“Danas stvarno pretjerujemo”, upozoravaju znanstvenici. “Roditelji, ne čistite sve što beba stavlja u usta. Rizik od razvoja astme se smanjuje kada bebinu dudu varalicu čiste vlastitim ustima. I ne moraju oprati ruke poslije igranja u prirodi.”

atma.hr – 78
Da, važno je prati ruke. Tijekom sezone gripe još važnije. Ali danas stvarno pretjerujemo, upozoravaju znanstvenici.

Uništavanje mikroba na rukama antibakterijskim sapunima i pretjerana upotreba antibiotika imaju izuzetno loše djelovanje na imunitet naše djece, kaže mikrobiolog Marie-Claire Arrieta, autorica knjige “Neka jedu zemlju: Kako sačuvati djecu u previše čistom svijetu” (Let Them Eat Dirt: Saving Our Children from an Oversanitized World).

Zašto previše higijene ugrožava zdravlje djece? Jer doprinosi razvoju kroničnih bolesti, od alergija do pretilosti, kažu mikrobiolozi Marie-Claire Arrieta i B. Brett Finlay s kanadskog Univerziteta Calgary.

atma.hr – 39

“Nova istraživanja pokazuju da zajednica mikroba u našim crijevima koja se formira u ranom djetinjstvu određuje naše zdravlje tijekom čitavog života,” kaže Arrieta. “Kada se rodimo, mi nemamo mikrobe i naš imuni sistem je nerazvijen. Imunitet se počinje razvijati tek kada se pojave mikrobi koji ga probude. Bez njih, ne bismo se mogli boriti protiv infekcija.”

Mikrobi su toliko važni i zato što stvaraju molekule i supstance koje stupaju u interakciju sa stanicama crijevnog zida, ali i sa stanicama imunog sistema koje se nalaze s druge strane staničnog zida i doslovno ih treniraju. Tako naš imunitet dobija informacije pomoću kojih uči. Zatim istrenirane stanice imunog sistema odlaze u druge dijelove tijela.

“To što danas imamo sve više alergija, pretilosti i upalnih bolesti crijeva, čak i autizma, upravo je posljedica pretjerane higijene. Geni jesu važni, ali geni se ne mijenjaju tako brzo. Istraživanja iznova i iznova pokazuju da smanjeno izlaganje mikrobima u ranom djetinjstvu izaziva ove bolesti,” objašnjava Arrieta.


Widget not in any sidebars

Kako se roditelji trebaju ponašati da bi omogućili da se djetetov imunitet razvije kako treba? Stručnjaci preporučuju da nabave psa i da ne čiste sve što beba stavlja u usta. Rizik od razvoja astme, recimo, smanjuje se kada roditelji bebinu dudu varalicu čiste u vlastitim ustima. Pranje ruku treba biti navika koja se prakticira prije jela i nakon odlaska u toalet. Ne i poslije igranja u dvorištu – uklanjanje zemlje s dječjih ručica neće im sačuvati, već ugroziti zdravlje, upozorava dr Arrieta.

Priredila: Jovana Papan / Izvor: Detinjarije.com

1 KOMENTAR

  1. Odmah prva recenica je totalna nebuloza i pogresna. Djecja duda se NE CISTI tako da ju roditelji stave u usta! 1. nije higijenski, 2. Prenose se sve moguce bakterije/virusi i ostale gadosti za sto djecjinimunitet nema obrane jer djete NEMA inunitet do cca 5 godina 3. Direktan prenos zaraze bolesti koje mogu biti kombe za dijete 4. Kariogene i ostale bakt koje uzrokuju parodontalne bolesti. Znaci sve bakterije roditelja i time se ugrozavaju djecji zdravi zubi.
    Nisam za da se djeca drze pod staklenim zvonom. Trebaju sve probati, uzivati u zivotu s prirodnom, igrati se, pasti, trcati, stvarati imunitet. No ova prva recenica je skroz pogresna i kriva!