Smak svijeta vezan uz famozni datum ’21-12-2012′ vjerojatno je povijesno najneutemeljenija pretpostavka ikada, no bez obzira na sve – mediji su plasirali i ljudi pričaju o svemu kao o relevantnom. Koje teorije su onda uopće realne, je li 21. prosinca kraj ili novi početak?

Prvi upit je vezan uz podrijetlo ove teorije. Što stoji iza iste? Svima je poznato da se radi oMajanskom kalendaru, jednom od čitavog niza kalendara ove mezoameričke civilizacije, točnije – u pitanju je ‘Mezoamerički dugoročni kalendar‘, čiji kreatori zapravo nisu niti poznati, a smatra se kako se radi o Olmecima.

Sam kalendar počinje datumom 11.8.3114. pr.n.e. (dan kreacije ili naseljavanja) i traje sve do 21.12.2012., kada bi sudeći po cikličkom formatu vremena drevnih Maja trebao započeti novi, odnosno – novo razdoblje. Prema knjizi stvaranja ‘Popol Vuh‘ trenutno živimo u Četvrtom svijetu koji će završiti sporni datum. O 21-12-2012 govore samo dva dokumenta (koji nisu uništeni tijekom dolaska konkvistadora).

Dva monumenta svjedoci vremena o 21-12-2012

Prvi je ‘Tortuguero Monument 6‘ (‘Vladarev opis’), u kojem je sve dokumentirano u obliku stihova. ‘Bit će dovršen trinaesti b’ak’tun, To je četvrti Ajaw treći K’ank’in – Sve će se odviti kao ‘viđenje’ Jer je prikaz B’olon-Yokte’ U veliko ulaganje’. Stihovi su sami po sebi teško razumljivi i odgonetljivi pa ne postoje bitnija tumačenja od strane stručnjaka. Navedeni B’olon-Yokte’ je inače bog rata i sukoba, te se žrtvuje na 21.12., odnosno zimski solsticij ili suncostaj.

U travnju ove godine arheološki tim otkrio je pak posve novi majanski dokument na nalazištu u Guatemali. To je ‘Hijeroglifsko stubište u La Coroni 2/blok V’ koje opisuje nastanak kraljevskog suda i uspoređuje tadašnji dolazak do trinaestog k’atuna (635. god.) s današnjim dolaskom do trinaestog b’ak’tuna, no bez bitnijeg opisa o eventualnom događaju na taj dan.

Velika piramida kao megakalendar

Treba istaknuti da majanska civilizacija nije jedini izvor tvrdnji o ovom datumu. Francuz Peter Lemesurier sedamdesetih godina prošlog stoljeća proučavao je Veliku piramidu u Gizi i razvio teoriju kako je riječ o ‘kamenom megakalendaru‘. Složenim proračunima vezanim uz kombiniranje numerologije, geometrije i simbolike metre u građevini povezuje s godinama, te ulaz veže uz 2623 godinu pr.n.e. – navodni datum nastanka piramide.

Kada dođemo do 33. godine naše ere, dolazimo do račvanja prema kraljevoj i kraljičinoj komori dok je najniži dio po Lemesurieru ‘krivi put’ kojim je otišla naša civilizacija – onaj prema podzemnoj komori. Tako određeni građevinski poduhvati u piramidi upućuju na određena povijesna razdoblja dok 21-12-2012 prezentira najvišu točku u kraljevskoj, odnosno, najnižu točku u podzemnoj komori. Kako je 2569. godina posljednja za ovaj ‘najniži’ vremenski pravac, pitanje je što se događa nakon krajnjeg datuma i ulaska u mrklu tamu nedovršenog dijela piramide.

 

Narodi o ‘smaku svijeta’

Tu su i danas popularizirane teorije koje brojne druge narode navode ka sličnim konotacijama. Sjevernoamerički Indijanci Hopi vjeruju da će doći kraj Četvrtog i početak Petog svijeta, no ne navode točan datum. Maori kraj današnjeg svijeta vežu uz ‘otapanje vela’ i ‘spajanje fizičkih i duhovnih svjetova‘. Zulu pleme iz Južnoafričke Republike kraj tumače kao ‘okretanje svijeta naopačke‘ što pojedinci povezuju s izmjenom polova.

Hindusi pak najavljuju dolazak Satya Yuge, tzv. ‘Zlatnog doba’, i kraja puta za čovjeka uz ‘dolazak Kalki i kritične mase’. Afrički Dogoni smatraju kako će doći svemirski brod s Nommoima, žiteljima iz svemira koji su u drevnoj prošlosti gradili sofisticirane bunare u Maliju. Popis se može nastaviti u nedogled, a točka poveznica je što datum nigdje nije točno specificiran.

 

‘New Age’ doba vodenjaka

Poznati istraživač John Major Jenkins prije još tridesetak godina razmatrao je mogućnost tzv.precesije ekvinocija i galaktičkog punog kruga i poravnavanja Zemlje s galaksijskim središtem – supermasivnom crnom rupom Sagittariusom A, vezanom uz astrološku praksu drevnih naroda. Crna rupa je udaljena otprilike 26.000 svjetlosnih godina od Sunčevog sustava, a ‘New Age’ vjernici sve automatski vežu uz veliku astronomsku godinu (kolo zodijaka) iliti osnu precesiju (precesiju ekvinocija) jer se Zemlja poput zvrka svake sedamdeset i dvije godine preusmjeri za jedan stupanj.

Jednostavnom matematikom dolazimo do računice 360×72=25920, broja godina koji označava potpunu precesiju, a prilično je sličan onoj vezanoj uz udaljenost sa središtem galaksije. No, čak i da je sve ovo točno i korektno – to ne znači ništa, izuzev nevjerojatnog značaja za astronomski svijet, kao i za astrološki jer bi po tome dolazilo ‘doba Vodenjaka‘.

 

McKennain ‘TimeWave Zero’

Drugi koncept vezan uz 21-12-2012 je računalni program Terencea McKenne nazvan ‘TimeWave Zero‘. Baziran je na matematičkoj teoriji noviteta u kojoj je vrijeme matematički proces koji se može grafički opisati pomoću vala što u svom tijeku ima određene prirodne uspone i padove, tzv. novitete. Tako npr. jedan trend ka većem novitetu u svom vrhuncu oko 2700. god.pr.n.e., u vrijeme uspona Egipatskog starog Kraljevstva.

Novitet je tom logikom gustoća povezanosti ili stupanj složenosti. McKenna je sustav bazirao na I Chingu, kineskom sustavu od šezdeset i četiri heksagrama u dijagramu, i zanimljivo – dijagram savršeno funkcionira sve do 21-12-2012 gdje jednostavno prestaje i blokira računalni program, odnosno – kreira završetak linije i prazni prostor.

 

Povećavanje Schumannove rezonance

Treća teorija vezana je uz Schumannovu rezonancu. Ukoliko Zemlju promatramo kao divovski magnet, sasvim je logično da kreira isto tako veliko magnetsko polje. 1952. godine otkrivena jerezonantna frekvencija Zemlje, tzv. Schumannova rezonanca ili šupljina, koja je uzeta kao konstanta te je iznosila 7.83 Hz.

No, igrom slučaja, sredinom osamdesetih znanstvenici su opet odlučili utvrditi točnije baždarenu vrijednost te su otkrili da se rezonanca mijenja, pa je od konstante postala varijabla. Iznosila je 7.8 Hz, sredinom devedesetih dolazi do 8.6 Hz, a danas u najrazvijenijim dijelovima planeta iznosi vrtoglavih 13 Hz. Pojedini znanstvenici vjeruju kako se iz nepoznatog razloga Zemlja transformira, dok drugi sve uspoređuju s ‘planetarnim otkucajima srca’. Ukoliko je to tako, Zemlja ima ozbiljne probleme.

dnevno.hr

Prethodna objavaŽelite preživjeti smak svijeta? Nudi se Staljinov bunker!
Slijedeća objavaPobijedite žudnju za hranom
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here