Artwork by Daniel B. Holeman

Stabilna srčana čakra se ogleda u smirenju i dobrom postupanju sa drugima, ustrajnosti i svjesnosti. Neusklađena srčana čakra nas odvaja od svijeta i bivamo posesivni, opsjednuti, nesigurni i osjećamo se bezvrijedno, što dovodi do netolerantnosti i predrasuda. Kad vam je srčana čakra jaka, uživati ćete u jakim i suosjećajnim vezama, imati ćete stalno osjećaj kako vam je život ispunjen i biti ćete suosjećajni u odnosu na sve oko sebe.

atma.hr – 52
“Kada dotakneš svoje srce ili dopustiš drugima da ga dotaknu, počinješ otkrivati neograničenu dubinu vlastitog srca.” ~ Pema Chödrön.

Srčana, ili četvrta čakra, Anahata, na sanskritu znači neporaženo, nepobjedivo. Ona se nalazi u samom središtu ljudskog bića.

Stabilna srčana čakra se ogleda u smirenju i dobrom postupanju sa drugima, ustrajnosti i svjesnosti.

Lokacija: u visini srca, u sredini grudnog koša.

Boja: zelena

Dijelovi tijela: srce i sistem cirkulacije, srčani pleksus, koji pokriva pluća i čitavu zonu grudi.

Organ: srce, pluća i koža

Osjetilo: Dodir

Element: zrak

Endokrina žlijezda: timus koji kontrolira imuni sistem

Svijest: Ljubav, humanost, ekstremne emocije, nade i želje. Percepcija ljubavi, veze sa osobama bliske našem srcu, kao što su ljubavni partner, brat, sestra, roditelji, djeca. Toplina osjećaja, osjećaj za pripadnost grupi, osjećaj vlastite vrijednosti, umjetničko izražavanje, tolerancija, otvorenost, zdravo rasuđivanje.

Osobina: Životni centar ljubavi. Balansira gornje tri i donje tri čakre. Osjećanja.

Srčana čakra se odnosi na: ljubav, brigu, samilost, suosjećanje, zahvalnost, dobročinstvo, nježnost.

atma.hr – 52
Četvrta, tj. srčana čakra je u samom središte ljudskog bića. Stabilna srčana čakra se ogleda u smirenju i dobrom postupanju sa drugima, ustrajnosti i svjesnosti.

Osjetljivost na dodir je pokazatelj osjetljivosti srčane čakre. Kada neko grli, svjestan je što druga osoba osjeća u sebi.

Fizički simptomi lošeg protoka ili blokirane energije u srčanoj čakri su: srčane tegobe, bolovi u grudima, problemi sa tlakom, tegobe s disanjem, prehlade, bolovi u leđima u području torakalnog dijela križa, bolovi u ramenima.

Duhovni i emotivni simptomi lošeg protoka energije u srčanoj čakri su: samoljublje, umišljenost, hladnoća, bezosjećajnost, ogorčenost, samoća, izdvajanje, problem u kontaktiranju s ljudima, neprijateljsko ponašanje.

Neusklađena srčana čakra nas odvaja od svijeta i bivamo posesivni, opsjednuti, nesigurni i osjećamo se bezvrijedno, što dovodi do netolerantnosti i predrasuda.

Kad vam je srčana čakra jaka, uživati ćete u jakim i suosjećajnim vezama sa svojim voljenima i s kolegama i ljudima u svojoj zajednici. Imati će te stalno osjećaj kako vam je život ispunjen i biti ćete suosjećajni u odnosu na sve oko sebe.

Zelena boja pomaže u iscjeljivanju te čakre i pojačava njenu vibraciju.

atma.hr – 52
Bitna pitanja srčane čakre

 • Kako prema sebi iskazati ljubav i samilost?
 • Kako dati drugima ljubav i samilost?
 • Kako iskazati zahvalnost u svakom trenutku?
 • Kako razviti suosjećanje prema ljudima i svim drugim živim bićima?

Misli o čakri

Metta meditacija o ljubavi blagosti je jedna od najstarijih meditativnih tehnika koju je preporučio sam Buda. Ona predstavlja prijateljstvo i nenasilje, “želju za srećom drugih” te kvalitete kao što su strpljenje, prihvaćanje, zahvalnost. Osjećaj ljubavi i blagosti u nama budi toplinu i pristupačnost te srce ispunjava srećom zbog sreće drugih, neovisno o njihovu prihvaćanju, osuđivanju ili očekivanju nečega zauzvrat.

Prema filozofiji budizma, meditacija o ljubavi i blagosti prva je u nizu meditacija koje bude četiri kvalitete ljubavi: prijateljstvo (metta), suosjećanje (karuna), sreću (mudita) i mirnoću uma. U tradiciji theravadin budizma ova praksa započinje kultiviranjem osjećaja ljubavi i blagosti prema sebi. Ako sami sa sobom ne živimo u ljubavi i prihvaćanju, teško ćemo svijet oko sebe gledati s razumijevanjem, suosjećanjem i ljubavlju.

atma.hr – 52
Meditiranjem o ljubavi i blagosti pomažemo umu da ostane otvoren i pozitivan, da prihvaća promjene i poteškoće koje nam se katkad čine nepremostive. Kada svakodnevne probleme počnemo gledati s ljubavlju i prihvaćanjem, umirujemo uzburkali um te u život unosimo ravnotežu i blagostanje.

Ova meditacija može nam pomoći da ostvarimo harmoniju, izbjegnemo konflikte i premostimo poteškoće u odnosima. Također, pomoći će nam da se oslobodimo ljutnje i povrijeđenosti te da postanemo osjećajniji, strpljiviji i počnemo u drugima uočavati više kvaliteta nego mana. Istodobno razvijamo ljubav prema sebi, što nam pomaže da imamo manje konflikta sa samim sobom te da se više cijenimo, poštujemo i prihvaćamo.

Meditacija se sastoji od ponavljanja specifičnih izjava u svrhu stvaranja osjećaja ljubavi i blagosti u pet faza prema:

 • sebi
 • bliskoj osobi
 • neutralnoj osobi – nekome prema kome nemamo nikakav snažan osjećaj (susjed, blagajnica, vozač tramvaja…)
 • “teškoj” osobi – nekome s kime smo u konfliktu ili ga baš ne simpatiziramo
 • svim živim bićima

Polako prolazimo kroz sve faze, jednu po jednu, a preporučuje se u svakoj zadržati neko vrijeme prije prelaska u sljedeću. Budite iskreni prema sebi i pratite napredak, za neke faze treba više, za neke manje vremena.

atma.hr – 52
Kako meditirati na srčanu čakru?

Element čakre je ZRAK. Pranayama, ili joga disanja dovodi do balansa i iscjeljuje srce.

Nježno se privijte na leđa i raširite noge u koljenima.

Duboko se izvijte prema natrag i dotaknite rukama stopala.

U tišini prakticirajte metta meditaciju (meditacija ljubavi i blagosti).

Afirmacije

 • Slobodno i s lakoćom pružam i primam ljubav.
 • Potpuno opraštam drugima i sebi za sve prošle greške i osude.
 • Vrijedan sam ljubavi.
 • Volim samog sebe i volim druge.
 • Postoji beskrajna zaliha ljubavi.
 • Živim u skladu s drugima.

Otvaranje srčane čakre

Sjednite prekriženih nogu. Neka se vrhovi palca i kažiprsta dodiruju. Stavite lijevu ruku na svoje lijevo koljeno, a desnu ruku ispred donjeg dijela grudne kosti (malo iznad solarnog pleksusa).

Koncentrirajte se na srčanu čakru u visini srca. Vibrirajte zvuk YAM.

Mudre za srčanu čakru

Gjan mudra
Gjan mudra
Srčana mudra
Srčana mudra

Izvor: dharma-spirit.blogspot.com