Čovjek kao energetsko tijelo ima sedam glavnih čakri (energetskih vrtloga), koje imaju i ulogu senzora, te registriraju i promjene u okolini. Ti energetski kotači obavljaju niz funkcija i služe kao vrata kroz koja energija prolazi između astralnog i fizičkog tijela. Emocije su zapravo opseg širenja frekvencije energije i ne nastaju u fizičkom tijelu, iako ondje izazivaju kemijske reakcije. One nastaju u astralnom tijelu, tijelu emocija te se preko čakri, kroz eteričnog dvojnika, prenose do tijela.

Svaka čakra prenosi energiju koja vibrira određenom frekvencijom. Nadiji su kanali kojima se prenosi energija kroz tanani energetski sustav. Najvažniji i najvitalniji su susumna, ida i pingala. Kinezi i Japanci imaju sličan sustav i nazivaju ga meridijanima.

Bioenergija

atma.hr – 52
Bioenergija ili biomagnetizam (univerzalna kozmička energija) prisutna je u svakom živom biću. Svako živo biće je energetsko biće. Oko svakog živog bića – čovjeka, životinja i biljaka – prožet je sustav međuzavisnih polja. Čitav je svemir prožet tim poljem, odnosno biomagnetizmom. Svaku emociju, misao, osjećaj i akciju možemo promatrati kao pražnjenje energije, koja isijava iz lokalnog polja određenim brojem titraja. Energetska polja svih živih bića potekla su iz kozmičkog energetskog polja koje nas napaja energijom, a koja ima svijest. Za putovanje po materijalnoj stvarnosti potrebna nam je svijest i fizičko tijelo. Naši osjeti primaju tek maleni dio kozmičkog univerzalnog energetskog polja, koje se sastoji od četiri razine. Fizička razina uspostavlja vezu s ostalim razinama preko eteričnog dvojnika. Ta se veza ostvaruje iz živčanog sustava preko eteričnog dvojnika univerzalnom energijom. Emocije su zapravo opseg širenja frekvencije energije i ne nastaju u fizičkom tijelu, iako ondje izazivaju kemijske reakcije. One nastaju u astralnom tijelu, tijelu emocija te se preko čakri, kroz eteričnog dvojnika, prenose do tijela. Svaka čakra prenosi energiju koja vibrira određenom frekvencijom.

Sedam čakri

Čovjek kao energetsko tijelo ima sedam glavnih čakri (energetskih vrtloga), koje imaju i ulogu senzora, te registriraju i promjene u okolini. Tako i emocije drugih ljudi osjećamo kroz njih. Ti energetski kotači obavljaju niz funkcija i služe kao vrata kroz koja energija prolazi između astralnog i fizičkog tijela. Fini energetski sustav načinjen je od nadija što energiju provode suptilnim tijelima od tri razine, koje su spremišta energije i okružuju četiri tijela hare. Sedam energetskih čakri smješteno je uzduž kičmenog stupa sve do glave, i one povezuju nadije. One su i pretvarači univerzalne energije u misli, emocije i osjetila znana čovjeku. Također, svaka je čakra povezana s jednom endokrinom žlijezdom (žlijezda s unutarnjim lučenjem).

Opis čakri

Chakra Aura.166140526 stdPrva čakra je Muladhara – ona je smještena u korijenu kralježnice, a zrači svijetlo crvenom bojom. Povezana je sa zemljom, a upozorava na važnost povezanosti čovjeka s okolinom. Također, povezana je s nadbubrežnom žlijezdom i upravlja kralježnicom i bubrezima.

Druga čakra je Svadhistana – ona je povezana sa spolnom žlijezdom i upravlja reprodukcijskim sustavom i zrači narančastom bojom. Nalazi se nešto iznad genitalija.

Treća čakra je Manipura – ona je smještena u pleksus solarisu, a odgovara žlijezdi gušterači. Zrači žutom bojom i upravlja želucem, jetrom, žučnim mjehurom i živčanim sustavom.

Četvrta čakra je Anahata – ona se nalazi na osmom vratnom kralježku nasuprot srca, a povezana je s elementima zrakom i dodirom. Utječe na žlijezdu timus, upravlja srcem, krvlju, nervnim i cirkularnim sustavom. Zrači zelenom bojom.

Peta čakra je Visuddha – ona počinje na trećem vratnom kralježku, a završava u grlu pokraj Adamove jabučice. Zrači plavom bojom. Odgovara žlijezdi štitnjači, a upravlja bronhijalnim i govornim aparatom, plućima i jednjakom.

Šesta čakra je Ajna – ona je smještena između obrva. Poistovjećuje se sa žlijezdom hipofizom i svima je dobro znana kao treće oko. Zrači indigo bojom. Upravlja donjim dijelom mozga, lijevim okom, ušima, nosom i živčanim sustavom.

Sedma čakra je Sahasrara – ona zrači ljubičasto-bijelom bojom. Poistovjećuje se sa žlijezdom epifizom, a upravlja gornjim dijelom mozga i desnim okom.

Nadiji – prenosnici energije

atma.hr – 52
Nadiji su kanali kojima se prenosi energija kroz tanani energetski sustav. Nalik su na arterije, budući da vitalnu energiju prenose iz jednoga tananog tijela u drugi. Od nekoliko desetaka tisuća nadija, sedamdeset i dva su najbitnija. Najvažniji i najvitalniji su susumna, ida i pingala. Kinezi i Japanci imaju sličan sustav i nazivaju ga meridijanima.

Susumna teće središtem kralježnice. Početak joj je u posljednjem donjem kralješku, a kraj u kruni glave. To je ujedno i staza kundalinija, sklupčane energije u obliku zmije smještene u korijenu kralježnice.

Ida i pingala tvore osnovne nadije i počinju s obje strane prve čakre. Ida putuje lijevom nosnicom, a pingala desnom. Nadiji su važni iz dva razloga. Prvi razlog je to što udisajem apsorbiraju energiju iz zraka, a izdisajem izbacuju toksine. Ova se njihova funkcija može usporediti s krvlju koja se opskrbljuje kisikom dok protječe plućima pri udisaju, a izbacuje štetne tvari pri izdisaju. Drugi razlog važnosti nadija je taj što oni bude kundalini energiju.

Vježba praničnog disanja

Pranično ili potpuno disanje je metoda koja se koristi u svim istočnim sustavima. Takvo disanje ispunjava cijela pluća zrakom i omogućava maksimalnu akumulaciju kisika i energije. Ovaj način disanja angažira cijela pluća, sve bronhije i svaki plućni mjehurić. Dijafragma je maksimalno angažirana, a napor pri udisaju gotovo je zanemarljiv.

  1. Sjedite na stolicu potpuno uspravne kralježnice, ali pri tomu ne smijete leđima dodirivati naslon. Počnite udisati lagano, prvo u donji dio pluća, potiskujući trbuh prema van i prema dolje. Kada je taj dio pun zraka, nastavite udisati bez ikakvog prekida u srednji, zatim u gornji dio pluća, ne podižući ramena. Kada budete udisali u gornji dio pluća, trbuh će vam se malo uvući. Prema ovom opisu praničnog disanja čini se kao da se udisaj sastoji iz tri posebna dijela. Međutim, morate se truditi da se sva tri sliju u jedan jedini ravnomjeran pokret.
  2. Kada ste napunili pluća zrakom, zadržite ga u plućima nekoliko sekundi. Izdahnite lagano i ravnomjerno. Ova se vježba treba prakticirati tri puta dnevno, prije uzimanja hrane po nekoliko minuta, sve dok ovaj način disanja ne usvojite kao stalan, tj. sve dok vam ne prijeđe u naviku. Naravno, cijeli se proces ne mora izvoditi savršeno.
  3. Nakon nekoliko minuta ovakvog disanja osjetit ćete pojačavanje vlastitog bioenergetskog potencijala, koje će se očitovati u obliku nervnih titraja. U slučaju da osjetite nelagodu ili vrtoglavicu, napravite kratku stanku.