Moraš shvatiti da jedina isplativa investicija jesi ti, sam sebi. Moraš naučiti da je sve prolazno, prigrliti prolaznost i ne odavati se lažnim idealima i lažnom sjaju. Trebaš razlučiti kako želiš živjeti, hoćeš li ostati u vječnom mraku ili ćeš krenuti na put preobražaja i svjetlosti?

atma.hr – 78
Naravno da postoje mnoge materijalne stvari koje si za života želimo priuštiti i u što želimo uložiti svoj novac, vrijeme i trud kako bismo se osjećali bolje i živjeli onako kako smo zamišljali da ćemo živjeti. No, najbolja i najveća investicija u koju moraš neprestano ulagati jesi ti. Trud, novac i vrijeme uloženo u svoj rast nemjerljive je vrijednosti.

Koliko se trudiš objasniti sebi sebe, shvatiti tko si i što si, kamo ideš i čemu stremiš? Poznaješ li svoje strahove, svoje tuge, svoje boli? Znaš li od njih iskoristiti ono najbolje, preokrenuti na dobru lekciju i izvući pouku, promijeniti vlastito ponašanje i ustaljene navike? Usvajaš li dobre navike i obrasce ponašanja, boriš li se da izađeš iz nepovoljnih situacija, nadograđuješ li sebe svakodnevno?

Čime hraniš svoju dušu, čime svoj intelekt, a čime srce? Kakvim ljudima si okružen, onima koji iz tebe izvlače najgore ili onima koji ti daju dodatan vjetar u leđa da nesmetano radiš na sebi i otkrivaš svoje boje? Plašiš li se živjeti, tako što odbacuješ mogućnost rasta i ponašaš se jednako godinama? Bježiš li od samih naznaka promjena, kako bi izbjegao moguće razočaranje i nepravdu?

Sve to, odraz je toga koliko zapravo voliš i cijeniš samoga sebe. Moraš shvatiti da jedina isplativa investicija jesi ti, sam sebi. Moraš naučiti da je sve prolazno, prigrliti prolaznost i ne odavati se lažnim idealima i lažnom sjaju. Trebaš razlučiti kako želiš živjeti, hoćeš li ostati u vječnom mraku ili ćeš krenuti na put preobražaja i svjetlosti?

Sve što u sebe uložiš, dvostruko će ti se vratiti. Nemoj mariti koliko vremena ćeš utrošiti, koliko novaca i godina je potrebno da bi postigao ono što želiš postići i naučio koegzistirati sa samim sobom. Nemoj gledati na kraj, dok još život kušao nisi u potpunosti. Kraj je neizbježan, kraj će svima doći. A razlika se očitava u tome koliko smo živjeli na tom putu, koliko smo sebi slobode dopustili.

atma.hr – 39

Nauči sebi biti prioritet, sebi biti broj jedan. Ali, na zdrav i odmjeren način. Čovjek, da bi volio druge najprije mora spoznati i istinski voljeti sebe. Tek tad, od zdrave ljubavi prema sebi, on može dijeliti svoje darove i emocije na ispravan način s drugima.

I ne želiš ostati na istoj točki godinama, kuditi se jer nisi pokušao promijeniti svoj mentalni sklop, svoje navike, preobraziti strah u hrabrost. Znam, želiš napraviti sve ono što si naumio, bez obzira na to što isto smatraš nemogućim. A upamti, moguće je sve što poželiš. I nisu to prazne floskule, to ovisi o onome koliko investiraš u svoj razvoj na svim poljima života.

Da bi bio uspješan i dostojan najbolje verzije sebe, moraš se ponašati kao uspješni ljudi. Moraš shvatiti da su padovi samo dodatan izazov i poticaj da poradimo na kreativnosti i pronađemo deseti put do sebe i svega što želimo. Moraš njegovati svoju dušu, svoj um i svoj govor. Ne suditi drugima, jer jednom si i ti bio u sličnoj koži. Ne razmišljati negativno, nego raditi na tome da u svemu pronađeš trunčicu nade i pozitivnosti. Ne možeš samo željeti, ako ne djeluješ u tom smjeru kojim se želiš kretati.

A da bi postigao sve, moraš dobro raditi na instrumentu kojim ćeš to postići. Znaš, taj instrument si ti. Koliko se još trebaš uštimati, koliko toga popraviti i na koji način ćeš to napraviti, na tebi je. I bez toga znaš da ne ide na bolje. Sve dok postoji želja za promjenom, mora negdje duboko u tebi postojati i snaga koja će te gurnuti u tu promjenu.

Investiraj u svoje sposobnosti, investiraj u svoje hobije. Investiraj u svoju dušu i um, tako što ćeš živjeti pozitivno, vedro i neopterećeno unatoč problemima, jer biraš takav put. Biraš prestati kukati, i umjesto toga raditi s onim što imaš najbolje kako znaš.

atma.hr – 78
U tome je sva mudrost, investirati kvalitetno svoje vrijeme i ambicije, korak po korak, pomno odabranim metodama kako bi jednog dana postao ponosan jer si došao do te naprednije verzije sebe. Svi mi zaslužujemo zaživjeti istinsku potpunost kao bića, i u ljubavi, i u poslu, i  u prijateljskim, obiteljskim odnosima, tako i u duhovnom, intelektualnom smislu.

Zaslužujemo voljeti sebe, raditi na svemu što volimo, zaslužujemo oprostiti si neke prijestupe i hrabro koračati dalje. Zaslužujemo otkriti sebe, prije nego li dopustimo drugima da otkriju nas. I ne pristajati na lažne kompromise, u kojima ćemo trgati komadiće sebe i ostavljati ih za sutra zbog nekoga ili nečega. Nema tu kompromisa, kada je u pitanju tvoje pravo da budeš ono što znaš da jesi.

Investiraj u hrabrost, izazove i nove promjene. Budi sebi dovoljan, tek tad će ti drugi biti jednako izvanredni i dostatni da ti oboje svijet i ostave svoje tragove.

Marija Lombarović
https://www.facebook.com/Lombarovic/
https://marijalombarovic.wordpress.com/