Nikad je ne bacajte – kora luka je zlato za zdravlje!

664

Kroz povijest, ljuska luka pokazala se kao univerzalni lijek – ne samo za kućnu upotrebu, već i za očuvanje zdravlja. Njena moć leži u bogatom sastavu i širokom spektru djelovanja.

atma.hr – 52




Iako se danas oslanjamo na suvremene medicinske pripravke, vrijedi sačuvati i mudrost prirodnih rješenja koja su stoljećima pomagala ljudima. Jedan od takvih darova, poznat još iz vremena Hipokrata, jest luk i njegova kora – jednostavna, a iznimno ljekovita.

Blagotvorna svojstva kore luka

Kora luka obiluje vrijednim nutrijentima: kalcijem, željezom, fosforom, kalijevim solima, fitoncidima i vitaminima. Zahvaljujući ovim tvarima, ona:

  •     jača imunološki sustav i potiče stvaranje antitijela,
  •     štiti organizam od virusa, bakterija i gljivica,
  •     djeluje kao prirodni antiseptik,
  •     usporava proces starenja zahvaljujući antioksidansima,
  •     potiče izlučivanje viška tekućine i toksina iz tijela,
  •     jača krvne žile i smanjuje rizik od tromboze,
  •     pomaže u regulaciji krvnog tlaka,
  •     poboljšava cirkulaciju i opskrbu tkiva hranjivim tvarima,
  •     smanjuje sklonost oticanju i alergijskim reakcijama.

Ova moćna kombinacija čini koru luka prirodnim saveznikom u prevenciji mnogih bolesti.

atma.hr – 52




Kako koristiti koru luka – recepti i primjena

Od kore luka moguće je pripremiti nekoliko pripravaka koji u određenim slučajevima mogu zamijeniti farmaceutske lijekove:

Čaj od kore luka – ublažava glavobolju, pomaže u regulaciji krvnog tlaka i poboljšava vid.

Alkoholna tinktura – povoljno djeluje na rad probavnog sustava i bubrega, ublažava simptome prehlade, anemije i živčane napetosti.

Uvarak – koristi se za prevenciju gripe, alergija i jačanje imuniteta.

Ulje od kore luka – pomaže kod kožnih bolesti, začepljenog nosa, proširenih vena, oteklina i bolova u nogama.

Mast od kore luka – liječi rane, jača kosu i pomaže kod gljivičnih infekcija kože i noktiju.

Recepti od kore luka

  1. Čaj od kore luka

Sastojci:

  •     1 čajna žličica sitno nasjeckane suhe kore luka
  •     200 ml svježe skuhanog crnog ili zelenog čaja

Priprema:

Operite koru luka pod mlazom hladne vode kako biste uklonili eventualne nečistoće.

Sitno je nasjeckajte ili zdrobite prstima.

U šalicu svježe skuhanog čaja (crnog ili zelenog) dodajte koru luka.

Poklopite i ostavite 10 minuta da odstoji.

Procijedite i pijte dok je toplo.

Primjena:

Piti 1–2 puta dnevno za jačanje imuniteta, regulaciju krvnog tlaka i ublažavanje glavobolje.

atma.hr – 52




  1. Alkoholna tinktura od kore luka

Sastojci:

  • 1 jušna žlica sitno nasjeckane kore luka
  • 1 litra 40–70% alkohola (domaća rakija ili kvalitetna votka)

Priprema:

Koru luka dobro operite i sitno nasjeckajte.

Stavite je u tamnu staklenu bocu ili teglu.

Prelijte alkoholom i dobro zatvorite.

Ostavite na hladnom i tamnom mjestu 7 dana, povremeno protresite bocu.

Nakon tjedan dana procijedite kroz gazu i spremite u tamnu bocu.

Primjena:

Uzimati 20–30 kapi razrijeđenih u čaši vode, 1–2 puta dnevno, za poboljšanje rada probavnog sustava, bubrega i kod simptoma prehlade.

  1. Uvarak (dekocija) od kore luka

Sastojci:

  •     2 jušne žlice kore luka
  •     500 ml vode

Priprema:

Operite koru luka i stavite je u lončić.

Prelijte vodom i stavite na laganu vatru.

Kuhajte 15 minuta u vodenoj kupelji (posudu s lukom stavite u veću posudu s vodom).

Skinite s vatre, ostavite da se ohladi 30 minuta, a zatim procijedite.

Čuvajte u hladnjaku, ali ne duže od 8 sati.

Primjena:

Piti po pola šalice 2–3 puta dnevno za jačanje imuniteta, prevenciju gripe i ublažavanje alergija.

atma.hr – 52




  1. Ulje od kore luka

Sastojci:

  • 3 jušne žlice sitno nasjeckane kore luka
  • 250 ml ricinusovog, maslinovog ili suncokretovog ulja

Priprema:

Koru luka operite, osušite i sitno nasjeckajte.

Stavite je u tamnu staklenu bocu.

Prelijte odabranim uljem.

Zatvorite i ostavite na tamnom mjestu 2–3 tjedna.

Procijedite i spremite u čistu bocu.

Primjena:

Koristiti za masažu kod proširenih vena, bolnih i otečenih nogu, te kod kožnih problema i začepljenog nosa (blago utrljati izvana).

  1. Mast od kore luka

Sastojci:

  •     1 jušna žlica praha od suhe kore luka (samljeti u blenderu ili mužaru)
  •     50 g vazelina ili hranjive kreme

Priprema:

Suhu koru luka sameljite u fini prah.

Pomiješajte s vazelinom ili hranjivom kremom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Stavite u staklenu posudicu s poklopcem i čuvajte na hladnom mjestu.

Primjena:

Koristiti za tretiranje rana, gljivica na koži i noktima, te za jačanje kose (utrljati u vlasište).

atma.hr – 52




Važne kontraindikacije

Iako je riječ o prirodnom lijeku, kora luka nije prikladna za svakoga. Ne preporučuje se kod:

  •     individualne netolerancije,
  •     akutnih bolesti probavnog trakta,
  •     bolesti mokraćnog sustava, jetre i bubrega,
  •     bronhijalne astme,
  •     istovremenog uzimanja određenih lijekova ili alkohola.

Prije početka korištenja pripravaka na bazi kore luka, preporučljivo je posavjetovati se s liječnikom kako biste bili sigurni da je ova metoda sigurna za Vaše zdravstveno stanje.

Kora luka je jednostavna, lako dostupna i moćna prirodna pomoć koja može doprinijeti očuvanju zdravlja i vitalnosti. Uz pravilnu upotrebu i poštivanje mjera opreza, može postati vrijedan saveznik u Vašoj kućnoj ljekarni.

ATMA/econet.ru/Pripremila: Suzana Dulčić