Sastojci

1 kg brašna
3 žlice šećera
1 žlica soli
100 ml ulja
550 ml vode
50 gr svježeg kvasca
po želji – korica od limuna, vanilin šećer, aroma ruma, šećer u prahu za posipanje, džem…

Postupak

  1. U veću posudu uliti mlaku tekućinu (vodu i ulje), dodati svježi kvasac, šećer i sol pa dobro izmiješati da se kvasac otopi (po želji možete dodati naribanu limunovu koricu, vanilin šećer ili malo arome ruma) i s brasnom umijesiti mekano kompaktno tijesto.
  2. Posudu s umijesenim tijestom prekriti kuhinjskom krpom i nek odstoji dok se tijestu ne poveća volumen. Kada se volumen poveća, premijesite tijesto još jednom i neka se još odmara.
  3. Kada se tijesto ponovo povećalo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Izvaljajte tijesto na 1 cm debljine te pobrašnjenom čašom napravite okrugle oblike.
  4. Tako oblikovane krafne prekrijte krpom i pustite da se dignu još 30-tak minuta, a onda otkrijte krpu da se napravi mala korica na vrhu tijesta. Tada su krafne spremne za prženje.
  5. Temperatura ulja ne smije preći 170 stupnjeva. Najbolja temperatura ulja za prženje krafni je 160 stupnjeva. Krafne moraju plivati u dubokom ulju. Stavljajte najviše 3 krafne u ulje istovremeno da se ulje ne bi ohladilo, a ako se to dogodi potrebno ga je ponovo zagrijati.
  6. Pecite uvijek prvo da je korica na gornjoj strani i to prvih 30 sekundi do 1 minut obavezno pokriveno/poklopljenom poklopcem, da bi se krafna dobro digla u ulju (pokriveno daje i višu temperaturu pa krafne rastu u vis). Nakon toga ih otklopite, okrenite i pržite još malo otklopljene dok ne poprime željenu boju i s druge strane.
  7. Pržene krafne izvadite na papirnate ubruse da se ocijede od viška masnoće.
  8. Krafne možete puniti kada se na dodir ohlade. Ako ih punite dok su vruće, one se deformiraju. Pospite ih šećerom u prahu.

atma.hr – 52