Artwork by Daniel B. Holeman
Ako tražite provjeren recept za zdravlje, mir i dugovječnost, potražite ga od iskusnih koji stotinama, točnije, blizu dvije tisuće godina pronalaze načine da žive u skladu sa sobom i s prirodom.

Iako ih zapadni svijet povezuje samo s Kung Fu, Tai Chi ili Qi Gong borilačkim vještinama, Shaolin svećenici o životu znaju mnogo više.

Zna se da jako dugo i zdravo žive, da su vitalni i smireni, a njihovo učenje je zapravo spoj učenja i vjerovanja budizma i taoizma. Preciznije rečeno, oni vjeruju u jedan put svakog od nas, vjeruju da svatko u sebi nosi svoju istinu do koje sam mora doći i to određenim tehnikama (borilačkim vještinama, meditacijom). Shaolin vještine ne mogu stvarnost učiniti ljepšom jer stvarnost ovisi samo od toga kako svatko vidi sebe i svoj odnos sa svijetom.

Kung Fu se može prevesti kao ‘težak rad’ ili ‘trud’ i za Shaolin svećenike glavni je alat ako želite upoznati sebe i pronaći svoj put.

Načela ovakve filozofije se mogu primijeniti gdje god da živite i čime god da se bavite, a zdravlje i dug život su osigurani. Tako je Shifu Yan Lei, koji pripada 34-toj generaciji majstora ovih borilačkih vještina, napisao savjete za sve koji žele živjeti dugo i zdravo te sačuvati vitalnost.

1. Nemojte puno razmišljati, brinuti, analizirati, vrtjeti u glavi tisuće misli (često negativnih). Takvo razmišljanje troši puno energije. Od toga starite puno, puno prije vremena.

2. Nemojte puno pričati. Većina ljudi ili priča ili radi. Bolje radite.3. Kada radite, radite 40 minuta, a zatim napravite pauzu 10 minuta. Kada duži vremenski period gledate u nešto, bilo što, narušavate vid i unutarnje organe kao i unutarnji mir.

4. Kada ste sretni, kontrolirajte taj osjećaj. Kad izgubite kontrolu, uništavate energiju u plućima.

5. Nemojte previše brinuti ili se ljutiti, jer tako kvarite energiju jetre i crijeva.

6. Kada jedete, ne jedite previše. Kada se prejedete, remetite rad slezene. Jedite malo kad osjetite malu glad.

7. Kad nešto radite, ne žurite, idite polako. ‘Idite polako i prije ćete stići’.

8. Ako se bavite samo fizičkom aktivnošću i ne radite Qi gong (vježbe disanja, fokusa…), postat ćete vrlo nestrpljivi i nervozni. Izgubit ćete balans u svom tijelu, izgubit ćete Yin (ženski princip – zlo, tama, mržnja, koji s Yang principom održava sklad).
9. A, ako se ne bavite fizičkom aktivnošću, samo se odmarate ili meditirate, opet gubite sklad i nećete imati Yang energije (muški princip – duh, ljubav, svjetlo, dobro).

10. Shaolin Kung Fu vam daje sve. Suština treninga je da se napravi balans između Yin i Yanga. Nije bitno koliko sati vježbate. Tijelu treba dati ono što mu treba.

bizlife.rs

37 DANVANTARI AYURVEDA

DANVANTARI AJURVEDA

Velika knjiga o Ajurvedi

Knjiga detaljno opisuje sve aspekte Ajurvede: povijest, proces stvaranja, prakriti, mahabhute, doše i male, ayurvedsku dijagnostiku, različite vrste tretmana i ajurvedske proizvode.

Knjiga će vas naučiti kako da izračunate svoju tjelesnu konstituciju, izbalansirate prehranu, poboljšate svoj život, u slučaju neophodnosti dijagnosticirate zdravstveni problem i pronađete potreban lijek.

260 stranica, tvrde korice, format A4, full color

Cijena: 232 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaSudbina vašeg znaka: Škorpion neka povezuje, Jarac neka ostvaruje!
Slijedeća objavaKoliko svoje energije trošite na razmišljanje i brigu o tome što drugi misle o vama?
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.