Skupina znastvenika iz različitih zemalja koja se krije iza istraživanja kaže da prelazak s konvencionalne na organsku prehranu može imati mnoge korisne učinke.

Svoje su istraživanje objavili u uglednom časopisu British Journal of Nutrition. Analizirana su 343 istraživanja na ovu temu iz cijeloga svijeta i to je ono što čini ovo istraživanje najvećim dosad.

Analiza tako velikog broja istraživanja od kojih možda nisu sva dovoljno dobra, lako može biti nekvalitetna, ali su se stručnjaci pravim izborom pobrinuli da to ne bude slučaj.

Carlo Leifert sa Sveučilišta u Newcastlu predvodi istraživanje. Zaključuje da su razlike u brojkama vrlo velike i značajne, a povećana razina antioksidansa u organske hrane je itekako zamjetljiva, između 16 i 69%, te je ovo prvo istraživanje koje pokazuje jasnu razliku između organskog i konvencionalno uzgojenog voća, povrća i žitarica.

Dokazano je da količina antioksidansa odgovara onoj u 400 grama voća i povrća, a to je i preporučen dnevni unos. Otprilike, dvije do pet porcija dnevno.

Leifert i kolege se pozivaju na povezanost antioksidansa i smanjenog rizika od oboljevanja od kroničnih bolesti i nekih vrsta tumora.
Jedan od zanimljivijih rezultata pokazuje visoku razinu kadmija, otrovnog metala, u konvencionalno uzgojenim namirnicama, a ostataka pesticida ima četiri puta više nego na organskim.

Jedna od zamjerki je ta što veća razina kadmija još uvijek ne prestiže dozvoljenu granicu.

No znanstvenici tvrde da se gomilanjem kadmija zasigurno ne pogoduje tijelu, a razina svake kemikalije mjeri se odvojeno, a isključuje se činjenica da se one miješaju.

Dokazano je i da je organski uzgoj pomogao smanjiti degradaciju tla i zagađivanje rijeka umjetnim gnojivima.

collective-evolution.com

znano.st