“Danas stvarno pretjerujemo”, upozoravaju znanstvenici. “Roditelji, ne čistite sve što beba stavlja u usta. Rizik od razvoja astme se smanjuje kada bebinu dudu varalicu čiste vlastitim ustima. I ne moraju oprati ruke poslije igranja u prirodi.”

atma.hr – 52
Da, važno je prati ruke. Tijekom sezone gripe još važnije. Ali danas stvarno pretjerujemo, upozoravaju znanstvenici.

Uništavanje mikroba na rukama antibakterijskim sapunima i pretjerana upotreba antibiotika imaju izuzetno loše djelovanje na imunitet naše djece, kaže mikrobiolog Marie-Claire Arrieta, autorica knjige “Neka jedu zemlju: Kako sačuvati djecu u previše čistom svijetu” (Let Them Eat Dirt: Saving Our Children from an Oversanitized World).

Zašto previše higijene ugrožava zdravlje djece? Jer doprinosi razvoju kroničnih bolesti, od alergija do pretilosti, kažu mikrobiolozi Marie-Claire Arrieta i B. Brett Finlay s kanadskog Univerziteta Calgary.

atma.hr – 52
“Nova istraživanja pokazuju da zajednica mikroba u našim crijevima koja se formira u ranom djetinjstvu određuje naše zdravlje tijekom čitavog života,” kaže Arrieta. “Kada se rodimo, mi nemamo mikrobe i naš imuni sistem je nerazvijen. Imunitet se počinje razvijati tek kada se pojave mikrobi koji ga probude. Bez njih, ne bismo se mogli boriti protiv infekcija.”

Mikrobi su toliko važni i zato što stvaraju molekule i supstance koje stupaju u interakciju sa stanicama crijevnog zida, ali i sa stanicama imunog sistema koje se nalaze s druge strane staničnog zida i doslovno ih treniraju. Tako naš imunitet dobija informacije pomoću kojih uči. Zatim istrenirane stanice imunog sistema odlaze u druge dijelove tijela.

“To što danas imamo sve više alergija, pretilosti i upalnih bolesti crijeva, čak i autizma, upravo je posljedica pretjerane higijene. Geni jesu važni, ali geni se ne mijenjaju tako brzo. Istraživanja iznova i iznova pokazuju da smanjeno izlaganje mikrobima u ranom djetinjstvu izaziva ove bolesti,” objašnjava Arrieta.

Kako se roditelji trebaju ponašati da bi omogućili da se djetetov imunitet razvije kako treba? Stručnjaci preporučuju da nabave psa i da ne čiste sve što beba stavlja u usta. Rizik od razvoja astme, recimo, smanjuje se kada roditelji bebinu dudu varalicu čiste u vlastitim ustima. Pranje ruku treba biti navika koja se prakticira prije jela i nakon odlaska u toalet. Ne i poslije igranja u dvorištu – uklanjanje zemlje s dječjih ručica neće im sačuvati, već ugroziti zdravlje, upozorava dr Arrieta.

Priredila: Jovana Papan / Izvor: Detinjarije.com