladite i živite dulje!
Slijedeća objavaOsam drugih čakri za koje niste čuli
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.