Foto: pixabay.com

Rijetko što prepuštamo slučaju – najvećim dijelom odlučujemo sami kakav će nam biti dan. To je ono što je pisac Stephen Covey nazvao ‘princip 90/10’ i pokazao kako funkcionira koristeći očigledan primjer.

atma.hr – 78
Što je pravilo 90/10?

Stvar je u tome da ne možemo kontrolirati samo 10 posto svog života. Ne možemo spriječiti neki uređaj da se pokvari ili kašnjenje aviona. Ali, možemo kontrolirati svoju reakciju na ovakve stvari.

Ostalih 90 posto događaja samo je rezultat naših reakcija, jednostavnije rečeno, ono što radimo kada smo pod stresom.

Zamislite slijedeće: Doručkujete sa svojom obitelji. Kćer vam slučajno prolije kavu po majici. Skočite i vičete na nju, onda na svog muža (ženu) što je stavio/la šalicu blizu ivice stola. Otrčite do spavaće sobe da se presvučete, ali kada se vratite, vidite uplakanu kćer koja niti je završila doručak niti se spremila za školu.

Sada je svima dan loše počeo. Kćer vam kasni u školu, propustila je autobus. Žena/muž kasni na posao, vozite kćer u školu automobilom. Kasnite, zato vozite brže. I dalje kasnite, a povrh svega shvatite da ste zaboravili važne papire kod kuće.

Sve je krenulo naopako – i ne zaustavlja se. Jedva čekate da se završi ovaj dan. Vraćate se kući, pozdravljate muža/ženu i kćer. Oboje su neraspoloženi i postoji tenzija među vama.

atma.hr – 39

Zašto ste imali loš dan?

  1. a) Zato što je vaša kćer prolila kavu.
  2. b) Zato što je propustila autobus i morali ste je odvesti u školu.
  3. c) Zato što je bila gužva i kasnili ste na posao.
  4. d) Zato što ste pogrešno reagirali na situaciju.

Točan odgovor je pod D. Uništili ste cijeli dan sebi i svojoj porodici svojom reakcijom. Niste mogli učiniti ništa povodom prolivene kave, ali mogli ste kontrolirati svoje emocije.

Sve je moglo biti drugačije!

Kada se kava prolije po vašim hlačama i kćer počne plakati, vi bi trebali reći: „U redu je, samo budi pažljivija sljedeći put. Odete do spavaće sobe, presvučete se, uzmete sve za posao. Onda vidite kćer kako vam maše dok odlazi u školu. Pozdravite ženu/muža, odete na posao, stignete malo ranije i lijepo započnete poslovni dan.

Dva različita scenarija imaju sličan početak. Sve je u tome kako reagirate na događaje u svom životu. Naravno, možete kriviti druge za svoje nevolje i žaliti se na sve što ide naopako, ali zapitajte se – je li vam ikada to pomoglo?

atma.hr – 77

Naučite pravilno reagirati i nikada nećete uništiti nijedan dan u svom životu.

Ako vas netko pretječe na putu, pustite ga.

Nemojte žuriti, kakva je razlika ako stignete na posao nekoliko sekundi kasnije?

Uvijek imajte na umu pravilo 90/10.

stil.kurir

32 OSTVARI SVOJE NEOGRANIČENE SPOSOBNOSTI

OSTVARI SVOJE NEOGRANIČENE SPOSOBNOSTI

Dr. Joe Dispenza

Kako obični ljudi ostvaruju čudesno

Na temelju brojnih znanstvenih istraživanja i iskustva, dr. Dispenza nas poučava kako da se spojimo s frekvencijom univerzalne svijesti, pokrenemo i uravnotežimo svoja energetska središta, oslobodimo se prošlosti kroz usklađivanje tijela s novim umom i kreiramo novu stvarnost mijenjajući energiju u sadašnjem trenutku.

Iskoračite iz fizičkog svijeta i uđite u kvantno polje neograničenih mogućnosti – u kojem možete ostvariti čudesno.

Cijena: 139 kn - Kupi ovdje