Food photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

Ako nam jela najčešće ispadnu nedovoljno ukusna, to vjerojatno ima veze s načinom na koji dodajemo začine. Ovo su neke od najčešćih grešaka koje svi pravimo!

atma.hr – 78
Na samom početku, otkrit ćemo vam jednu tajnu: sol i papar ne moraju uvijek ići zajedno.

Kad počinjete baviti se kuhanjem, većina se pomalo boji upotrebe začina. Uvijek se plašimo ili da ćemo staviti previše pa ćemo tako upropastiti jelo ili da ćemo staviti nečega mnogo manje nego što treba.

Ako nam jela najčešće ispadnu nedovoljno ukusna, to vjerojatno ima veze s načinom na koji dodajemo začine. Ovo su neke od najčešćih grešaka koje svi pravimo:

1. Ne solimo dovoljno

“Dodavanje soli je izuzetno važno jer mnogo utječe na hranu”, objašnjava Dan Zuccarello, urednik specijaliziran za kuhare TV emisije America’s Test Kitchen. Ovaj univerzalni sastojak ima moć učiniti povrće mesnatijim, slatkiše slađim i još mnogo toga.

Kao što Samin Nosrat objašnjava u svojoj knjizi o osnovama kulinarstva pod nazivom “Salt Fat Acid Heat”, kad koristite odgovarajuću količinu soli, jelo više sliči samo na sebe.

atma.hr – 39

2. Uvijek koristimo crni papar

Crni papar je odličan iz mnogo razloga. “Pored ljutine i oštrog ukusa, on povećava sposobnost da osjetite okus jela jer stimulira rad žlijezda slinovnica”, kaže Zuccarello. Međutim, dodaje on, ne morate ga koristiti za sve, kao što koristite sol.

Definitivno može pojačati okus onoga što pripremate, ali nema tako presudan utjecaj kao sol. U suštini, koristite ga kad želite, ali ne računajte da će sam po sebi učiniti jelo ukusnim.

3. Koristimo samo unaprijed samljevene začine

“Dobit ćete jači okus ako kupite nesamljevene začine i sameljete ih neposredno prije upotrebe”, objašnjava Zuccarello. “Mljevenje oslobađa nestabilne tvari koje začinu daju okus i aromu.”

Naravno, to znači da trebate kupiti mlin za začine, ali oni nisu tako skupi. Ako više volite, možete se držati već samljevenih začina, ali ako želite poboljšati okus jela, ovo je dobar trik.

4. Začini nam dugo stoje

Ako ste stavili mnogo začina, a i dalje ne osjećate njegov okus, to može značiti da vam taj začin već dugo stoji, kaže Zuccarello. “Što duže začin stoji, to više tvari nestaje”, objašnjava on.

Što su svježiji začini, to će biti jači okus koji daju jelu. Trudite se svake godine osvježavati policu sa začinima, a ako niste sigurni koliko je nešto staro, pomirišite. Što slabije miriše, to će manje okusa dati.

atma.hr – 78
5. Začini nisu dovoljno termički obrađeni

Zuccarello kaže da će termička obrada začina kao što je prženje na ulju, maslu ili bez ičega, bolje osloboditi okuse. Zato kad možete, termički obradite začine prije svega drugog. Propržite ih u tavi s malo ulja dok ne postanu mirisni, a onda dodajte druge sastojke.

Čak i ako ih hoćete posuti preko tosta ili tjestenine, Zuccarello kaže da će biti puno ukusnije ako ih prvo malo zagrijete.

stil.kurir

73 DETOKS

DETOKS: PROGRAM od A do Ž

Kuhanje, vježbanje i postupci za prirodan detoks u 3 tjedna

Ova je knjiga osmišljena kao cjeloviti priručnik za samostalno provođenje učinkovite detoksikacije na prirodan način.

Probrani, provjereni recepti i sustavni jelovnici, liste nabavke po tjednima, savjeti za organizaciju pripreme obroka, kao i dodatni rituali – od čajeva, do njege kože, disanja i vježbanja za čišćenje organizma od toksina. Rezultat: veća doza vitalnosti, pomlađeno tijelo, jači imunitet, rješenje nekih zdravstvenih tegoba. Knjiga je nastala nakon višegodišnjeg provođenja online detoks-programa i zamišljena je kao vodič, dan po dan, koji daje podršku i korisna znanja za provođenje detoksa u bilo koje godišnje doba te prilagođenog sportašima i rekreativcima.

Knjiga koja će vam trebati barem jednom godišnje, iako ćete neke načine kuhanja, rituale i vježbe vjerojatno htjeti provoditi cijele godine.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here