Foto: pixabay.com

52
Mjesecima se spekuliralo da su znanstvenici napokon stvorili vremenske kristale – čudne kristale koji imaju atomsku strukturu koja se ponavlja ne samo u svemiru, već u vremenu, stavljajući ih u neprestano kretanje bez energije.

Sada je službeno – istraživači su detaljno izvijestili kako napraviti i mjeriti ove bizarne kristale.

I dvije nezavisne ekipe znanstvenika tvrde da su u laboratoriju stvorili vremenske kristale temeljeno na ovom nacrtu i potvrdili postojanje potpuno novog oblika materije, prenosi Life coach code.

“Ovo je nova faza materije, razdoblja, ali je također jako ‘cool’, jer je to jedan od prvih primjera nerauvnotežene materije”, rekao je glavni istraživač Norman Yao s Kalifornijskog sveučilišta Berkeley.

39

“Posljednjih pola stoljeća istraživali smo uravnoteženi materijal, poput metala i izolatora. Sada tek počinjemo istraživati ​​cijelo novo područje nerauvnotežene materije. “

Ovo je otkriće toliko veliko da bi moglo zvučati kao znanstvena fantastika.

Kakvi su vremenski kristali možemo najbolje razumjeti na sljedeći način:

Razmislite o normalnim kristalima. Imaju atomsku strukturu koja se ponavlja u prostoru; baš kao i ugljična rešetka dijamanta. Ali oni su nepomični jer su u ravnoteži u njihovom osnovnom stanju.

Obično kada je materijal u stanju poznatom kao energija nulte točke sustava, kretanje bi trebalo teoretski biti nemoguće, jer bi to trebalo potrošiti energiju.

Ali vremenski kristali imaju strukturu koja se ponavlja u vremenu, ne samo u prostoru. I nastavlja oscilirati u svojoj osnovnoj situaciji.

Njihova materija i struktura je stvorena vremenskom petljom koja se ponavlja. Čini se kao da se vremenski kristal kreće bez energije, ali zapravo je stvara. Da biste to shvatili, morate misliti 4 dimenzionalno.

39

Zamislite da je poput želea – kad ga dodirnete, on se giba. Isto se događa u vremenskim kristalima, ali velika je razlika u tome što se gibanje događa bez ikakve energije.

Vremenski kristal je poput konstantno oscilirajućeg želea na najnižoj razini energije i to je ono što ga čini potpuno novim oblikom materije – nerauvnotežene materije. Ne može mirovati.

Yao i njegov tim su sada dobili detaljni nacrt koji opisuje točno kako napraviti i mjeriti svojstva vremenskog kristala pa čak i predvidjeti što bi trebale biti različite faze koje okružuju vremenske kristale – što znači da su mapirali ekvivalent krutih, tekućih i plinskih faza za novi oblik materije.

“Ne bi li bilo super čudno da pomičete žele i ustanovite da on nekako reagira u drugom razdoblju?”, rekao je Yao.


Widget not in any sidebars

“Ali to je suština vremenskog kristala. Imate periodičan upravljački program koji ima razdoblje “T”, no sustav se nekako sinkronizira tako da promatramo da sustav oscilira s razdobljem koje je veće od “T”. “

Pod utjecajem  različitih magnetskih polja i laserskog pulsiranja, vremenski kristal bi promijenio fazu, baš kao što se otapa kocka leda.

Yaoov nacrt objavljen je u Physical Review Letters, a ovdje možete vidjeti Harvardov dokument o vremenskim kristalima i ovdje dokument sveučilišta u Marylandu.

sciencealert/Prevela: Suzana Prnjak za atma.hr 

43 APITERAPIJA

Dr. KAPŠ - APITERAPIJA


Liječenje pčelinjim proizvodima

Sve o svojstvima i primjenama meda, propolisa, peluda, matične mliječi, voska i pčelinjeg otrova. Savjeti za 330 bolesti, povijest, istraživanja, prevencija, terapije i recepti.

Stručna knjiga namijenjena pčelarima, liječnicima, farmaceutima, ali i svakome tko proučava primjenu prirodnih proizvoda u prevenciji i liječenju ili traži rješenje za svoj konkretan zdravstveni problem.

Tvrdi uvez, 440 stranica, format 16×24

Cijena: 351 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaJupiter u Škorpionu – “Dok se jednom ne smrkne, drugom ne svane”
Slijedeća objava“Puno je teže suditi sebi samome nego drugima…” – Mali Princ, mudrosti za sva vremena
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.