Designed by Freepik

Ovaj revolucionarni recept je objavila dr Irina Stefanovska, poznata ruska doktorica i fitoterapeut, u emisiji o zdravom životu na ruskoj televiziji.

atma.hr – 78
Dr Stefanovska kaže; “Zahvaljujući ovom receptu, promatrana skupina žena je smanjivala obujam struka za 1 cm dnevno. Ovaj melem eliminira višak masnoće i vode iz organizma, ali poboljšava i funkciju mozga, poboljšava pamćenje, sluh i vid.”

Glavni sastojci ovog recepta su svježi hren, neprskani limuni s korom i med.

Već smo puno pisali o medu i limunu, stoga ćemo se sada kratko osvrnuti na hren.

Hren – izuzetno ljekovita biljka

Zbog svog sastava (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcija, vitamin B2, magnezij, fosfor…) hren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo.

Njegovu ljekovitost poznavali su i Stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima. Iz tih dana vrijedi i izreka: “Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.”

Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše probavi. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Potiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.

Sok od hrena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čovjeku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za probavu tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače. Hren potiče i rad jetre, potiče rad srca i cirkulaciju, a usto, odličan je diuretik te pomaže kod reumatizma.

atma.hr – 39

Kako sačuvati svjež korijen?

Svjež korijen može se koristiti preko cijele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu.

Ako imate veći korijen, možete izribati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti u frižideru u kutiji za povrće.

Ako želite da vam naribani hren ostane svjež i nakon tri tjedna, pomiješajte ga sa žličicom šećera i 4 žlice limunovog soka ili octa. U dobro zatvorenoj tegli, hren može stajati u hladnjaku do 3 tjedna.

Recept za melem za mršavljenje dr Stefanovske

Sastojci:

  • 125 gr hrena
  • 3 neprskana limuna
  • 3 žlice meda

Postupak:

Izmiksajte 125 grama hrena.

Uzmite tri limuna i rasjecite ih.

Izvadite iz njih sjemenke pa ih zajedno sa korom smiksajte.

atma.hr – 78
Pomiješajte s miksanim hrenom.

U to dodajte tri žlice meda i sve dobro izmiješajte.

Čuvajte ovaj melem u zatvorenoj teglici u hladnjaku.

Uzimajte 3 tjedna po jednu žličicu dva puta dnevno uz obroke.

62 MEDICINSKI MEDIJ: HRANA KOJA MIJENJA ŽIVOT