52




Izvor: uspesnazena.com

Jedna japanska legenda kaže da je u davna vremena živio jedan sretan čovjek koji je dobio od svog oca neprocjenjivo znanje – znanje o točki dugovječnosti ili točki od stotinu bolesti.

Slijedeći zapovijesti svog oca, sin je svakodnevno masirao ovu točku i doživio je rađanje i smrt nekoliko careva.

Masiranje točaka je jedna od najstarijih metoda liječenja na Istoku, koja se koristi već nekoliko tisuća godina.

Ukupno, ljudsko tijelo posjeduje 365 točaka i 12 glavnih meridijana, što podsjeća na broj dana i mjeseci u godini.

Djelovanje takve masaže (akupresure, pritiskom prstiju na određene točke), zasnovano je na učenjima o meridijanima i kanalima koji su povezani s određenim organima.

U kineskoj medicini tijelo se promatra kao energetski sistem, tako da se kroz masažu može utjecati na tok energije i funkcionalnu aktivnost organa.

Aktiviranje točke Zu San Li daje trajni pomlađujući i iscjeljujući efekt, odgađa starenje. U Kini je ova točka poznata kao – „točka dugovječnosti“, u Japanu – „točka od stotinu bolesti“.

39

Gdje se nalazi?

Točka dugovječnosti se nalazi ispod čašice koljena. Da bi je pronašli, pokrijte koljeno dlanom iste ruke. Točka se nalazi između završetaka malog prsta i prstenjaka, u vidu manjeg udubljenja između kostiju.

Možete je pronaći i na drugi način.

Morate sjesti na pod, pritisnuti čvrsto stopala ka podu i povući ih prema sebi, ne podižući pete od poda.

Primjetit ćete da se ispod koljena stvorilo uzvišenje. Pronađite najvišu točku ovog uzvišenja, stavite na nju prst i zauzmite startnu poziciju.

Točka na koju ste pritisnuli prstom i je ta točka – Zu San Li.

52




zusan1

Za što je odgovorna?

  • kontrolira rad organa koji se nalaze u donjoj polovici tijela
  • kontrolira rad kičmene moždine u dijelovima koji su odgovorni za pravilno funkcioniranje gastrointestinalnog trakta, probavnog trakta, spolnih organa, bubrega, nadbubrežne žlijezde.

Uz pomoć masaže točke Zu San Li može se povećati aktivnost nadbubrežnih žlijezda, najmoćnijih žlijezda koje imaju ulogu glavnog čuvara zdravlja čovjeka. One luče u krv adrenalin, hidrokortizon i druge važne hormone.

Ako svakodnevno masirate „točku dugovječnosti“, moguće je normalizirati rad nadbubrežnih žlijezda, koje obavljaju slijedeće funkcije u organizmu:

  • normalizacija krvnog tlaka
  • normalizacija glukoze, inzulina
  • suzbijanje upalnih procesa u organizmu
  • regulacija imuniteta

Također, masiranjem točke Zu San Li, možete:

  •  poboljšati probavu
  • liječiti bolesti gastrointestinalnog trakta
  • tretirati posljedice moždanog udara

Masaža ove točke pomoći će vam da povećate samopouzdanje, eliminirate stres i napetost i pronađete unutrašnji sklad. Masirajući ovu točku možete izliječiti mnoge bolesti, uključujući štucanje, zatvor, gastritis, inkontinenciju.

39

Kako možete utjecati na „točku dugovječnosti“?

Masirati točku Zu San Li je bolje u jutarnjim satima, prije ručka, 9 puta kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmjenično (9 puta na jednoj, pa 9 puta na drugoj). I tako 10 minuta, sveukupno.

Prije početka masaže zauzmite udoban, opuštajući položaj (sjedeći). Umirite disanje i skoncentrirajte se na svoje osjećaje. Uronite u stanje harmonije i razumijevanja toga da počinjete proces ozdravljenja. Takva masaža ima stimulativno djelovanje.

Masirati točku možete prstima ili zrnom bilo koje žitarice (heljde, zobi, riže itd…).

A možete i zalijepiti na ovu točku isječen na pola režanj bijelog luka i ostaviti na 1-2 sata (dok koža ne pocrveni).

Svakodnevna masaža točke Zu San Li u večernjim satima pogodna je za gubitak težine – kažu, 400-500 grama tjedno. Ali, nemojte masirati direktno prije spavanja, da ne bi izazvali nesanicu.

Točku Zu San Li možete masirati svakodnevno, ali najbolji učinak postiže se za vrijeme Mladog Mjeseca.

– Osam dana poslije početka Mladog Mjeseca, obavezno masirajte ovu točku ujutro, naizmjenično na svakoj nozi u smjeru kazaljke sata. To je najbolje vrijeme masaže za jačanje imuniteta, poboljšanje rada svih organa i usporavanje procesa starenja.

52




– Prije ručka, naizmjenično na svakoj nozi, prema kazaljkama sata, za poboljšanje općeg tonusa, pamćenja, rada kardiovaskularnog i sistema za probavu.

– Poslije ručka, simultano na obje noge – protiv stresa, nervoze i razdražljivosti, kod glavobolja i poremećaja sna.

Uvečer, u suprotnom smjeru od  kazaljka na satu, naizmjenično na svakoj nozi, za poboljšanje metabolizma i smanjenje tjelesne težine.

uspesnazena.com

37 DANVANTARI AYURVEDA

DANVANTARI AJURVEDA

Velika knjiga o Ajurvedi

Knjiga detaljno opisuje sve aspekte Ajurvede: povijest, proces stvaranja, prakriti, mahabhute, doše i male, ayurvedsku dijagnostiku, različite vrste tretmana i ajurvedske proizvode.

Knjiga će vas naučiti kako da izračunate svoju tjelesnu konstituciju, izbalansirate prehranu, poboljšate svoj život, u slučaju neophodnosti dijagnosticirate zdravstveni problem i pronađete potreban lijek.

260 stranica, tvrde korice, format A4, full color

Cijena: 232 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaDnevni Jyotish Horoskop 13.03.2018.
Slijedeća objavaCrna rupa energetske blokade – Vi odlučujete koliko će svjetlosti i radosti ući u vaš život
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.