Biljka stigla iz daleke Azije u cijelosti se koristi, kako lišće tako i sjemenke. Korijander ima široku zdravstvenu primjenu, a u kulinarstvu, drži visoko mjesto traženog sastojka. Sjeme pomaže u probavi i održavanju normalne razine kolesterola, a lišće u uklanjanju nekih teških metala (poput žive i olova), koji se mogu nakupljati u tijelu. Iako su listovi jako gorki, upotrebljavaju se ne samo u zdravstvene svrhe već i u kuhinji. Južnoafrička i azijska kuhinja koristi ga za ukrašavanje jela te kao dodatak umacima, salatama i siru.

atma.hr – 52
Svježe mljeveni plodovi dodatak su pecivu, mahunastom povrću i tikvi.

Zreli osušeni plodovi upotrebljavaju se u pripremi posebno pečenih jela, a jedan je od sastojaka curry praha, paste i začina za medenjake. Upotrebljava se i za dopunjavanje nekih pića, marinada i božićnih kolača.

Ono što je zapanjujuće je raspon sastojaka s kojima se slaže i kojima pojačava okus, a to su: avokado, leća, kukuruz, kokos, limun, šafran, zelene masline, orasi, patlidžan i voće.

Kako koristiti korijander

List korijandera uvijek se koristi svjež. Ima jaku aromu i najčešće se upotrebljava u južnoameričkoj i azijskoj kuhinji, dok europska kuhinja više koristi zrelo i osušeno sjeme.

Svježe lišće korijandera možete dodati u juhu, salatu ili jelo od povrća.

Pesto (pasta) od korijandera

Sastojci:

  • 1 češanj češnjaka
  • 1/2 čaše badema ili indijskih oraščića
  • 1 čaša lišća svježeg korijandera
  • 2 žlice soka limuna
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • morska sol

atma.hr – 52
Priprema:

Korijander i ulje dobro sameljite u blenderu. Dodajte ostale sastojke i meljite, dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je potrebno, dodajte malo vode.

Konzumirajte svakodnevno, namazano na komad integralnog kruha.

Reference:

aura.ba/alternativa-za-vas