Ako ne možete zamisliti svoj život bez đumbira, pokušajte ga uzgojiti na svom prozoru. Tako ćete uštedjeti puno novca i uvijek ćete imati svježe korijene.
Ljekovita svojstva đumbira mogu se nabrajati jako dugo, u njih su se mnogi od vas uvjerili. Vrlo je koristan za jačanje imuniteta i prilično je efikasan u borbi s virusnim infekcijama, piše uspesnazena.com.
Ali, u isto vrijeme, đumbir je poprilično skupo zadovoljstvo.
Da ne trošite novac na njegovu kupovinu, probajte ga uzgojiti na svom prozoru. Tako ćete uživati u uvijek svježim korijenima ovog čudesnog ploda.
Kako uzgojiti đumbir kod kuće
U kućnim uvjetima đumbir se osjeća vrlo dobro. Bitno je da znate da period vegetacije ove biljke traje 8-10 mjeseci. Korijen đumbira se sadi u veljači – ožujku.
Prije sadnje, korijen treba probuditi. Stavite ga u slabi rastvor vode i hipermangana (permanganat kalija, prodaje se u ljekarni) i ostavite ga tamo nekoliko sati. Poslije toga stavite ga u najlonsku kesu, dok korijen ne dobije oči, kao krumpir.
Nakon toga, podijelite korijen na nekoliko dijelova, svaki od kojih mora imati barem jedan dobro razvijen pupoljak.
Zasadite te dijelove u plitke, ali široke posude za cvijeće napunjene zemljom, humusom i pijeskom u odnosu 1:1:1/2.
Prvi izdanci trebali bi se pojaviti za 1-2 mjeseca. Kod dobrih uvjeta, izdanci mogu dostići visinu i do jednog metra.
Na jesen, kad izdanci odumru, izvadite korijen, očistite ga od zemlje i čuvajte na suhom mjestu. Jedan dio izvađenih korjenova, možete koristiti za hranu ili liječenje, a drugi dio sačuvati do sljedeće sezone i zasaditi na isti način.
Svjež korijen đumbira čuvajte na donjoj polici svog hladnjaka oko mjesec dana, a osušen (u prahu) oko 4 mjeseca.