Mnogi pod žvakanjem podrazumijevaju ništa više doli kidanja hrane na manje komadiće i njihovo miješanje sa slinom kako bi isti lakše skliznuli niz grlo. Međutim, priča sa žvakanjem nije tako jednostavna jer ona predstavlja i ključan dio naše probave.

Autor: Josipa Kovač / naturala.hr

Tijekom žvakanja, miješanjem hrane sa slinom, počinju djelovati probavni enzimi: lipaza, amilaza i ptijalin što je ključno za daljnju probavu hrane, razgradnju masti i ugljikohidrata. Slina, također, omogućuje bolju razgradnju proteina te ima antibakterijske karakteristike.

Hrana koja nije dobro prožvakana, iako je usitnjena i izmiješana sa slinom, nije dobro prožeta probavnim enzimima jer želučana kiselina ne može doći do svih njenih dijelova. Upravo su zbog toga mnogi njeni nutrijenti uzalud izgubljeni. Osim toga, ako enzimi i želučana kiselina zakažu, njihov posao moraju dovršiti crijevne bakterije što najčešće rezultira nadutošću, probavnim tegobama i vjetrovima.

Neprožvakana hrana uzrokuje nadutost, probavne tegobe i vjetrove

To, nažalost, nije jedini problem jer aktivnost bakterija može prouzrokovati povećanu propusnost probavnog sustava, što omogućuje olakšani prolaz polu-probavljenih čestica hrane u krvotok što je vrlo štetno i za sami probavni sustav i za cijeli organizam.

Pošto propuštene čestice hrane nisu dovoljno male niti probavljene da bi bile korisne tijelu za dobivanje energije, mogu uzrokovati i imunološku reakciju jer ih naš organizam prepoznaje kao strana tijela. Takvo stanje može dovesti do raznih upala i bolova u različitim dijelovima tijela.

Na taj način slabi i naš imunološki sustav koji zbog opterećenosti neprobavljenom hranom sa smanjenom efikasnošću djeluje na bakterije, parazite, gljivice, stanice tumora itd.

Preopterećen i neefikasan imunološki sustav

Ukoliko imate sreće i vaš je probavni sustav besprijekoran, postoji mogućnost da vaše probavne žlijezde izluče dovoljno enzima kako bi se do prave mjere razgradila i loše sažvakana hrana – ali time se ne mogu pohvaliti mnoge osobe.

Uostalom, s godinama će efikasnost i najboljeg probavnog sustava opadati upravo zbog povećane opterećenosti. Adekvatnim žvakanjem, potpomažete i ubrzavate probavu te svome tijelu priskrbljujete sve potrebne nutrijente koje je moguće iskoristiti iz vaših obroka. Osim toga, pravilnim žvakanjem hrane osjećat ćete se puni energije, vitalnije, a i brže ćete se zasititi.

I zapamtite, prilikom svakog obroka bitno je biti opušten i bez žurbe u miru pojesti svoj obrok te svaki zalogaj sažvakati između 35 i 50 puta.

Prethodna objavaŠri Išopanišada – Peta mantra – Jedinstvo u različitosti
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 08.10.2013.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.