Foto: unsplash.com

Svi se aspekti romantičnih odnosa neprestano mijenjaju i razvijaju, baš kao i sva ljudska bića. Kad parovi prihvate neizbježne promjene odnosa, umjesto da ih se boje, otkrivaju nove, uzbudljive aspekte svog partnera.

atma.hr – 78
Upoznavanje. Hodanje. Brak. Faza medenog mjeseca. Novopečeni roditelji. Razdoblje „praznog gnijezda“. Čini se da postoje različite naljepnice za različite faze partnerskog odnosa koje je društvo normaliziralo. I dok ove široko prihvaćene faze vjerojatno ne mogu točno opisati emocionalnu komponentu i zdravstveno stanje svakog odnosa, one odražavaju jednostavnu činjenicu onoga što partnerstvo znači. Odnosno, promjena je normalna, zdrava i ključna za evoluciju svake veze, kako rastemo samostalno i u paru.

Naravno, veza ne može biti ista nakon 10, 20 i 50 godina zajedničkog života. Zbog toga je velik dio ljubavi i održavanja zdravih odnosa prihvaćanje spoznaje o neizbježnosti promjene, navodi Alexandra Solomon, dr. sc., licencirana klinička psihologinja i autorica knjige Loving Bravely. A kako prolazite kroz život s jednim partnerom, susrest ćete se s različitim mijenama odnosa, a svaki od njih je podjednako važno osvijestiti i razumjeti.

Promjena #1: Od opčinjenosti do ranjivosti

Početak svake veze obično je ružičast jer su, prema istraživanju biološke antropologinje Helen Fisher, rani dani ljubavi obilježeni testosteronom i estrogenom. Ova faza požude traje nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, a nerijetko je prisutna i faza idealizacije. Želite da vas novi partner vidi u najboljem svijetlu, ali i vi njega promatrate kroz ružičaste naočale.

Naravno, to ne može trajati zauvijek, što nas dovodi do kraja prve faze odnosa. Uvijek postoji pad s pijedestala – prvo razočaranje, prva svađa, prvi put kad vidite svog partnera pod stresom, uplašenog ili demoraliziranog. Ili kad on prvi put vidi vas ovako. U ovom trenutku, mnogi parovi počinju shvaćati da je ljubav više od fizičke privlačnosti.

Kad se to dogodi, postanete ranjivi. U takvim slučajevima, dr. Solomon savjetuje parovima da razmotre bračnu terapiju za izravno rješavanje problema te da odluče vide li zajedničku budućnost.

atma.hr – 39

Promjena #2: Od ranjivosti do stabilnosti

Ranjivost može potaknuti nesuglasice i rasprave o budućnosti, ali nakon što se prašina slegne, često dolazi razdoblje stabilnosti. Tada shvaćate kako funkcionirati zajedno, kao par. Iako veza postaje sve snažnija i ozbiljnija, u isto se vrijeme javlja i potreba za određenom vrstom odmaka.

Ako ste ranije željeli provoditi sve vrijeme zajedno s partnerom, normalno je da želite malo više prostora i vremena za sebe. Na kraju krajeva i dalje želite sačuvati vlastito „ja“ u partnerstvu s drugom osobom.

Promjena #3: Od stabilnosti do obvezivanja

Ponekad faza obvezivanja uključuje brak ili useljavanje u zajednički dom. U drugim je slučajevima riječ o usklađenom naporu za spajanje dva života i partnerstvu na duge staze. Ova faza ne dolazi bez svojih svađa, ali sada znate jedna svađa nije kraj veze.

Ovo je također razdoblje u kojem parovi počinju shvaćati da održavanje veze zahtijeva rad, spremnost da se prihvati promjena i evoluira u istom smjeru

Promjena #4: Od obvezivanja do povezanosti

Ovu etapu odnosa karakterizira stvaranje doma, međusobne zaštite, stvaranja sigurnosti, odgajanja djece i dijeljenja zajedničkih interesa i vrijednosti, kaže dr. Solomon. Tijekom ove faze neki će se parovi odlučiti za djecu i uložiti u zajednički život.

Iako to nije nužan korak ili korak koji je prikladan za svaki par, dr. Solomon upozorava da dijete mijenja način na koji parovi obilježavaju prolazak vremena. Promjene u vašem odnosu često odgovaraju dobi i rastu vašeg djeteta.

Podizanje djece donosi nove mogućnosti povezivanja oko zajedničke svrhe obiteljskog života, povezanost se produbljuje i pojavljuju se nove mogućnosti za intimnost i bliskost. Ali, isto se tako javljaju i nove mogućnosti za sukob. Svaki od partnera sada uči kako u isto vrijeme biti i roditelj i dobar – uloge koje su često međusobno u sukobu.

atma.hr – 78
Promjena #5: Od povezanosti do „blaženstva”

Faza nakon odgajanja djece i njihovo odlazak iz roditeljskog doma, tzv. etapa praznog gnijezda, često može biti najsretnija (iako zahtijeva vrijeme prilagodbe). Iz toga se može razviti pravo „blaženstvo“, jer ste se dali u njegovanju ljubavi koja je spremna izdržati test vremena. U ovoj fazi, par prepoznaje što znači voljeti jedno drugo u svim fazama života i odabire nastaviti činiti isto.

Kad parovi prihvate neizbježne promjene odnosa, umjesto da ih se boje, otkrivaju nove, uzbudljive aspekte svog partnera, a upravo to čini partnersku vezu fascinantnom i vrijednom istraživanja. Svi se aspekti romantičnih odnosa neprestano mijenjaju i razvijaju, baš kao i sva ljudska bića. Istina, to može biti pravi izazov, ali većina stvari koje vrijede dolaze uz predanost i naporan rad, zar ne?

naturala.hr

38 OSHO – ZDRAV EMOCIONALNI ŽIVOT

banner za knjige osho zdrav emocionalni zivot