pixabay.com

Živimo u doba kada se životni sklad često prikazuje kao spoj vanjskih faktora. Dok trčimo za uspjehom, materijalnim stvarima koje je važno posjedovati i onim potrebnim kako bismo „postavili svoj život na čvrste noge”, događa se i da stvari ne idu baš prema planu.

atma.hr – 52
Mnogi od nas se pogube ili jednostavno svoje stanje opisuju kao osjećaj da se „vrte u krugu” bez nekog vidljivog napretka. I to je osjećaj koji može itekako frustrirati.
Čak i ako mislimo da smo došli do „svega što nam je potrebno”( posao, stan, partner, obitelj, djeca…), negdje u sebi i dalje osjećamo prazninu i to nas zbunjuje.
Ili nam se jednostavno desi neka životna situacija koja nam „pomrsi račune” i pokaže nam okrutnost i nepredvidivost života.

Nerijetko zastanemo pred osjećajem da je nešto za nas preteško, da je jače od nas, da nas mijenja, da stvari nisu kao prije, da odnosi više nisu isti…i pitamo se: „ zašto baš meni?”
C.G. Jung rekao je da sve ono neosviješteno iznutra, vani se očituje kao sudbina. A kada nas zadesi to „vani”, ne ragiramo svi na jednaki način. Kao što nismo svi jednake fizičke snage, tako nemamo niti istu toleranciju na bol, frustraciju i slično. Naizgled benigna situacija nekima od nas može izgledati kao nesavladiv izazov i obrnuto.

Potražiti pomoć oko rješavanja zagonetki i izazova koje život stavlja pred nas u našem se društvu još uvijek gleda kao odraz čovjekove slabosti, što naravno nije točno.
Raditi na sebi i svojim emocijama odraz je i hrabrosti i odgovornosti za vlastiti život.
Odlaziti na psihoterapiju ne znači biti „lud”, biti slomljen i nesposoban brinuti za sebe. Naprotiv, odraz je to odlučnosti, spremnosti da se bude u kontaktu s emocijama koje nas trenutno obuzimaju, spremnosti na istraživanje, kako svojih problema i strahova, tako i potencijala koje svi kao osobe nosimo u sebi, da bismo u konačnici živjeli dobro sami sa sobom, svojom osobnom prirodom, a onda i okruženi ljudima i situacijama u kojima iskreno uživamo i iz kojih rastemo.

Otkrivanje onoga što je u nama također ne mora biti usamljen proces.
Uvijek ga je lakše proći uz nekoga tko nam stručnim znanjima i smjernicama može pomoći i biti nam podrška na našem putu. Terapeutova zadaća nije samo da pasivno sluša. Terapeut je osoba s kojom gradimo odnos iz kojega tražimo i dobivamo ono što nam je potrebno kako bismo uspjeli doći do onoga što nam je zaista važno.

Napisala:
Ana Pulek, psihodramska praktičarka

Svi koji žele raditi na sebi i svojim životnim temama kroz individualni ili grupni rad mogu se javiti putem prijavnice ili na [email protected]

Također vas pozivam da obavijesti pratite i na FB stranici Kao Da- put prema sebi

Više o psihodrami možete pročitati na http://www.centar-psihodrama.hr/

Prijaviti se možete preko Drumtidam prijavnice. Hvala.

prijavi se

atma.hr – 39

atma.hr – 39