Nesebičnost na svjetovnoj razini znači misliti manje na sebe. Često viđena kao suprotnost egocentričnosti, ova uzvišena odlika s duhovnog stajališta dobiva dublje nivoe značenja. Prava nesebičnost ironično znači pridavanje više pozornosti sebi – to jest, pravom jastvu, istodobno ostavljajući po strani lažno jastvo. Budući daje pravo jastvo, duša, čisto, uvijek djeluje samilosno i s ljubavlju. Duša je sac-cid-ananda-vigraha: vječna, puna znanja i čudesna blaženstva. Nesebičnost, kao riječ koja se obično koristi u hrvatskom jeziku, često podrazumijeva negaciju sebstva, to jest jastva, dok duhovna nesebičnost znači potvrdu pravog jastva. Ovdje nesebičnost shvaćam kao djelo samopročišćenja i samoostvarenja. Dijeleći svoja razmišljanja, nadam se da će djelovati kao katalizator koji će vam pomoći da se preispi­tate jeste li nesebični ili se držite sebičnosti.

atma.hr – 52
Dok materijalisti nalaze sreću u stjecanju materijalnih stvari, pobožni ljudi najviše uživaju pomažući drugima. Primanje priznanja za svoja djela, kao i spoznaja da su učinili nešto divno, veseli pobožne ljude. Rijetko je tko u ovom svijetu sretan, čak i pobožna osoba, kad pomaže drugima, a ne do­biva pohvale. No iznimnim dušama nije potrebno nikakvo priznanje. Što god čine, čine to za Boga. Budimo iskreni prema sebi. U koju kategoriju mi spadamo? Nadajmo se da nitko od nas nije poput onih kojima se najsretniji trenuci u životu mjere stjecanjem materijalnih posjeda. Presretni kad napokon kupe kuću ili dobiju povišicu, materijalisti intim no povezuju sreću s predmetima povezanim s vlastitim ili tuđim tijelom.

Pobožni su ljudi, s druge strane, nezadovoljni ako razmišljaju samo o sebi. Donekle utemeljeni u guni vrline, teže uzdizati druge, ali istodobno žele znati da su cijenjeni. Međutim, transcendentalno stanje nadilazi pobožnost, jer ne ovisi o priznanju. Budući da su postojani u guni čiste vrline, pravim transcendentalistima ne treba izvanjska potvrda. Zašto bi ovisili o tuđoj potvrdi da su vrijedni kad ne­prestano osjećaju potvrdu u srcu? Međutim, veći na nas ipak traga za srećom kroz jasno uzvraćanje od strane drugih. Ako učinimo nešto što smatramo divnim, ali ne dobijemo željenu pohvalu, hoćemo li biti ljuti ili uznemireni, potišteni ili razočarani? Ako hoćemo, onda smo još uvijek uhvaćeni u klopku guna materijalne prirode.

Kao duhovne duše, želimo doći do razine na kojoj ćemo snažno osjetiti Božju prisutnost u svemu, u svim okolnostima i u svim vremenima. S takvom svjesnošću možemo istinski raditi s drugima i pomagati im, iskreno shvaćajući da onda sve što činimo postaje ponuda velike ljubavi Gospodinu. Takva će osoba dostići najvišu razinu sreće jer će vrlo malo zapreka ispriječiti pred nju. Prvo, neće dopustiti da je zaustavi nedostatak materijalnih posjeda, jer djeluje izvan polja fizičkoga. Drugo, neće stagnirati ulažući svoju emocionalno energiju u očekivanja izvanjskog uzvraćanja, jer je svaki njen pothvat namijenjen dobrobiti duše u vezi s Bogom. Zato neprekidno pronalazi brojne prilike za bo­gatija iskustva sve dublje sreće.

Bhakti Tirtha Swami
korišteni dijelovi iz knjige “Predaja – Ključ vječnog života”

Naručite knjigu

PREDAJA: Ključ vječnog života

PRED-wMolim vas, posvetite ovaj život Gospodinu. Ne želim da više morate prolaziti proces saṁsāre, uzastopna rađanja i umiranja. Uključivanje u proces bhakti svim srcem nije preteška žrtva za dostizanje vječnog postojanja. Da bismo se oslobodili neprijatelja jednom zauvijek, da bismo se trajno oslobodili neprekidnih negativnih bombardiranja s kojima smo prisiljeni suočavati se svaki pojedini dan – nijedna cijena koju moramo platiti za to nije prevelika.

Čak i ako svaki dan moramo živjeti u tjeskobi i frustraciji, neshvaćeni, vrijedi zbog onog što ćemo na kraju dostići. Ako cilj nije divan, onda, naravno, nije poželjno platiti veliku cijenu. Ako cilj nije trajan i ako na kraju moramo odustati od njega da bismo ponovno upali u brojne poteškoće od kojih smo pobjegli, onda to i nije nešto privlačno. No ako je krajnji rezultat uništenje sve patnje – smrti, bolesti, starosti i neprestanog življenja u sredini u kojoj se moramo boriti da bismo preživjeli – onda vrijedi. Ostavimo iza sebe sva ta neugodna iskustva posvećujući ovaj jedan život Bogu bezuvjetno. Kad si dopustimo ponovno se zaljubiti u Gospodina, to iskustvo voljenja i uzvraćene ljubavi povećava se velikom brzinom. Ponovno se zaljubljujući u Kṛṣṇu, postupno postajemo kandidati dostojni ulaska u carstvo čiste ljubavi.

Knjigu možete naručiti ovdje – http://duhovniratnik.com/predaja/

atma.hr – 52