Agni je jedan od ključnih faktora u održavanju dobrog zdravlja. To je probavna i metabolička “vatra” koja rastvara i uzima esenciju iz hrane, osjećanja i misli, i transformira ih u oblik koji tijelo može koristiti. Agni pomaže različitim vrstama tkiva u stvaranju sekreta, metaboličkih reakcija i drugih procesa neophodnih za stvaranje energije, te održavaje i “popravljanje” tijela. Agni je također i dio imunog sistema jer njegova toplota uništava štetne mikroorganizme i toksine.
Aktivnost agnija varira tijekom dana što je neophodno za dobro varenje, zdrav imuni sistem i otpornost na bolesti. Odgovoran je za dužinu života, inteligenciju, razumijevanje i zdravu boju kože.
Kada vatra varenja oslabi, javlja se neprobavljena, toksična masa – ama, koja začepljuje crijeva i ostale kanale poput vena i kapilara. Toksini nastali iz te neprobavljene tvari talože se u slabijim dijelovima tijela, uzrokujući pri tome niz različitih bolesti.
Na poremećaj agnija i na stvaranje toksina utječu nepravilna ishrana i, u velikoj mjeri, potisnute emocije. Npr. strah i zabrinutost se odražavaju na rad debelog crijeva, što uzrokuje gomilanje plinova i bolove u stomaku. Ako se bijes potiskuje, on će promijeniti crijevnu floru i floru žučne kese što može dovesti do pojave čira na želucu i tankom crijevu. Postoji uska povezanost između ishrane i emocija.
U svemirskoj hijerarhiji, svaki element i planet su povjereni upravi jednom od moćnih bića koja se u Vedama nazivaju Deve. Jedan od njih je Agnidev i on upravlja elementom vatre koja se očituje kao vatra koja vari hranu u stomaku, vatra Sunca i elektricitet u munji. Agni ima moć otkloniti sve grijehe nakon, smrti, zbog čega se na Istoku tijela umrlih tradicionalno kremiraju.
Kako poboljšati vatru probave?
- Želučana vatra – agni – je najjača kad je Sunce u zenitu, a znatno je smanjena rano ujutro ili navečer. Zato bi trebalo izbjegavati kasne obroke (nakon zalaska Sunca) i pokušati glavni obrok jesti sredinom dana.
- Nikad ne jesti kad smo ljuti, depresivni, uznemireni ili iscrpljeni.
- Ako su prisutni simptomi koji ukazuju na loše varenje poput: neprijatnog zadaha, plinova, jezika presvučenog bijelim talogom, mučnine, mutne mokraće itd., preporučuje se jednodnevni post radi čišćenja organizma ili preskakanje jednog obroka dok se apetit ne pojavi.
- Jesti kod kuće što je više moguće, sami ili u društvu osoba s kojima se možemo potpuno opustiti.
- Pijenje vode, pogotovo hladne, neposredno prije ili poslije obroka nepovoljno utječe na probavu jer se time razrjeđuju želučani sokovi. Preporučuje se tijekom jela popiti malo tople vode.
- Prati ruke prije i poslije jela.
- Isprati usta i oči poslije jela.
- Okretanjem prema istoku za vrijeme jela uvećat će se energija potrebna za varenje.
- Jesti polako i biti svjestan hrane.
- Jesti u tišini ili uz prijatnu klasičnu ili duhovnu glazbu u pozadini.
- Piti prokuhanu toplu vodu u manjim gutljajima za vrijeme jela.
- Previše hladnih pića uzrokuje stvaranje sluzi i smanjenje otpomosti organizma.
- Smanjiti unošenje sirove hrane jer se kuhana brže vari.
- Jedna čajna žlica svježeg đumbira s prstohvatom soli otvara apetit i pospješuje probavu.
- Pretjerano uzimanje hrane je nezdravo (optimalna količina jednog obroka je koliko stane u dvije šake).
- Jesti svježe, sezonsko voće i povrće uzgojeno u našoj klimatskoj zoni.
- Izbjegavati gledanje TV-a za vrijeme jela.
- Uvijek jesti u određeno vrijeme.
- Nakon obroka leći na lijevu stranu 15 minuta ili, još bolje, malo prošetati.
- Izbjegavati spavanje nakon jela jer ono otežava varenje.
- Dozvoliti da prođe 3-6 sati između obroka.