Znanstvenici tvrtke Air Fuel Synthesis iz Darlingtona, demonstrirali su tehnologiju za proizvodnju benzina iz ugljičnog dioksida i vode.

Obzirom da znanstvena javnost još nije bila u prilici provjeriti funkcioniranje njihove tehnologije, trenutno je sve još pod znakom skepse, no ukoliko se pokaže da je njihov izum doista onakav kako se predstavlja, ovo bi osim rješavanja energetske krize moglo pomoći i u velikom ekološkom problemu današnjeg doba, uklanjanju CO2 iz atmosfere.

Sustav koji opisuju na svojem službenom webu u osnovi se temelji na miješanju vode i kemijskog spoja poznatog kao natrijev hidroksid ili kaustična soda (NaOH), čime se dobiva natrijev karbonat (tehnički naziv kalcinirana soda), spoj formule Na2CO3, koji predstavlja natrijevu sol ugljične kiseline iz koje se potom može ekstrahirati čisti ugljični dioksid.

Nakon toga ugljični dioksid se stavlja u reakciju s vodikom i potom dobivate gorivo koje bi moglo u potpunosti promijeniti svjetske energetske sustave.

Tijekom inženjerske konferencije Institution of Mechanical Engineers u Londonu, Peter Harrison, izvršni šef tvrtke Air Fuel Synthesis, predstavio je postignuća svoje tvrtke i doslovce izjavio: “Uzeli smo ugljični dioksid iz zraka i vodik iz vode, kako bismo potom te elemente pretvorili u benzin”.

Ako ste mislili kako je time već riješena svjetska energetska kriza i Hrvatska više nema potrebe za gradnjom Plomina 2, Harrisonova sljedeća izjava će vas malo razočarati, jer je rekao kako je “struja koja je bila potrebna za izvođenje ove kemijske reakcije stigla iz elektrane na fosilna goriva”, no dodaje kako je “stoga važno postići da se energija za uređaja koji omogućuju tu reakciju dobiva iz obnovljivih izvora”.

Prema njegovim riječima već kroz nekoliko godina bi se ova tehnologija mogla implementirati na velikoj skali, te tvrtka u suradnji s nekoliko partnera namjerava proizvesti prvi prototip industrijskog pogona u kojem će dnevno proizvoditi tonu benzina.

“Vjerujemo kako ćemo uz osiguranje potrebnih investicija, do kraja 2014. moći proizvoditi benzin na komercijalnoj razini koristeći obnovljivu energiju “, kaže Harrison.

Britanski znanstvenici izazvali veliku pozornost tvrdnjom da mogu proizvoditi benzin iz zraka.
Prethodna objavaDavid Icke u Wembley Areni jučer održao predavanje karijere pred 12.500 ljudi!
Slijedeća objavaFeljton – Jutro čarobnjaka (3): Kozmogonija
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here