Ako pogledaš u svoje obiteljsko stablo, u one prije tebe, u događaje koji su se dogodili, možeš li uočiti uzorak, nešto što se ponavlja u tvom životu ili životu tvojih bližnjih? Što je još ostalo neuključeno, nepomirano u zajedničkoj obiteljskoj duši? Koje još priče čekaju na kraj? Koje tajne žele biti razotkrivene?

Sistemske konstelacije gledaju na čovjeka kao dio sistema, kojem pripada. Sistem koji vrši najveći utjecaj na nas, prije svega, je naš obiteljski sistem – onaj u koji smo rođeni, što uključuje našu primarnu obitelj kao i neke članove šire porodice, no i sve one s kojima smo na neki način sudbinski povezani.

O metodi sistemskih konstelacija po Bertu Hellingeru

Bert Hellinger, začetnik ove metode, fenomenološkim promatranjem sistema obitelji i oslanjanjem na informacije iz polja (en. the knowing field) obiteljskog sistema, došao je do uvida o poretcima ljubavi (kako ih je on nazvao) – prirodnim zakonitostima, koje vladaju odnosima unutar sistema. Kad smo u svojoj duši usklađeni s tim poretcima, tada ljubav, ona pokretačka sila života, može slobodno teći – iz izvora sveg života, preko naših predaka ka nama, u naše individualne živote, a ako nam je dano, taj tok ljubavi se nastavlja i prenosi dalje kroz nas ka našim potomcima.

Kako događaji iz generacije predaka utječu na naš život?

Često neki sudbinski događaji iz prošlosti  (gubitak trudnoće, natalna trauma, rano odvajanje ili gubitak roditelja, iznenadna ili nasilna smrt, nesreće, ratovi, migracije…), koji još nisu pomireni u zajedničkoj duši obiteljskog sistema, traže biti viđeni i prihvaćeni u obiteljskoj duši. Takvi događaji prekidaju tok ljubavi prema nama, što se u našem životu manifestira u vidu raznih poteškoća.

Kako se onda možemo uskladiti s poretcima ljubavi? Uključivanjem svega što se dogodilo na prikladan način. Taj korak potičemo u konstelacijama – uključivanje s ljubavlju, svih i svega što se dogodilo, a pripada u našu (obiteljsku) dušu. Tada događaji iz naše obiteljske prošlosti više ne moraju vršiti nepovoljan utjecaj na nas.

Kako mi konstelacije mogu pomoći?

Konstelacije nas mogu osloboditi sistemskih upletenosti – toga da u svom životu slijedimo i tako ponavljamo tuđe sudbine, onih prije nas, iz naše predačke linije, jer to je upravo ono gdje smo često nesvjesno zaglavljeni.

Oslobođeni sistemskih upletenosti, zauzimamo svoje pravo mjesto u obiteljskom sistemu. Tada kroz svoj život koračamo s lakoćom, noseći samo ono što je naše, olakšani tuđih tereta. S tog mjesta, bez poteškoća, možemo zauzeti svoje pravo mjesto u bilo kojem drugom sistemu (partnerskom, poslovnom, organizacijskom…).

Ako se osjećaš zaglavljeno u bilo kojoj sferi života i ako si već pokušao svojim svjesnim naporima riješiti neka od svojih bitnih životnih pitanja, ali bez uspjeha, vrlo vjerojatno se uzrok poteškoća krije u sistemskoj upletenosti. U tom slučaju, konstelacije mogu biti od pomoći.

Životna pitanja koja razriješavamo na sistemskoj razini:

• osobna, naslijeđena (transgeneracijska) i kolektivna trauma
• nedostatak životne energije
• odrastanje (odnos dijete-roditelji)
• kriza identiteta (moje mjesto u svijetu)
• poboljšanje općeg zdravlja (sistemski pogled na razne bolesti i simptome)
• emocije: ljutnja, krivnja, tuga, nezadovoljstvo, strahovi, otuđenje, nesigurnost
• partnerstvo (uloga žene i muškarca u partnerstvu, uloga partnerstva, kako se dobro povezati u partnerstvu, ali i kako se dobro rastati…)
• roditeljstvo (prosljeđivanje života, odnos prema djeci u partnerstvu i van partnerstva,  spojene obitelji i djeca iz prethodnih veza)
• uključivanje djece (posvojena djeca, umrla djeca, pobačena djeca, djeca s poteškoćama u razvoju, nestala djeca, djeca rastavljenih parova…)
• životne tranzicije (migracije, promjena karijere, odlazak iz roditeljskog doma, stupanje u brak, razvod, smrt životnog partnera…)
• poslovni uspjesi (odabir zvanja i profesije, obiteljski posao, moje mjesto u organizaciji…)

Dobrobiti konstelacija

Sistemske konstelacije djeluje duboko iscjeljujuće i oslobađajuće na mnogim razinama.
Mnogi svjedoče o raznim dobrobitima, u razriješavanju životnih pitanja metodom sistemskih konstelacija, a ovo su samo neke od njih:

• povećanje životne energije
• osjećaj pripadnosti i svog pravog mjesta (u obitelji, na poslu, u svijetu)
• uravnoteženost emocija
• pomirenje konflikata (unutarnjih i vanjskih)
• bolja povezanost u odnosima (partnerski, obiteljski, poslovni)
• otpuštanje psihičke napetosti
• opuštenost u tijelu
• potpuno odsustvo ili umanjenje simptoma
• povećanje samopouzdanja
• povećana prisutnost
• osobna snaga
• životna radost
• jasnoća uma
• odsustvo straha i briga
• olakšanje
• otvorenost prema novome i nepoznatome
• osjećaj sigurnosti i povjerenja u život

Najveće dobrobiti koje možemo dobiti prakticiranjem sistemskih konstelacija je usklađivanje s univerzalnim zakonitostima života.

Tako usklađeni, život koji teče prema nama i kroz nas, prenosimo dalje, svatko od nas, na svoj jedinstven način, ispunjavajući svoju istinsku svrhu.

Za koga je radionica namijenjana?

Radionica je namijenjena svima onima koje zanima pogled na životna pitanja iz sistemske perspektive. Nikakvo prethodno iskustvo ili predznanje nisu potrebni. Svi su dobrodošli!

Konstelacije su prije svega iskustvena metoda. To znači da će svaki sudionik imat priliku vježbati fenomenološku percepciju i iskusiti bivanje u polju, bilo kao aktivni promatrač “iz stolice”, predstavnik u konstelaciji ili kroz postavljanje konstelacije na temu svog životnog pitanja. Svatko bira svoju razinu sudjelovanja.

Čak i ako trenutno nemamo osobno pitanje, u koje želimo pogledati iz sistemske perspektive, već samo bivanje u polju i sudjelovanje na konstelacijama djeluje iscjeljujuće na sve prisutne. Radi toga je postavljanje konstelacije u grupi uvijek koristan za cijelu grupu. Svi će imat priliku primiti sistemske uvide za svoju dušu.

Sistemske konstelcije ne kose se s drugim terapijskim metodama i mogu se kombinirati uz konvencionalno liječenje raznih simptoma ili bolesti. Štoviše, sistemske konstelacije doprinose i podupiru druge metode iscjeljenja.

O voditeljici radionice
Maja Habajec, sistemski konstelator s dugogodišnjim iskustvom. Sistemske konstelacije prakticira onako kako joj je bilo prenijeto preko njenih učitalja – Alemke i Maxa Dauskardt, koji slijede direktnu liniju učenja Berta Hellingera. Djelujući kao aktivni član Udruge Konstelacija, još od 2014.g. uključena je u mnoge inicijative promicanja konstelacija po Bertu Hellingeru u regiji.

Više informacija dostupno na:
URL: www.sistemskekonstelacije.org
IG: www.instagram.com/konstelacije_pokreti_duse
FB: www.facebook.com/pokretiduse

Datum i mjesto održavanja
subota 17.2.2024. ZAGREB
(točna adresa bit će naknadno objavljena sudionicima, nakon formiranja grupe)

Vrijeme trajanja
od 12h do cca 18:30

Uvjeti sudjelovanja
Kako bismo se mogli otvoriti i prepustiti dubokim procesima, koje konstelacije pokreću, potrebno je kreirati siguran prostor za sve prisutne, koji će sve prisutne podržati u tome. U skladu s time, svatko od nas preuzima i nosi svoj dio odgovornosti. Radi toga, prije slanja prijave za sudjelovanje, molim pročitajte i prihvatite navedene uvjete sudjelovanja ->
https://sistemskekonstelacije.org/programi/uvjeti-sudjelovanja

Prijave i kontakt
Za sudjelovanje obavezna je prijava preko obrasca->
https://sistemskekonstelacije.org/programi/prijavnica
Prijave su otvorene do 14. veljače ili popunjenja mjesta.
S obzirom da je broj mjesta ograničen, osigurajte svoje mjesto na vrijeme!

Preporučena donacija
Rane prijave do 5.2. 66€ / nakon toga 80€

U slučaju da iz bilo kojeg razloga niste u mogućnosti sudjelovati, priloženi iznos možete iskoristiti za ostale programe, koji su trenutno dostupni https://sistemskekonstelacije.org/programi/najave

Sve ostale informacije primit ćete na mail, nakon prijave.