Srednjevjekovni travari vjerovali su da miris divljeg luka nosi snagu pročišćenja. Korijen, kuhan u vodi postajao je eliksir protiv tegoba želudca, dok su se zdrobljeni listovi stavljali na rane da ubrzaju zacjeljivanje. Seljaci su ga vješali iznad pragova kuća, vjerujući da njegova oštra aroma tjera uroke i donosi blagostanje. Prema nekim predajama, za vrijeme punog mjeseca žene su odlazile na polja skupljati divlji luk pod svjetlošću mjeseca. Vjerovalo se da biljka u to vrijeme ima najviše snage – iscjeljujuće energije koje se pretaču u svaki njegovu poru. Ta ista energija ulazila je u čajeve i juhe, činila oslabljene snažnima i štitila od bolesti koje su dolazile sa zimskim vremenom.

atma.hr – 52




Bosih nogu i još mokra od kupanja u bistrom, toplom moru pješčanog dna, zakoračila sam na uski puteljak koji se uspinje k vidikovcu, gdje kameni oblici izliveni lavom i isklesani rukom davnih vjetrova, stoje kao utihnuli divovi iz legendi – čuvari vremena što su nekoć, kažu, ovdje živjeli. Bio je početak listopada/oktobra, turistička sezona gotova, a ja sam se uspinjala s grupom iskusnih putnica, očarana dalekim obrisima Korzike što su se vidjeli na horizontu, dok sam, korak po korak, pazila da ne padnem na uskoj stazi vijugavog puteljka.

I tako, pričajući sa suputnicama o divljim biljkama koje su rasle uz put, u jednom trenutku jedna od tih suputnica stavi mi u ruku gomoljastu biljku dugih zelenih listova i kaže: „Probaj, vidjet ćeš koliko je lukovica zapravo slatka“. Lukovica je zaista bila slatka, a u trenutku kada sam zagrizla lisnati dio i osjetila svu ljutinu biljke, kroz mene je prostrujao snažan val emocija i energije, kao da se samo tlo uzdiglo da me podupre i podsjeti na duboku, iskonsku vezu s prirodom.

Upravo me je putovanje na prekrasnu Sardiniju potaknulo na pisanje ove priče o divljem luku, koji mi je, uz ostale mirise i okuse mediteranskog jestivog bilja, koje sam također usput okusila, ostao kao neočekivano lijepo i inspirativno sjećanje na najljepšu plažu Sardinije – plažu Rena Bianca.

Vrsta divljeg luka koja me je toliko inspirirala na Sardiniji poznata je pod latinskim imenom allium ampeloprasum, a naziva se još i pasji luk, purić, lučac, biser luk i divlji poriluk. Raste uz more, u mediteranskom kršu i dok je mlad liči na travu, ali uvijek ima karakterističan miris – mješavinu arome crvenog luka (kapule) i bijelog luka (češnjaka) i to je ono po čemu su ga moje suputnice prepoznale. Kako raste i razvija mu se lukovica, listovi se od svoje težine počnu savijati, dok skroz ne polegnu na tlo.

Cvijet mu izgleda kao ljubičasta kugla puna malih latica. Raste od listopada do proljeća na suhom tlu u blizini mora i u kulinarstvu se može koristiti cijeli. Čak je i cvijet jestiv.

atma.hr – 52




Pored „razvikanih“ antimikrobnih, protuupalnih i antioksidativnih svojstava, divlji luk je u tradicionalnoj medicini vjekovima korišten za uspostavljanje normalnog krvnog tlaka, snižavanje nivoa masnoća u krvi i općenito za poboljšavanje funkcije krvnih žila. U tradicionalnoj kineskoj medicini primarni je izbor za probleme respiratornog sustava, dok se na zapadu, osobito posljednjih godina, naglašava njegov antikancerogeni potencijal i to zbog organosumpornih spojeva.

Diljem svijeta koriste se njegova antimikrobna i antifungalna svojstva u njezi kože te kao esencijalno ulje za opuštanje i smanjenje stresa. U homeopatiji je najpoznatija remedija na bazi energije luka allium cepa – pročistač nosnih i očnih sluznica i to kada je popratni simptom pečenje tih dijelova lica. Upravo je iritabilnost jedan od odlučujućih simptoma po kojemu se i prepoznaje da je u pitanju allium cepa, a ne neka druga remedija.

Drugi vrlo važan razlikovni element je da se pogoršanje simptoma kod allium cepa događa u toplim i zagrijanim prostorijama, a stanje se poboljšava u hladnijem, svježem prostoru.

Inače napisati članak o divljem luku je poprilično zahtjevno, jer samo u Hrvatskoj ima oko 40 vrsta divljih lukova, a niti su botanički točno opisani, niti raspoznatljivo imenovani.

U narodnoj predaji divlji luk nije bio tek biljka. Njegova snaga bila je trostruka – liječio je tijelo, štitio dušu i tjerao zle duhove. Pa tako, pored one najpoznatije konotacije o zaštiti od vampira  ili negativne energije, što datira još iz antičke mitologije da je grčki glasnik bogova Hermes (a prije toga i egipatsko božanstvo Oziris), koristio alliume za zaštitu od zla, postoji i jedno starovjekovno malo romantičnije vjerovanje – da su alliumi nastali iz suza boginje Afrodite kada je oplakivala smrt voljenog Adonisa.

Pa su tako suze postale prekrasni cvjetovi koji simboliziraju ljubav i ljepotu. Nakon toga je u kršćanstvu luk korišten za vrijeme Uskršnjeg slavlja, kao simbol ponovnog rođenja, a zbog otpornosti biljke i mnoštva latica skupljenih u kupolu, u nekim dijelovima svijeta uvriježilo se vjerovanje da biljka simbolizira i snagu zajednice.

atma.hr – 52




Srednjevjekovni travari vjerovali su da miris divljeg luka nosi snagu pročišćenja. Korijen, kuhan u vodi postajao je eliksir protiv tegoba želudca, dok su se zdrobljeni listovi stavljali na rane da ubrzaju zacjeljivanje. Seljaci su ga vješali iznad pragova kuća, vjerujući da njegova oštra aroma tjera uroke i donosi blagostanje.

Prema nekim predajama, za vrijeme punog mjeseca žene su odlazile na polja skupljati divlji luk pod svjetlošću mjeseca. Vjerovalo se da biljka u to vrijeme ima najviše snage – iscjeljujuće energije koje se pretaču u svaki njegovu poru. Ta ista energija ulazila je u čajeve i juhe, činila oslabljene snažnima i štitila od bolesti koje su dolazile sa zimskim vremenom.

To i nije slučajno kada se uzme da alliumi pripadaju vatrenoj planeti Marsu, povezanim sa zodijačkim znakom Ovna, koji pak donosi hrabrost, snagu, akciju, ambiciju i inovacije. U spiritualnim praksama korišteni su za jasnoću i umirenje misli, osobito kada treba jaki fokus u izrazito stresnim i nesigurnim situaacijama.

I tako mogla bih još retke i retke ispisati o divljem luku i opet ne bih završila priču o njemu. Ta priča se nastavlja u rukama onih koji kao i ja u njegovim listovima vide čaroliju i onih koji osluškuju prirodu. A tko zna, možda se jednom i nastavi u nekom mome budućem romanu. Kao sjećanje na miris i okus jednostavne istine u zemlji divova.

Vesna Đuzel/ www.homeokvant.hr

1000007881Ja sam Vesna, licencirani homeopat i akupunkturist pri HUPED-u.

Od 2023. vodim svoj obrt Homeokvant, kako bih bila podrška svima onima koji se žele iscijeliti na razini uzroka koji je doveo do energetskog poremećaja organizma i koji žele sa mnom skupa duhovno rasti, otkriti i izgraditi svoje potencijale, prvenstveno kroz homeopatski pristup, ali i kroz sve one spoznaje iz ostalih oblika nekonvencionalne medicine do kojih sam putem došla.

Više o meni pročitajte na www. homeokvant.hr“.