Art: Mario Sánchez Nevado

Pijanstvo rađa sve pogubne strasti – svi prijestupi većinom se vrše u pijanom stanju. Oni koji se žele izbaviti od ove pogubne strasti trebaju usrdnom molbom pribjeći Gospodinu, koji je iscjelitelj duše i tijela.

atma.hr – 78
Često mnogi domaćini naivno misle da ukoliko naprave bogate gozbe za svoje prijatelje, da time čine neko dobro djelo, neku „zadužbinu“. Međutim, takvi domaćini svojim razmetanjem samo navlače na sebe grijeh.

Oni su nalik na cara Iroda, koji je pirovao u pijanstvu i prejedanju, a pir mu se završio preljubom i ubojstvom. Car Irod je i učinio preljubu sa svojom snahom, jer se opio. U pijanstvu je naredio da se odsječe glava Jovana Preteče.

Neki filozof je rekao jednom: Loza rađa tri grozda, tj. tri čaše vina. Prva je za zdravlje čovjeka, druga za veselje, a treća je za pijanstvo.

Mnoge su nedaće pijanstva. Prije svega, vino muti mozak i pomračuje um. Pijanica ne zna što govori i što radi. On se ne usteže ni od čega, ni od najsramnijih riječi i djela. Pijanica ne zna čuvati tajnu, on se lako raspaljuje pohotom i postaje sličan životinjama.

Pijanstvo je izvor jarosti, rasprava i svađe. Pijanac je prgav, a ponekad i krvavi ubojica. Pijanstvo uništava zdravlje, tjelesno i duševno. Ono navodi na rasipanje imanja do prosjačkog štapa.

atma.hr – 39

Već je mudri Solomon u Starom zavjetu osudio ovaj porok, a u Novom zavjetu piše: „Pijanice neće naslijediti Carstvo Božje“ (1. Kor. 6, 10). Ali sve ovo dosad rečeno protiv pijanstva ne znači da mi hulimo na vino. Sveti Jovan Zlatousti je rekao da je vino dobro, ali ne i pijanstvo.

Ne treba biti ni protiv ugošćavanja srodnika i prijatelja, koje se vrši iz punoga srca i bratske ljubavi. Ako nema rasipanja, onda takvo gošćenje nije zabranjeno, nije grešno. Grijeh bi bio samo u prejedanju i pijančevanju.

U Evanđelju se preporučuje da spremimo gozbu za siromašne, da odnesemo ponude onima u tamnici, slijepima i hromima. Za takvu gozbu Bog je obećao stostruku nagradu na nebu, gdje će On pozvati na vječnu gozbu sve one koji su se pokajali i držali Njegove zapovijesti.

Kao vatre treba se bojati ove strasti, od koje je mnogo ljudi stradalo. Pijanica ubija i dušu i tijelo: od pića sva njegova unutrašnjost izgori i on umre prije vremena i zbog toga je on isto što i samoubojica pa se kao takav lišava posmrtnog molitvenog čina i zatrpava se u zemlju kao životinja.

On ubija i svoju obitelj, trošeći na piće imovinu.

atma.hr – 78
Pijanstvo rađa sve pogubne strasti; svi prijestupi većinom se vrše u pijanom stanju; srce pijanice je “stanište demona”.

Oni koji se žele izbaviti od ove pogubne strasti trebaju se usrdnom molbom pribjeći Gospodinu, koji je iscjelitelj duše i tijela, i u svim nevoljama prositi Njegovu pomoć, moliti i činiti milostinju siromašnoj braći.

bastabalkana.com

63 PLACEBO

banner placebo