Ovnovi, ovaj planetarni događaj mogao bi dovesti do usporavanja vaših profesionalnih projekata, posebno onih koji su već bili na klimavim nogama. Vrijeme je da usvojite novu perspektivu o svom društvenom statusu i načinu na koji vas drugi doživljavaju, jer izgled često vara. Sukobi s autoritetima i nesporazumi s podređenima mogu se pojaviti tijekom ovog razdoblja, jer dinamika moći fluktuira. Iskoristite retrogradnu fazu da iscijelite i ojačate svoj odnos s autoritetima. Blizanci, ovaj retrogradni hod dovest će vas do istraživanja najdubljih i najmračnijih aspekata vašeg života, budući da je osma kuća mjesto gdje se nalaze vaše najskrivenije tajne. Kada se Merkur vrati u vašu sedmu kuću partnerstva i sukoba 23.12., vaši će odnosi neizbježno proći kroz proces preispitivanja.

atma.hr – 52
13. prosinca/decembra Merkur će započeti svoje retrogradno putovanje. Kako ova promjena počinje u kardinalnom zemljanom znaku Jarca – području povezanom s konceptima kao što su karma, disciplina, naporan rad, odgođeno zadovoljstvo, ambicija, tradicija i društveni status – možda ćete se naći prisiljeni preispitati svoje napore.

Vrijedno je napomenuti da ovaj retrogradni fenomen ostaje pod utjecajem Saturna, planeta koji simbolizira zrelost i daje vrijedne životne lekcije, dok se kreće kroz Ribe – duhovni, ezoterični i empatični znak.

Pogledajmo kako će se ovo transformativno iskustvo utjecati na svaki znak.

Ovan

Pripremite se, jer će se vaša prirodna sklonost natjecanju suočiti sa značajnim izazovom s dolaskom retrogradnog Merkura u vašu 10. kuću karijere 13. prosinca/decembra.

Ovaj planetarni događaj mogao bi dovesti do usporavanja vaših profesionalnih projekata, posebno onih koji su već bili na klimavim nogama. Vrijeme je da usvojite novu perspektivu o svom društvenom statusu i načinu na koji vas drugi doživljavaju, jer izgled često vara.

Sukobi s autoritetima i nesporazumi s podređenima mogu se pojaviti tijekom ovog razdoblja, jer dinamika moći fluktuira. Iskoristite retrogradnu fazu da iscijelite i ojačate svoj odnos s autoritetima.

Ovi izazovi također predstavljaju prilike za preispitivanje vaših jedinstvenih ponuda i načina na koji ih predstavljate svijetu.

Dok se Merkur 23.12. vraća u vašu devetu kuću filozofije i perspektive, mogli biste se zateći u preispitivanju prošlih projekata i preispitivanju smjera kojim ste krenuli.

Nastojte uspostaviti ravnotežu između svoje sveobuhvatne vizije i pažnje posvećene detaljima, dok ostajete prizemljeni i praktični, a da pritom ne izgubite iz vida svoju vjeru.

Nakon što Merkur 1. siječnja/januara nastavi svoje kretanje prema naprijed, dobit ćete jasnije razumijevanje puta svoje karijere i korake potrebne za rast.

Ovo razdoblje također će vam omogućiti da zamislite kamo vidite da ide vaš život na duge staze. Možda ćete se osjećati ponukanim da vratite osjećaj samopouzdanja, kompetencije i unutarnje snage, posebno ako je ovo retrogradno razdoblje istaknulo područja za poboljšanje.

Ostanite skromni, ostanite otvoreni za učenje i budite voljni izdići se iznad svih prepreka jer je prilagodljivost ključna za napredak u konkurentnom profesionalnom okruženju.

atma.hr – 52
Bik

Ako se u posljednje vrijeme osjećate malo dezorijentirano i izgubljeno, ne brinite, jer će Merkur započeti svoje retrogradno putovanje kroz vašu devetu kuću putovanja i ekspanzije počevši od 13. prosinca/decembra.

Ovaj planetarni fenomen može poremetiti vaš unutarnji kompas i odvesti vas na neočekivane staze. Prihvatite obilaznice i kašnjenja, jer često vode do fascinantnih i izazovnih odredišta koja niste očekivali.

Čak i bez GPS-a, život ima način da vas vrati kući u savršeno vrijeme, čak i kada se čini da ste potpuno skrenuli s kursa.

Tijekom ovog razdoblja možete biti u iskušenju da se vratite u školu ili obnovite svoju predanost sustavima vjerovanja. Stvari bi se mogle još više intenzivirati kada se Merkur vrati u vašu osmu kuću intimnosti i transformacije 23. prosinca/decembra.

Ova faza može dovesti do pitanja vezanih uz napuštanje, financijske brige i dugotrajna sjećanja iz prošlosti, baš u vrijeme blagdana.

Prihvatite ovo retrogradno razdoblje kao priliku da se suočite s teškim aspektima svoje prošlosti i riješite sve nepodmirene dugove koji ometaju vašu sposobnost da krenete naprijed.

Nakon što Merkur nastavi svoje kretanje naprijed 1. siječnja/januara, povratit ćete svoj osjećaj za smjer, osobito ako ste svoju energiju posvetili ostvarivanju svojih strasti i držanju svojih uvjerenja.

Do kraja ovog retrogradnog razdoblja steći ćete neprocjenjivu mudrost i doživjeti neočekivane susrete koje nikakvo planiranje ne bi moglo organizirati.

U tim trenucima nevezanosti vaša se vjera produbljuje, jer život uvijek pronađe način da vas odvede do neočekivanih otkrića.

atma.hr – 52
Blizanci

Kraj godine tradicionalno je intenzivno razdoblje za vas, ali ovaj retrogradni Merkur pojačava svoj intenzitet kao nikada prije. Kao vaš vladajući planet, Merkur će započeti svoje retrogradno putovanje u vašoj osmoj kući, koja je povezana s emocionalnim i financijskim stvarima, počevši od 13. prosinca/decembra.

Ovaj kozmički pomak potiče vas da riješite sve neriješene emocionalne probleme i preispitate svoja financijska ulaganja, budući da mogu postojati posljedice koje zahtijevaju vašu pozornost.

Ako vam se čini da nešto nije u redu, vrijeme je da pratite kretanje tih stvari, pogotovo ako vam financije nisu dobro posložene.

Također, ovaj retrogradni hod dovest će vas do istraživanja najdubljih i najmračnijih aspekata vašeg života, budući da je osma kuća mjesto gdje se nalaze vaše najskrivenije tajne. Kada se Merkur vrati u vašu sedmu kuću partnerstva i sukoba 23.12., vaši će odnosi neizbježno proći kroz proces preispitivanja.

Tijekom ova tri tjedna možete naići na nova prijateljstva, romantične veze i intimne veze na neočekivanim mjestima, pogotovo ako emocionalne veze iz prošlosti više ne služe svrsi.

Možda shvatite da ste predugo držali situaciju, da joj je istekao rok trajanja i shvatite da je vrijeme da otpustite nešto što je davno trebalo biti pušteno.

Nakon što Merkur nastavi svoje kretanje prema naprijed, bit ćete spremni otpustiti ono što više ne vlada nad vama i krenuti naprijed, slično kao feniks koji se diže iz pepela.

Ovo je vrijeme da iza sebe ostavite ono što je davno bilo u prošlosti i prigrlite transformativnu energiju koja vas čeka u budućnosti.

atma.hr – 52
Rak

Pripremite se produbiti svoje odnose. Vrijeme je da preispitate svoje razumijevanje harmonije i prijateljstva, jer se Merkur okreće retrogradno u vašoj sedmoj kući partnerstva počevši od 13. prosinca/decembra.

Ovo razdoblje može iznijeti emocionalne rane iz prošlosti i ponovno potaknuti razočaranja u vašim odnosima, ali također predstavlja priliku za samosvijest i prepoznavanje koliko ste daleko stigli od tih trenutaka.

Vi ste na putu iscjeljenja. Napredujete u ovom procesu. Vrijeme je da prihvatite rast koji ste postigli jer vam ne treba netko drugi da vas upotpuni. Uspješna veza napreduje kada se dvije osobe odluče spojiti iz nadahnuća, a ne prisile.

Ako se tijekom ovog retrogradnog razdoblja nađete u sukobu s bivšim partnerom, iskoristite to kao priliku da shvatite zašto nije uspjelo (ili možda zašto nije trebalo).

Ovo retrogradno kretanje također može uzrokovati neke poremećaje u vašem poslovnom životu jer se Merkur vraća u vašu šestu kuću, koja vlada zadatcima, dnevnim radom i rutinama.

Možda ćete primijetiti greške u provedbi određenih projekata, što će vas potaknuti da ih ispravite. Osim toga, mogu se pojaviti zdravstvene komplikacije koje će vas potaknuti da preispitate način na koji se brinete za svoj um i tijelo.

Ako ste skloni odgađanju, ovo retrogradno razdoblje poslužit će vam kao podsjetnik da promijenite neke navike.

Nakon što Merkur nastavi svoje kretanje prema naprijed 1. siječnja/januara, rješavanje komunikacijskih problema s vašim saveznicima, poslovnim partnerima i voljenima postat će lakše. Moći ćete donositi odluke o tome koje veze vrijedi napustiti, a koje želite oživjeti.

Osim toga, bolje ćete razumjeti kako učinkovito upravljati svojim vremenom, što će vas pripremiti za uspjeh u 2024. godini.

atma.hr – 52
Lav

13. prosinca/decembra započinje važna transformacija. Vrijeme je da napravite odmak i procijenite navike i rutine koje oblikuju vaš svakodnevni život. Podržavaju li oni vaš osobni rast u najvećoj mjeri?

Nadalje, pružaju li osjećaj ispunjenja, a da pritom ne iscrpe svu vašu energiju? Sada je pravi trenutak da preispitate metode, način prehrane i rituale kojih se pridržavate.

Retrogradni Merkur može unijeti pomutnju i u vaš svakodnevni rad, potencijalno vas potaknuti da se vratite na nedovršene projekte koji su vam bili veliki teret. Uklanjanje nereda će vam pomoći vam da postanete organiziraniji i svrhovitiji u načinu na koji vodite svoj svakodnevni život.

Međutim, kada se Merkur vrati u vašu petu kuću romantike i samoizražavanja 23. prosinca/decembra, to će vas potaknuti da preispitate svoj koncept užitka i natjerati vas da razmislite o tome što vas privlači i inspirira.

Ovo retrogradno razdoblje može vas ponovno spojiti sa starim žarom, oživljavajući sjećanja na ono što je prvo zapalilo iskru u vašem životu. Također vas može motivirati da se ponovno povežete s kreativnim nastojanjima koja ste prethodno ostavili po strani, ponovno upalivši svoju inspiraciju.

Nakon što Merkur 1. siječnja/januara nastavi svoje kretanje prema naprijed, počet ćete se osjećati povezanijima s obavljanjem svojih dnevnih zadataka.

Produktivnost se može usporediti s mišićem – zahtijeva marljiv napor, ali zahtijeva i pravilan odmor. Ako ne uspijete u svoj svakodnevni život unijeti magiju i kreativnost, mogli biste se naći umjetnički ugušeni. Odvojite vrijeme da napunite svoj umjetnički rezervoar i pustite mašti na volju.

atma.hr – 52
Djevica

Iako ovo retrogradno razdoblje ponekad može biti frustrirajuće i monotono, ono također donosi osjećaj dinamike, inspiracije, intrige pa čak i seksualne privlačnosti.

Merkur će biti retrogradan u vašoj petoj kući, koja je povezana sa zadovoljstvom, željom i kreativnošću. Ovaj utjecaj ima potencijal ublažiti napetost u vašoj trenutnoj vezi, a istovremeno pobuditi osjećaj umjetničkog ispunjenja.

Vjerojatno ćete se ponovno povezati s bivšim partnerom, oživljavajući emocije koje ste možda propustili. Osim toga, ovo bi vas razdoblje moglo potaknuti da se vratite kreativnom projektu koji ste prethodno napustili, omogućujući vam da nastavite tamo gdje ste stali.

Međutim, dok Merkur 23. prosinca/decembra ulazi u vašu četvrtu kuću obiteljskih korijena, mogli biste se suočiti s izazovima unutar svog doma i s voljenim osobama, koji se poklapaju s blagdanskom sezonom.

To može probuditi složena sjećanja iz vašeg djetinjstva ili ponovno pokrenuti dugogodišnje sukobe s osobama koje poznajete od malih nogu. Važno je zapamtiti da iako ne možete promijeniti svoje podrijetlo, ono ne definira granice vašeg osobnog rasta.

Nakon što Merkur nastavi s izravnim kretanjem 1. siječnja/januara, mogli biste doživjeti oživljavanje kreativnosti, prihvaćajući ono što vas je inspiriralo u posljednja tri tjedna.

Možda ćete čak biti otvoreni za istraživanje nove veze ili ponovno oživljavanje romantike u vašem trenutnom partnerstvu.

Tijekom ovog putovanja možda ste se ponovno povezali s članovima obitelji ili oslobodili očekivanja koja su im bila postavljena, utirući put za zacjeljivanje rana vašeg odrastanja.

atma.hr – 52
Vaga

Kao Vaga, vi duboko cijenite mir i sklad. Međutim, to ne znači nužno da je vaše obiteljsko okruženje izuzeto od problema. Također je moguće da na poslu ulažete previše vremena i energije na uštrb uživanja u kvalitetnim trenucima kod kuće.

S retrogradnim Merkurovim putovanjem kroz vašu četvrtu kuću, koja predstavlja obitelj, počevši od 13. prosinca/decembra, bit ćete potaknuti da popravite svoje odnose s korijenima njegujući novo sjeme koje ste posadili. Upamtite, naš dom nije samo mjesto odakle dolazimo već i prostor u kojem gradimo svoju budućnost.

Ovo razdoblje može iznijeti na površinu sukobe i traume vezane uz vaše voljene i rodni grad, omogućujući vam da naučite pozitivne lekcije od svojih starijih i oslobodite se negativnih obrazaca.

23. prosinca/decembra, kada se Merkur vrati u vašu treću kuću komunikacije, emocionalni intenzitet retrogradnog razdoblja počet će se smanjivati. Međutim, budite oprezni jer se nespretnost može povećati, što može dovesti do mogućih lapsusa ili neprikladnih primjedbi u krivom trenutku.

Važno je obratiti pažnju na detalje i osigurati ispravnu dokumentaciju u ovo vrijeme, posebno kada organizirate aktivnosti za odmor.

Nakon što Merkur nastavi svoje kretanje prema naprijed, pronaći ćete snagu da riješite sukobe unutar svoje obitelji i postavite granice potrebne za zaštitu svoje energije.

Suočavanje s obitelji i problemima u kućanstvu može biti naporno, ali zapamtite da imate moć stvoriti dom i obitelj svojih snova. Sve počinje vašom hrabrošću da napravite potrebne promjene.

atma.hr – 52
Škorpion

Tijekom retrogradnog Merkura, trebali bi razmisliti prije nego što progovorite, jer se mogu dogoditi nenamjerne pogreške. Ovo retrogradno razdoblje odvija se u vašoj trećoj kući komunikacije, što potencijalno dovodi do razgovora koji ne završavaju dobro, počevši od 13. prosinca/decembra.

Pripremite se na neočekivana pojavljivanja ljudi iz prošlosti i navalu poruka koje vas mogu preplaviti. Bitno je još jednom provjeriti svu korespondenciju i spremiti važne dokumente, budući da tehničke pogreške mogu biti neizbježne tijekom tog vremena.

Kada se Merkur vrati u vašu drugu kuću financija i navika potrošnje 23. prosinca/decembra, mogli biste doživjeti financijski stres ako ste bili nepromišljeni s korištenjem kreditne kartice.

Ako ste stavili previše naglaska na materijalni luksuz, mogli biste osjetiti prazninu koju nijedan dar ispod božićnog drvca ne može ispuniti.

Međutim, izbjegavanje prilika za poboljšanje zbog štednje temeljene na strahu može negativno utjecati na vaše samopoštovanje.

Nakon što Merkur nastavi svoje izravno kretanje 1. siječnja/januara, konačno ćete moći prekinuti beskrajne sukobe ili razgovore. Uzmite ovu retrogradnost kao lekciju o pronalaženju pravih riječi za izražavanje svojih misli i prihvaćanju namjerne komunikacije.

Ovo razdoblje također će vas osnažiti da donosite informirane odluke o svojoj financijskoj budućnosti, usmjeravajući vas prema značajnim uštedama ili promišljenom trošenju vašeg teško zarađenog novca.

atma.hr – 52
Strijelac

Tijekom ovog retrogradnog razdoblja vaše bi se financije mogle suočiti s testom, posebice s potencijalnim troškovima tijekom blagdanske sezone. Merkur će biti retrogradan u vašoj drugoj kući, koja se bavi materijalnim imetkom i osobnim troškovima, počevši od 13. prosinca/decembra.

Ova će situacija od vas zahtijevati da razmislite o svom samopoštovanju i navikama trošenja, osobito ako ste neoprezno donijeli odluke.

Retrogradni Merkur u vašoj drugoj kući, povezan s financijskom stabilnošću i samopoštovanjem, može stvoriti osjećaj neispunjene potrebe. Međutim, također će vas potaknuti da preispitate svoje temeljne vrijednosti, posebno kada Merkur prijeđe u Strijelca 23. prosinca/decembra.

To može dovesti do zabune oko vašeg pravog identiteta, uvjerenja i emocija. Iskoristite ovu introspektivnu fazu, uzmite si vremena da razmislite o slici koju želite projicirati i pobrinite se da doista odražava vaše pravo ja.

Nakon što Merkur nastavi svoje kretanje prema naprijed 1. siječnja/januara, financijska pitanja će se početi rješavati, posebno ako ste poduzeli korake da poboljšate svoj odnos s novcem i shvatite temeljne uzroke problema.

Također će vam olakšati suočavanje s prošlim izazovima, jer ćete imati priliku ponovno pregledati nedovršene projekte, odnose i ideje, popunjavajući sve praznine u svom samoizražavanju koje ste možda previdjeli.

atma.hr – 52
Jarac

Pripremite se, jer ovaj retrogradni Merkur posebno utječe na vas. Pojavljujući se u vašoj prvoj kući, koja predstavlja samoidentitet, Merkur će biti retrogradan od 13. prosinca/decembra, potičući potpuno preispitivanje onoga što ste.

Tko postajete? I što je najvažnije, tko ste sada? Ne radi se o verziji sebe koja se pojavljuje kada vas netko drugi treba. Ne radi se o osobnosti koju dobijete kada ste u “načinu ugađanja ljudima”. Radi se o vašoj autentičnosti.

Vrijeme je da se ponovno povežete s osobom kakva ste oduvijek bili, pogotovo ako ste to ostavili po strani kako biste ispunili tuđe zahtjeve.

Međutim, s retrogradnim Merkurom u vašoj dvanaestoj kući duhovnosti i podsvjesne energije 13. prosinca/decembra, vaša bi se energija mogla smanjiti, što bi vas moglo potaknuti da ispitate i preispitate način na koji komunicirate.

Ovo retrogradno razdoblje potaknut će vas da se oslobodite bilo kakve krivnje, žaljenja ili ljutnje koju ste predugo držali. Vrijeme je da se oslobodite ovih tereta.

Nakon što Merkur završi svoje retrogradno kretanje 1. siječnja/januara, možda ćete se osjećati kao druga osoba – ili bolje rečeno, autentičnija verzija osobe koja već jeste.

Nemojte se bojati kopati duboko u sebe tijekom ovog introspektivnog razdoblja. Možda ćete biti manje skloni drugima izražavati svoje misli i emocije, ali ste skloniji uključiti se u razgovor sami sa sobom.

atma.hr – 52
Vodenjak

Pripremite se da krenete na putovanje samorefleksije. Počevši od 13. prosinca/decembra, Merkur će biti u retrogradnom hodu u vašoj dvanaestoj kući, koja predstavlja duhovnost i podsvijest.

Poziva vas na introspekciju i suočavanje sa svojim ja u sjeni. Imajte na umu da vaše ja u sjeni ne predstavlja samo negativne ili pozitivne aspekte vaše osobnosti, već sve skrivene i nepoznate dijelove vas samih.

Međutim, vaša odlučnost da uspijete pobjeđuje svaki strah, pogotovo kada vaše emocije postanu vaš najveći izvor motivacije.

Iako se možete osjećati tiho i rezervirano tijekom ovog razdoblja, povlačenje s društvene scene pruža priliku vašem podsvjesnom umu da spoji fragmentirana iskustva i stekne dublje uvide.

Međutim, promjena se može dogoditi 23. prosinca/decembra, jer se Merkur vraća u vašu jedanaestu kuću društvenih veza i zajednice. Možda ćete se tijekom blagdanske sezone ponovno povezati s ljudima iz svoje prošlosti, osobito ako ste doživjeli značajan osobni napredak od zadnjeg razgovora.

To može dovesti do toga da se osjećate kao da se više ne uklapate u vašu društvenu mrežu. Ova društvena dinamika je jako važna jer omogućuje razvoj vaših snova i težnji za budućnost.

Kada Merkur krene direktno 1. siječnja/januara, mogli biste doživjeti osjećaj buđenja iz dugog i mučnog sna. Osjećat ćete se smirenije kao da je vaša podsvijest napokon imala priliku oporaviti se od izazova s kojima ste se suočavali tijekom prošle godine.

Iskoristite ovo retrogradno razdoblje da prigrlite oprost i otpustite terete koje više ne možete nositi. Oslobodite se prošlosti, omogućujući si da započnete ovo novo poglavlje s novom snagom.

atma.hr – 52
Ribe

Jeste li primijetili promjenu atmosfere? Ako jeste, to nije čudno, s obzirom da je Merkur retrogradan u vašoj jedanaestoj kući zajednice i prijateljstva počevši od 13. prosinca/decembra.

To vam može dati osjećaj da napuštate zabavu od samog početka. Ako se nađete u sukobu sa svojim društvenim krugom, možda je vrijeme da otvoreno komunicirate i riješite sve neriješene probleme. Međutim, to ne znači nužno probleme unutar vaše grupe prijatelja.

Umjesto toga, ovo označava proces ponovnog povezivanja s bivšim kolegama, poznanicima i suigračima s kojima ste možda izgubili kontakt. Možda vas mogu naučiti vrijedne lekcije, stoga budite otvoreni za učenje o tome što potiče timski rad, a ne podjele.

Budući da jedanaesta kuća također vlada vašim nadama i snovima, provest ćete vrijeme preispitujući svoju viziju budućnosti i kako želite da se odvija.

Intenzitet utjecaja retrogradnog Merkura pojačava se oko 23. prosinca/decembra, kada ponovno ulazi u vašu desetu kuću karijere, ugleda i imidža u javnosti. Možda ćete imati problema s društvenim mrežama, osobito ako osoba koju projicirate u svijet ne odgovara vašem autentičnom jastvu.

Nedovršeni projekti mogu se ponovno pregledati, osobito ako su vas preskočili zbog promaknuća ili se osjećate podcijenjeno na poslu.

Vrijeme je da se konačno pozabavite svim neriješenim problemima u svom profesionalnom životu.

Nakon što Merkur završi svoje retrogradno kretanje 1. siječnja/januara, zauzet ćete pozitivniji i snažniji stav prema svojim vršnjacima.

Ovo retrogradno razdoblje ojačat će vaše samopouzdanje da se zauzmete za budućnost koju znate da zaslužujete, osobito ako ste se distancirali ili sklonili u udobnost poznatog okruženja.

ATMA/spiritualify/Pripremila: Suzana Dulčić