Image By freepik

Vodenjaci, pripremite se za razdoblje u kojem vaš komunikacijski stil i misaoni procesi dolaze u fokus. Vi ste prirodno iskreni, što je prednost, ali mogli biste primijetiti povećanu nerazumijevanje i nesporazume. Dok utjecaj Ovna potiče izravnost, retrogradnost može učiniti da vaš pristup izgleda previše snažno. Razmislite o tome kako dajete i primate informacije. Ribe, prihvatite ovo razdoblje kao priliku da pooštrite svoj proračun i navike trošenja. Utjecaj Ovna mogao bi vas dovesti u iskušenje da budete impulzivni, stoga ostanite na oprezu i razmislite gdje su potrebne prilagodbe.

atma.hr – 52
Retrogradni Merkur u Ovnu – ključni datumi

Tijekom retrogradnog kretanja, čini se da se planet kreće u suprotnom smjeru od naše perspektive na Zemlji. Prividno kretanje unatrag jednostavno je optička varka. Merkur ide retrogradno prilično često, događa se otprilike 3-4 puta godišnje i traje nekoliko tjedana. Kada planet krene retrogradno, dolazi do poremećaja u područjima života kojima planet upravlja, kao i aspektima vezanim za horoskopski znak u kojem je retrogradan.

Ova retrogradnost počinje 1.4.2024. u 11:14 h i završava 25.4.2024. u 13:54 h. Razdoblje sjene za ovu retrogradnost traje od 18.3. – 13.5. 2024. godine. Obično postoje dva olujna razdoblja, a olujna razdoblja za ovu retrogradnost su od 27.3. – 9.4.2024. i 16.4. – 4.5. 2024.

Ovo retrogradno razdoblje u potpunosti se odvija u Ovnu, znaku poznatom po svojoj vatrenoj i energičnoj prirodi. To je vrijeme ispunjeno strašću, motivacijom i uzbuđenjem. Možemo se naći s ogromnom količinom energije i entuzijazma, nesigurni kako to učinkovito usmjeriti. Alternativno, možda nam nedostaju potrebne vještine ili resursi za ostvarenje naših želja, što rezultira značajnom frustracijom i iritacijom. Postoji tendencija da postanemo lako uznemireni i razdražljivi, što dovodi do čestih sukoba i nesuglasica. Za nas je važno pronaći učinkovite načine da upravljamo svojim frustracijama i kanaliziramo svoju energiju na pozitivan način.

Osobe rođene u znaku Ovna su spontane prirode, često uranjaju glavom u nova iskustva bez puno razmišljanja. Ovan posjeduje jaku intuiciju koja ga obično štiti od posljedica, ali ta sposobnost može posustati tijekom retrogradnog Merkura, ostavljajući nas ranjivima na posljedice koje nas neizbježno sustižu. Važno je biti oprezan i strpljiv, odupirući se porivu za impulzivnim djelovanjem. Od ključnog je značaja odvojiti vrijeme za pažljivo razmatranje naših postupaka i dovršiti sve potrebne pripreme prije toga.

Ova retrogradnost donosi i pomrčinu sunca u znaku Ovna! Doživljavamo prvu pomrčinu sunca u 2024. godini, koja se događa u istom znaku kao i retrogradni Merkur.

Retrogradnost počinje s Merkurom točno na polusekstilu Neptuna u Ribama. Semiseksili su manje poznati aspekti koji mogu donijeti pozitivne rezultate, iako zahtijevaju određeni napor da bi se u potpunosti iskoristili. Kako počinje retrogradno razdoblje, imamo priliku usredotočiti se na njegovanje naše intuicije, jačanje suosjećanja, iskorištavanje naše kreativnosti i pronicanje u našu podsvijest. Korištenje ove metode može biti koristan pristup iskorištavanju energije.

Retrogradnost završava kada se Merkur točno poravna s polusekstilnim Saturnom u Ribama, čime se završava polusekstilna veza s planetom u Ribama. To nam omogućuje da izađemo iz retrogradnosti s pojačanim osjećajem fokusa i pojačanom disciplinom, što nam omogućuje jasno razumijevanje naših planova i ciljeva. Zahtijeva napor, integritet i utemeljen pristup, ali ostanak predan tijekom retrogradnog razdoblja može dovesti do povoljnih ishoda zahvaljujući Saturnovom utjecaju.

Retrogradnost također završava kada se Merkur poravna s tranzitnim Sjevernim čvorom u Ovnu, iako to poravnanje nije precizno (postaje egzaktno 19.3. prije retrogradnosti). Sjeverni čvor je značajna komponenta Mjesečevih čvorova, koji sadrže duhovnu i karmičku suštinu. Simbolizira put prema našoj budućnosti, naš neiskorišteni potencijal i našu pravu svrhu.

Ako ustrajemo i radimo prema našim ciljevima, poravnanje nebeskih tijela može utrti put prosperitetnoj budućnosti, donoseći nam brojne prednosti.

atma.hr – 52
Retrogradni Merkur u Ovnu – Aspekti

Tijekom retrogradnog razdoblja, Merkur će formirati 4 značajna aspekta s drugim planetima u pokretu.

Konjunkcija Sunca 11.4. 2024. na 22 stupnja Ovna

Sada je odlično vrijeme za početak novog projekta ili pothvata koji bi mogao postati značajan fokus sljedećih 6-8 tjedana.

S ovim položajem u Ovnu, imamo priliku iskoristiti trenutak i iskoristiti svoju strast.

Konjunkcija s Chironom 15.4. 2024. na 19 stupnjeva Ovna

Chiron, poznat kao ranjeni iscjelitelj u ovom polju, ima vlast nad našim dubokim ranama, kao i nad našom sposobnošću iscjeljivanja. Ovaj aspekt može skrenuti pozornost na već postojeće rane u svijetu i u nama samima, čineći nas osjetljivijima i podložnijima ponovnom otvaranju starih rana.

Važno je pristupati sebi i drugima s ljubaznošću i suosjećanjem. Chiron također ima značajan utjecaj na pitanja koja se odnose na zdravlje, što znači da bi brige o zdravlju mogle dobiti povećanu pozornost.

Kvadrat Ceres 16.4.2024. na 19 stupnjeva Jarca/Ovna

Ceres, kao patuljasti planet, upravlja hranom, podrškom i resursima. Kvadrati, budući da su izazovni aspekti, mogu ukazivati na poteškoće s opipljivim stvarima kao što su novac, predmeti, zgrade ili Zemlja. Možda nas očekuje značajan seizmički događaj?

Konjunkcija Venere 19.4.2024. na 17 stupnjeva Ovna

Merkur u konjunkciji s Venerom često se povezuje s pozitivnom komunikacijom i izražavanjem. Postoji potencijal za veće razumijevanje i poboljšanu komunikaciju kroz istraživanje alternativnih metoda.

Također možemo ponovno otkriti naše veze, ojačati naše obveze i istražiti nove načine ujedinjenja i žetve plodova partnerstva.

Retrogradnost počinje na 27 stupnjeva Ovna, tako da osobe rođene 14.4. ili nakon toga mogu iskusiti početne učinke retrogradnosti izraženije. Retrogradno razdoblje završava na 15 stupnjeva Ovna, što znači da bi osobe rođene između 2. i 8.4., osobito one u horoskopskom znaku Ovan, mogle doživjeti najznačajniji utjecaj kada retrogradnost završi.

Kako biste stekli sveobuhvatno razumijevanje kako će nadolazeća retrogradnost Merkura utjecati na vas osobno, preporučljivo je ispitati kuću(e) u vašoj natalnoj karti u kojoj će Merkur biti retrogradan, kao i sve veze koje će formirati s vašim natalnim planetima tijekom ovog razdoblja.

Ako slučajno imate retrogradni Merkur u svojoj natalnoj ili progresijskoj karti, možda nećete iskusiti puni opseg njegovih učinaka. Te osobe obično imaju mirnije iskustvo tijekom retrogradnog kretanja jer je harmoničnije usklađeno s njihovim prirodnim tokom. Naravno, moguće je da oni oko njih ne dijele istu perspektivu, što dovodi do potencijalnih izazova koje uzrokuju drugi.

atma.hr – 52
Prije nego što se upustimo u personalizirane horoskope, evo nekoliko stvari koje treba i ne treba raditi u retrogradnom razdoblju:

Nemojte raditi ovo:

-dominirati razgovorima; ostaviti prostora za druge glasove.

-nametati svoja uvjerenja ili želje drugima.

-donositi prerane zaključke ili donositi nepromišljene odluke na temelju trenutnih reakcija.

Radite ovo:

-vodite introspektivne razgovore kako biste bili sigurni da poštujete sebe i svoja osobna uvjerenja/istine.

-Pobrinite se da se vaš glas čuje i izrazite svoje misli.

-prakticirajte vježbe disanja i druge tehnike uzemljenja.

Kako će retrogradni Merkur utjecati na svaki znak Zodijaka

Ovan

Pripremite se za izazovan period koji je pred vama. Ovo bi se razdoblje moglo činiti pomalo teškim, s pomrčinama koje otkrivaju nove aspekte vaše osobnosti, a Merkur dodaje zbunjujući zaokret u mješavinu.

Identitet i samopoimanje stavljaju se u središte pažnje tijekom ove faze. Možda ćete osjetiti želju da promijenite svoj izgled ili osvježite način na koji se predstavljate svijetu. S druge strane, možete se susresti s nizom frustrirajućih neuspjeha, koji ostavljaju osjećaj da se neprestano borite protiv struje.

Kao Ovnu, strpljenje vam nije uvijek najjača strana, ali sada je presudno više nego ikada. Iskoristite ovo vrijeme za usklađivanje tempa i izbjegavajte izgaranje dok se pripremate za nadolazeći retrogradni Merkur.

atma.hr – 52
Bik

Tijekom ovog razdoblja vaši će snovi, mašta i intuicija biti pojačani. Iskoristite ovu priliku da se ponovno povežete sa svojim najdubljim jastvom i dotaknete svoju bit.

Vaš je duh zamršeno povezan sa svemirom, stoga dajte prednost aktivnostima poput meditacije ili vođenja dnevnika kako biste usporili i razmislili.

Pazite na stvaranje pretpostavki ili upuštanje u melodramu, usmjerite svoju energiju na ono što je uistinu važno i izbjegavajte ulaganje u nepostojeća pitanja.

Blizanci

Tijekom ovog retrogradnog Merkura mogli biste se osjećati pomalo nesređeno. Budite oprezni u pogledu sukoba unutar svoje zajednice i težite autonomiji bez prekoračenja granica (i ne dopustite drugima da vas gaze!).

Možda ćete se osjećati kao vuk samotnjak i to je sasvim u redu. Samo se pobrinite da vas ne guraju okolo ili da na vas pretjerano ne utječu.

Usredotočite se na širenje svoje svijesti o svojim ciljevima i pronalaženje više autonomije u njihovom ostvarivanju.

Rak

Mogli biste osjetiti da se u vašoj karijeri kuhaju napetosti tijekom ove retrogradnosti. Kao brižnoj osobi, prirodno je da drugima dajete prednost, ali sada je vrijeme da razmislite kako su vaši postupci usklađeni s vašim vlastitim ciljevima i težnjama.

Budite oprezni pri ulasku u nove poslovne pothvate, jer Merkur može izazvati nepotrebnu dramu. Vježbajte strpljenje sa svojim kolegama i samim sobom.

Ako posao ne napreduje brzo kako biste željeli, shvatite to kao znak iz svemira da usporite. Nasuprot tome, ako se stvari odvijaju prebrzo i osjećate se preopterećeno, shvatite to kao znak da delegirate zadatke. Iskoristite ovu priliku kako biste bili sigurni da će vaš trud biti priznati i cijenjen.

atma.hr – 52
Lav

Mogli biste početi preispitivati svoja uvjerenja, što je ključno za osobni rast. Očekujte zbunjenost i tjeskobu u ovom razdoblju.

Budite oprezni kada putujete ili krećete na putovanja – iako to nije zabranjeno, nastavite oprezno. Izbjegavajte postati pretjerano ekstrovertirani i izgubiti iz vida svoju okolinu.

Iako imate moć definirati svoje vrijednosti, zapamtite da i drugi imaju vlastitu autonomiju. Ne zaboravite da učenje često dolazi iz povezivanja s drugima.

Djevica

Tijekom tog vremena mogli biste otkriti neke duboko ukorijenjene traume ili skrivene aspekte sebe. Nemojte ih potiskivati – umjesto toga, suočite se izravno sa svojim unutarnjim demonima.

Ovaj retrogradni Merkur potiče vas da ispitate što vas koči u napretku. Izbjegavate li se suočiti s problemima koji vas muče?

Toplo predlažemo vođenje dnevnika, traženje terapije ili one teške razgovore koje ste izbjegavali. Ključno je dati prioritet svojoj dobrobiti i baviti se svojim potrebama kao pojedinca.

Vaga

Interakcije s drugima mogu se suočiti s izazovima tijekom ovog razdoblja. Posebice bi problematični mogli biti poslovni ugovori, stoga je prije potpisivanja ključno temeljito pregledati svu papirologiju.

Budite posebno pažljivi prema svom partneru ako ste u braku, a ako planirate zaruke ili vjenčanje, ne brinite – još uvijek možete! Samo osigurajte da se svim ugovorima pristupa sa strpljenjem i pažnjom.

Mogu se pojaviti napetosti u vezi, stoga obratite pozornost na to kako se afirmirate kod svog partnera.

atma.hr – 52
Škorpion

Tijekom ovog retrogradnog Merkura mogli biste se osjećati tromo, stoga je važno usporiti tempo. Djelujete s namjerom i uspostavite strategije za sprječavanje izgaranja.

To bi moglo značiti smanjivanje radnih obveza, opuštanje u teretani ili poduzimanje dodatne brige oko imuniteta. Odvojite trenutak da pregledate svoj raspored i identificirate zadatke koje možete delegirati ili potpuno ukloniti.

Uz moguću zabunu i nesporazume u zraku, budite strpljivi i preuzmite kontrolu nad svojim danima prema vlastitim uvjetima.

Strijelac

Pripremite se, jer ova retrogradnost se zahuktava za vas. Pazite na ponovno izbijanje starih plamenova, jer je to klasični scenarij retrogradnog Merkura.

Iskoristite ovo vrijeme za razmišljanje o stvarima vezanim uz vaše strasti. Jeste li previše impulzivni u ljubavi? Možda se pretjerano prepuštate ili se možda suzdržavate od prihvaćanja svoje autonomije i pronalaska radosti.

Nemojte se nepromišljeno prepuštati u ovom razdoblju, ali odvojite vrijeme za sebe kako biste se ponovno povezali s onim što vam donosi sreću. Upamtite, sami upravljate svojim užitkom, ali usput uvijek poštujte druge.

Jarac

Na poslu ste prirodno poletni, ali sada je vrijeme da se usredotočite na kućne stvari. Retrogradnost bi mogla izazvati dramu, bilo da se radi o obiteljskim ili kućanskim problemima poput slavine koja curi.

Iskoristite ovo razdoblje za pospremanje i rješavanje dugogodišnjih problema kako kasnije ne biste bili opterećeni. Razmislite o svojoj ulozi kod kuće i svojim odgovornostima.

Poduzmite promišljenu akciju bez žurbe ili rezanja. Strpljenje je ključno za izbjegavanje nepotrebnog stresa tijekom ovog vremena.

atma.hr – 52
Vodenjak

Vodenjaci, pripremite se za razdoblje u kojem vaš komunikacijski stil i misaoni procesi dolaze u fokus. Vi ste prirodno iskreni, što je prednost, ali mogli biste primijetiti povećanu nerazumijevanje i nesporazume.

Dok Ovnov utjecaj potiče izravnost, retrogradnost može učiniti da vaš pristup izgleda previše snažno. Razmislite o tome kako dajete i primate informacije. Možete li asertivno podijeliti svoju perspektivu, a istovremeno ostaviti prostora drugima?

Prihvatite svoju humanitarnu prirodu kako biste potaknuli sklad tijekom ovog vremena.

Ribe

Ribe, usred vašeg tekućeg putovanja transformacije, ovaj tranzit donosi još jedan val promjena. Vrijeme je da preispitate svoj odnos s materijalnim imetkom i financijama.

Prihvatite ovo razdoblje kao priliku da pooštrite svoj proračun i navike trošenja. Utjecaj Ovna mogao bi vas dovesti u iskušenje da budete impulzivni, stoga ostanite na oprezu i razmislite gdje su potrebne prilagodbe.

Štoviše, možda ćete se boriti da potvrdite svoje želje i vrijednost. Čekate li pasivno da se stvari dogode? Koristite ovaj retrogradni Merkur da istražite i odlučno slijedite svoje ciljeve i želje.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić