
U današnje vrijeme čuti da je netko dobio infarkt nažalost nije ništa neobično. Vjerujem da svi znamo nekoga tko je preživio epizodu sa srcem ili se bori s nekim oblikom bolesti. Često se kaže kako je to ‘u genima’ ili da ‘dolazi s godinama’ i da se tu ‘ništa ne može učiniti’. No, je li doista tako normalno patiti od problema sa srcem i možemo li nešto učiniti po tom pitanju, saznajte u ovom članku.
Zapanjujuće statistike
Za početak evo nekoliko važne statistika:
- kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu i kod muškaraca i kod žena. Od njih godišnje umre oko 18 milijuna ljudi.
- svake 33 sekunde jedna osoba podlegne od ove opasne bolesti
- u SAD-u svakih 40 sekundi netko doživi srčani udar
- 1 od 5 srčanih udara je tihi – ljudi osjećaju minimalne simptome i ne znaju da su ga imali te da su u opasnosti, a šteta je učinjena
- SAD troši više od 250 milijardi dolara godišnje na bolesti srca. Taj novac ne odlazi na prevenciju, već na skupe postupke, operacije i lijekove.
- kardiovaskularne bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti u Europi s više od 3 milijuna smrtnih slučajeva godišnje
- u svijetu više žena umire od njih nego muškaraca
Kakvo je stanje u Hrvatskoj?
U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti uzrok 40% smrti što ih također stavlja na prvo mjesto. Analiza po spolu pokazuje da pogađaju više žena – čak 45,4% njih te 34,7% muškaraca.
Godišnje od bolesti srca u Hrvatskoj umre gotovo 40 000, a preventivni pregledi pokazuju da čak 77% građana ima neki od faktora rizika. Po brojkama smo rame uz rame sa svjetskim statistikama što u ovom slučaju nije nikako poželjno.
Više pogađa žene
Iako se smatraju muškom bolešću, kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrti kod žena u svijetu i na njih djeluju pogubno više nego svi oblici raka zajedno.
Gotovo 45% žena u dobi iznad 20 godina živi s nekim oblikom srčanih bolesti.Tek tijekom posljednjih desetljeća raste svijest o tome kako kardiovaskularne bolesti drugačije utječu na žene od muškaraca upozoravajući žene na veći rizik.
Žene imaju različite simptome
Simptomi bolesti srca kod žena mogu se razlikovati od onih kod muškaraca što može doprinijeti slabom prepoznavanju bolesti i presporoj reakciji.
Osim opće poznate boli u prsima i u lijevoj ruci, kod žena simptomi srčanog udara uključuju i bolove u obje ruke, bolove u leđima, vratu, čeljusti ili trbuhu; otežano disanje, umor, izbijanje hladnog znoja, mučninu ili povraćanje, ošamućenost i opći osjećaj slabosti.
Radi se o prilično općenitim simptomima koji se javljaju i kod raznih drugih bolesti što dodatno može zbuniti osobu i usporiti potrebnu brzu intervenciju koja bi spasila život.
https://eurohealth.ie/women-and-cardiovascular-disease/
Uzrok bolesti
Koliko prehrana utječe na zdravlje?
Sada kad znamo koliko su učestale, znamo li što ih uzrokuje? Radi li se o nekoj misterioznoj bolesti koja nasumce bira svoje žrtve i pojavljuje se niotkuda? Naravno da ne. Razne studije su pokazale kako je uz manjak tjelesne aktivnosti, prehrana jedan od najvažnijih faktora koji mogu utjecati na razvoj srčanih bolesti.
Uz zabrinjavajuće brojke oboljelih od srca koje rastu svake godine, lako se može zaključiti da su ljudi koji su cijeli život jeli standardnu zapadnu prehranu u velikom riziku.
To nam potvrđuje i slijedeća studija. Dr. Lewis Kuller sa Sveučilišta u Pittsburghu koji je izvijestio o desetogodišnjim nalazima studije kardiovaskularnog zdravlja, projekta Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv. Njegov zaključak je bio zapanjujuć:
“Svi ljudi stariji od 65 godina koji su bili izloženi zapadnom načinu života imaju kardiovaskularne bolesti i tako ih treba tretirati.”
Drugim riječima, nije uopće upitno imaju li ljudi neke od naznaka bolesti srca, već da bi trebalo odmah krenuti s liječenjem.
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/409415
https://www.nytimes.com/2022/11/10/science/lewis-kuller-dead.html
Sada ćemo navesti još nekoliko važnih studija koje su svojim saznanjima promijenile pogled na razvoj bolesti srca i dale nam odgovore na goruća pitanja.
Studije na djeci i vojnicima
Davne 1953. godine (da, prije čak 80 godina) objavljen je članak kao rezultat studije u kojoj je izvršeno 300 obdukcija na američkim vojnim žrtvama Korejskog rata. U to vrijeme je procesuirana hrana bila jedva prisutna, a većina ljudi se hranila standardnom zapadnom prehranom koja je uključivala životinjske namirnice.
Radilo se o mladićima u punoj fizičkoj snazi prosječne starosti od 22 godine.
Čak 77% njih je imalo vidljive znakove koronarne ateroskleroze (otvrdnuće arterija). Neki od njih imali su zapanjujućih 90% ili više začepljenja krvnih žila. Za ovako mlade ljude, i to još fizički aktivne, ovo je bilo zaista iznenađujuće.
Časopis Američkog medicinskog udruženja zaključio je da se aterosklerotične promjene u koronarnim arterijama pojavljuju godinama pa i desetljećima prije nego se u kasnijoj životnoj dobi pojave simptomi i kada bolesti srca postaju klinički prepoznati problem.
Naknadne studije tijekom sljedećih godina na srcima tisuće vojnika potvrdile su ove rezultate.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8335815/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3307684/
Koliko rano počinju srčane bolesti
Sada se vjerojatno pitamo kada one točno počinju, jer većina nas se osjeća dobro dok ne uđemo u 30-te i 40-te, a onda se obično ‘iznenada’ dogodi srčani udar ili nam liječnik kaže da bismo trebali ‘smanjiti maslac i slaninu’.
Studije rađene na djeci (obdukcije) su pokazale da su masne pruge, koje predstavljaju prvi stupanj ateroskleroze, pronađene u arterijama kod gotovo 100% djece starosti do 10-te godine života.
Dapače, American Heart Association upozorava da ateroskleroza može početi i prije rođenja. Istraživači su otkrili da su arterije fetusa, čije su majke imale visoku razinu LDL kolesterola, vjerojatno imale lezije, što sugerira da ateroskleroza može započeti tijekom trudnoće.
Što je odgovorno za to nakupljanje plaka već tako rano u djetinjstvu pa čak i prije rođenja? Pokazalo se da su glavni faktori rizika dijetetski kolesterol i zasićene masti.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20111646/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18516390/
https://nutritionfacts.org/video/heart-disease-starts-in-childhood/
Plak se zatim počinje formirati u našim 20-ima, pogoršava se u 30-ima, a onda se u 40-ima javljaju ozbiljne posljedice. One se mogu manifestirati u srcu kao srčani udar, u mozgu kao moždani udar ili u aorti kao aneurizma. Danas je broj mladih osoba koje su pretrpjele moždani udar ili imale neke probleme sa srcem sve veći što nam također govori da smo kao društvo na krivom putu.
S obzirom na sve navedene informacije koje su nam danas na raspolaganju, više se ne postavlja pitanje da li osoba starija od 10 godina treba spriječiti bolesti srca, već da li želi izliječiti bolest koju već ima.
Udruge za srce stoga savjetuju da se jede više porcija voća i povrća dnevno kako bi se uspostavilo dobro zdravlje.
Kolesterol i zasićene masti – ubojit par
Jedan od najvećih mitova u svijetu prehrane je da unos zasićenih masti ne podiže razinu kolesterola i ne utječe na rizik od kardiovaskularnih bolesti. No, ovo ne može biti dalje od istine, što nam brojne studije danas pokazuju.
Čini se da to dvoje djeluju kao power couple kad se radi o neželjenim učincima na zdravlje jer zajedno pojačavaju učinke podizanja kolesterola i ubrzavaju počinjenu štetu.
https://iris.who.int/handle/10665/246104
U sljedećoj studiji Tolerable upper intake levels for trans fat, saturated fat, and cholesterol, Nutrition Reviews se navodi – jasno vidimo da zasićene masti imaju vrlo dosljedan učinak povećanja LDL kolesterola. Povećanje je toliko predvidljivo da čak postoji jednadžba nazvana “Key Equation” koja može izračunati koliko će se razine kolesterola povećati s dodatkom zasićenih masti.
Danas razni influenceri i online gurui promoviraju jedenje životinjskih proizvoda, čak u velikim količinama jer je ‘dijetetski kolesterol bitan za zdravlje’. Kolesterol i jeste bitan i zato ga svaka naša stanica sama proizvodi u količini kojoj je potreban, a bez štetnih učinaka. Dijetetski kolesterol ne samo da nam nije potreban, već je za nas i štetan.
Ljudsko tijelo nema dobru toleranciju na kolesterol. Po riječima Instituta za Medicinu – svaka razina unosa zasićenih masti i dijetetskog kolesterola iznad 0% povećava koncentraciju LDL kolesterola što automatski povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.
https://drmatthewnagra.com/lower-cholesterol-with-diet/
Dijetetski kolesterol i životinjske masnoće se smatraju glavnim uzrokom kroničnih bolesti današnjice poput raka, dijabetesa, pretilosti i ovdje spomenutih srčanih oboljenja. Te dvije tvari se nalaze samo u namirnicama životinjskog porijekla, dok ih biljke ne sadrže. Visok udio vlakana kojih ima samo u biljnim namirnicama je povezan s niskom razinom kolesterola u krvi i nižim stopama srčanih oboljenja kod ljudi.
Životinje nemaju visoki kolesterol
Kako bismo dodatno bolje razumjeli o čemu se radi, možemo također pogledati primjere iz prirode. Mesojedi i svejedi se ne brinu oko masnoća i kolesterola. Lavovi, vukovi, psi ili medvjedi neće razviti srčane bolesti bez obzira koliko masti i kolesterola pojeli tijekom života.
Biljojedi poput jelena, zebre i antilope koji jedu biljke – hranu koja je za njih prirodna, također nemaju povišen kolesterol i srčane bolesti. Nismo nikad čuli za lava ili jelena sa začepljenim arterijama kojima treba srčana premosnica, zar ne?
Hrana koja nam je biološki predodređena ne bi trebala stvarati bolesti i skraćivati životni vijek. Više o tome možete saznati na predavanju dr Milton Mills-a
https://youtu.be/FCYXYFwWs08?si=rpO1ixQ-CLFmomKm
Koja je prehrana za nas dobra – Kineska studija
Krajem 20. stoljeća rađena je slavna Kineska studija, najveća studija ljudske prehrane u povijesti, koja je trajala nekoliko desetljeća. Provedena je u 65 pokrajina u Kini na oko 6.5 000 ljudi te je uključivala proširene podatke o smrtnosti uzrokovane bolešću, što je uključilo 100 milijuna ljudi i 100 stopa bolesti.
Zaključeno je da se rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjuje s povećanom konzumacijom biljne hrane i smanjenjem životinjskih namirnica te da prehrana bazirana na biljkama s niskim udjelom masti može spriječiti pa čak i izliječiti niz kroničnih degenerativnih bolesti. Znači, što više biljaka jedemo, to smo zdraviji.
Kako bi se u potpunosti spriječile srčane bolesti, navode istraživači, kolesterol bi trebao biti znatno ispod 150 mg/dL, mnogo niži nego što se preporuča po zapadnom standardu.
https://www.ajconline.org/article/s0002-9149(98)00718-8/fulltext
Njihov rad su potvrdili i Dr Esselstyn i dr. Ornish, ugledni liječnici i kardiolozi koji su dokazali da se bolesti srca mogu spriječiti i izliječiti s cjelovitom biljnom prehranom.
Čini se da je Popaj u onim dobrim starim crtićima bio u pravu i daleko ispred nas kad bi onako zdušno jeo špinat i od toga dobio nadljudsku snagu.
Pionir u liječenju srca
Revolucionar u liječenju bolesti srca i glavno nadahnuće za ovaj članak je Dr Caldwell Esselstyn. On je bio uvaženi liječnik i istraživač na klinici Cleveland više od 35 godina. 1991. godine bio je predsjednik Američke udruge endokrinih kirurga i organizirao prvu nacionalnu konferenciju o eliminaciji srčanih bolesti.
On je tijekom svog dugogodišnjeg rada primijetio da se pacijenti uvijek iznova vraćaju s istim problemima srca te da se nitko od njih zaista ne izliječi, već se samo radi na smanjenju simptoma. To ga je potaklo da krene liječiti na drugi način.
Tako je nakon godina rada jedan od najcjenjenijih svjetskih kardiokirurga zamijenio kirurgiju prirodnim pristupom. Pokrenuo je svoj program liječenja prehranom i počeo raditi na skupini pacijenata.
Odlični rezultati ispitanika
Većina pacijenata koja je sudjelovala u početnoj studiji dr. Esselstyna je bila otpisana od strane zapadne medicine. Mnogi od tih ljudi su već imali brojne premosnice i angioplastike.
Njihova bolest i stanje srca i krvnih žila bila je toliko loša da im je rečeno kako im nema spasa. Sve što im je po riječima liječnika bilo preostalo je da čekaju smrt i uživaju u vremenu koje im je preostalo.
17 pacijenata u studiji imalo je ukupno 49 srčanih epizoda (kao što su srčani udar, zatajenje srca, aritmije i dr.) u periodu prije studije. Neki su čak imali višestruke operacije premosnice. Znači radilo se o zaista vrlo ozbiljnim i teškim slučajevima.
U roku od nekoliko mjeseci na programu dr. Esselstyna, razina kolesterola, simptomi angine pektoris i protok krvi dramatično su se poboljšali.
12 godina kasnije, još uvijek živi i zdravi pacijenti više nisu imali srčane bolesti niti epizode. Oni koji su se uredno pridržavali uputa su postigli potpuno zaustavljanje napredovanja bolesti i preživjeli više od dvadeset godina bez simptoma. Znači, dr Esselstyn postigao je ono nemoguće, i to sa vrlo jednostavnim pristupom o kojem ćemo uskoro govoriti.
Značajan pad razine kolesterola – Nakon 5 godina na biljnoj prehrani dr. Esselstyna, razina kolesterola u prosjeku je bila smanjena za 50% – sa 246 mg/dL na 137 mg/dL (iznad 240 se smatra visokim rizikom, a ispod 150 je razina koju imaju ljudi u kulturama gdje bolesti srca ne postoje.)
Ovo je najveći pad kolesterola ikada dokumentiran u medicinskoj literaturi u studiji ove vrste. progresija/razvoj bolesti se zaustavio kod svih sudionika. Znači radilo se zaista o nevjerojatnom poboljšanju vrlo ozbiljnog zdravstvenog stanja kod svih pacijenata i to u vrlo kratkom roku.
Dokaz angiograma – angiogrami koji su snimljeni na sudionicima studije pokazali su da je došlo do širenja koronarnih arterija, a time i preokret bolesti.
Ova revolucionarna studija objavljena je 1995. u American Journal of Cardiology.
Ključ leži u prehrani
Točnije, u napuštanju štetne standardne zapadne prehrane i održavanju razine kolesterola daleko ispod one koja se kroz povijest preporučala kao optimalna.
Dr Esselstyn je iz plana prehrane maknuo sve za što se zna da uzrokuje ili potiče razvoj krvožilnih bolesti. Uspoređivao je bolesti srca s požarom u kući. Rekao je kako “kuća gori jer je vatru uzrokovala pogrešna hrana. Kad nastavljamo jesti istu hranu koja je uzrokovala bolest, to je kao da dodajemo benzin na vatru. Promjenom prehrane okončat će se i bolesti srca”.
Kako izgleda program prehrane?
Program općenito izgleda ovako:
– ne jedu se životinjske namirnice (meso, riba, jaja, mliječni proizvodi poput sira, mlijeka, jogurta, vrhnja).
– ne konzumira se nikakvo ulje, čak ni ono biljnog porijekla, jer ono uzrokuje otvrdnuće krvnih žila i zgušnjavanje krvi. Izbacuju se čak i orašasti plodovi i avokado.
Što je dobrodošlo:
Može se jesti i uživati u velikom izboru biljne hrane bogate hranjivim tvarima:
– svo povrće, posebno zeleno lisnato povrće, korjenasto povrće, povrće koje je zeleno, ljubičasto, crveno, narančasto, žuto…
– sve vrste voća
– sve mahunarke – grah, grašak i leća svih vrsta
– sve cjelovite žitarice i proizvodi dobiveni od njih, poput integralnog kruha i tjestenine – dok god ne sadrže dodane masti
– klice biljaka, koje su bomba nutrijenata, se mogu jesti u izobilju
U programu su pacijenti trebali pojesti šaku zelenog lisnatog i drugog vrsta povrća više puta dnevno jer ono sadrži visoke razine dušične kiseline. Ona je naime čarobna formula koja čisti krvne žile, pomaže rastopiti masne naslage u njima te vratiti njihovu elastičnost i funkciju. Tako bi pacijenti umjesto tablete popili zeleni smoothie ili pojeli malo salate.
Uspješan program liječenja srca
Dr. Esselstyn je 2008. g. izdao knjigu pod nazivom Prevent And Reverse Heart Disease u kojoj je naveo ovaj revolucionarni program potkrijepljen nepobitnim rezultatima 20-godišnje studije.
Ona dokazuje da promjene u prehrani mogu spriječiti i posve izliječiti čak i najteže bolesti srca, uključujući ljude koji od njih boluju dugi niz godina. Knjiga nudi isti program prehrane koji je pacijentima iz studije omogućio da se izliječe i ostanu zdravi.
Primjer iscijeljene ‘udovice’
U knjizi se uz primjer pacijenata iz studije navodi i primjer liječnika Joea Crowea koji je naslijedio dr Esselstyna na mjestu predsjednika radne skupine za rak dojke u klinici Cleveland.
On je naime imao srčani udar već u 44. godini života. Testovi su pokazali da je cijela donja trećina vrlo važne arterije znakovito zvane ‘udovica’ u izrazito lošem stanju.
Zbog tako teškog oštećenja, premosnica, angioplastika ili stent nisu bili opcija. Dr. Crowe, muž i otac troje djece bio je razumljivo vrlo pogođen tim vijestima.
Na nagovor svog kolege i prijatelja dr Esselstyna odlučio se na njegov revolucionarni program. Strogo se pridržavao plana prehrane i odbio uzimati lijekove za snižavanje kolesterola. To je rezultiralo velikim smanjenjem kolesterola i ogromnim poboljšanjem zdravstvenog stanja, baš kao što se desilo sa drugim pacijentima.
Ovom nesretnom liječniku kao i njegovoj obitelji to je donijelo ogromno olakšanje, a nije im ni ispraznilo bankovni račun, kako je to obično slučaj sa standardnim liječenjem.
Oko 2,5 godine nakon što je krenuo s planom biljne prehrane bez dodanih masnoća, Joea Crowe napravio je kontrolni angiogram koji je na njegovo čuđenje pokazao da je krvožilni sustav iscijeljen. “Dr Esselstyn mi je spasio život”, izjavio je.
“To je najcjelovitije rješenje bolesti krvožilnog sustava koje sam vidio, slikoviti dokaz moći prehrane temeljene na biljkama koje omogućuje tijelu da se samo izliječi te prevenira srčani udar”.
Dr. Esselstyn u knjizi uvjerljivo tvrdi da biljna prehrana bez ulja može spriječiti i zaustaviti napredovanje bolesti srca te poništiti njezine učinke. On je smatrao da srčane bolesti ne moraju postojati, a ako već postoje, da se ne moraju dalje razvijati.
Njegov rad u proteklih 25 godina je pokazao da se sve to može postići bez skupih, stresnih i iscrpljujućih mehaničkih intervencija i uz minimalnu upotrebu lijekova.
Program pomaže i kod drugih kroničnih bolesti
Postoje brojni dokazi da cjelovita biljna prehrana pomaže i kod drugih kroničnih bolesti današnjice poput moždanog udara, hipertenzije, pretilosti, osteoporoze, dijabetesa tipa 2 pa čak i degenerativnih bolesti mozga.
Ona prevenira i štiti od niza drugih bolesti, uključujući impotenciju te rak dojke, prostate, debelog crijeva, rektuma, maternice i jajnika.
Još jedan bonus je da se na ovakvoj prehrani lakše postiže optimalna tjelesna težina i BMI, što znači da možemo održavati liniju bez nekog opterećenja i brojanja kalorija.
Zaključak
Sve je veći broj liječnika, a i ljudi svjesno da prehrana igra presudnu ulogu u zdravlju te da promjene u prehrani poput ovdje navedene mogu imati moćne učinke na sprečavanje i liječenje raznih bolesti.
Nadam se da su vas ove informacije nadahnule i motivirale da jedete zdravije te vam pružile osjećaj nade da se sve može riješiti i vratile osjećaj moći nad vlastitom sudbinom.
Ana Flores
Instagram profil: @heart4naturee