Naša je četkica za zube prepuna klica, kažu istraživači s Engleskog Sveučilišta u Manchesteru. Oni su otkrili da jedna četkica za zube može imati više od 100 milijuna bakterija, uključujući E. coli bakterije, koja može uzrokovati proljev i stafilokoka bakterija koje uzrokuju infekcije kože. “Samo četkanje zubiju, osobito s električnom četkicom za zube, zapravo gura te organizme ispod kože u ustima”, kaže R. Thomas Glass, DDS, PhD, profesor stomatologije i patologije na Oklahoma State University Center for Health Sciences.

Budući da su mnoge od tih bakterija koje se nalaze na četkici za zube, već bile u vašim ustima, one ne mogu izazvati novu bolest, osim ako se četkica ne dijeli s drugima. No, on također kaže da one igraju ulogu u ponavljanju bolesti koje ste preboljeli. “Kada je vaš imunitet nizak, tada to postaje klinički važno” kaže on. “Vi zapravo sebe ponovo zarazujete.”

Većinom su kupaonice malene i u mnogim domovima, WC školjka je prilično blizu sudopera gdje držite četkicu za zube. Svako puštanje vode raspršuje bakterije po zraku. Vi, naravno, ne želite taj toaletni sprej niti blizu svoje otvorene četkice za zube.

“Nitko ne drži svoje tanjure i čaše po WC-u,  ali zašto tamo želite držati svoju četkicu za zube?”, kaže McCombs. “Zdrav razum nam govori da svoju četkicu za zube pohranjujemo što je moguće dalje od WC-školjke”.

Držači za četkice često, zbog svoje blizine WC školjci, također mogu pokupiti bakterije koje kruže zrakom nakon puštanja vode u WC školjci, a oni se nerijetko i zaobilaze prilikom čišćenja kupaonice, prema studiji istraživača Roba Donofria, direktora mikrobiologije na NSF International. To je čudno, s obzirom da su sudionici studije rangirali držače za četkice kao mjesto na kojem se najvjerojatnije uzgajaju klice. To je zapravo treći najprljaviji predmet u kući.

Savjeti za pohranjivanje četkice za zube

Nakon što ste preselili svoju četkicu za zube daleko od WC školjke, evo još nekoliko savjeta za njeno skladištenje kako biste je zadržali čistom i bez klica što je moguće više:

  • Neka uvijek bude čista. Nakon korištenja je dobro isperite vodom iz slavine.
  • Neka uvijek bude suha. “Bakterije vole vlažno okruženje”, kaže Harms. Pobrinite se da vaša četkica ima priliku da se dobro osuši između četkanja. Izbjegavajte korištenje kapica (poklopaca) za četkice, jer oni mogu zadržavati vlagu što je plodno tlo za bakterije.
  • Držite je uspravno. Spremite svoje ​​četkicu u uspravni položaj u držaču, umjesto da je držite u ležećem položaju.

Ako želite učiniti još više, nastavite čitati.

Štapići za žvakanje od Neem-a

neem-chew-sticks-05Ayurveda, između ostalog, preporučuje potpuno drugačiju alternativu zapadnoj kulturi četkanja zubiju četkicom i pastom. Postoji nešto što se zove Miswak, ili neem štapići koji se koriste za prirodno četkanje zubiju. Prvo se oljušti kora na vrhu, a zatim žvačete kraj uz odvajanje vlakana. Tada iskoristite ta vlakna kako biste oprali zube, a kad se vlakna istroše, odsječete taj vrh i ponavljate postupak s ostatkom štapića dokle god ga ima.

Neem štapići se već stoljećima koriste u Indiji. Čak ih i danas mnogi koriste kako bi izbjegli različite probleme i bolesti zubiju. Oni se koriste i bace tako da nema potrebe za pohranjivanjem i ne morate brinuti o zagađenosti. Ekonomični su, ali kod nas nisu baš dostupni. Mogu se nabaviti ovdje. Najbolje je ako imate neem stablo u blizini pa da možete iščupati poneku grančicu i koristiti ih svježe.

Ayurvedski savjeti za oralnu higijenu

Zubi bi se trebali četkati ujutro i navečer nakon uzimanja jela, bilo sa štapićima ili četkicom. Ako koristite pastu za zube trebalo bi koristiti ayurvedsku koja ne sadrži fluor. Četkanje se vrši od korijena zuba prema vrhu.

Nakon toga potrebno je očistiti jezik.

I na kraju Ayurveda preporučuje svakodnevno grgljanje sezamovog ulja koje poboljšava snagu čeljusti, rezonanciju glasa i osjet okusa. Ono sprječava pucanje usana, propadanje zubi i čini zube jakima.

Prethodna objavaKrumpir – čudesni lijek nadohvat ruke
Slijedeća objavaAloe vera – biljka koju bi svi trebali uzgajati
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.