Krišna u slavnoj Bhagavad-giti opisuje kako se osobno pojavljuje kada u društvu počinju jako opadati moralni principi da bi uništio bezbožne i zaštitio pobožne. Danas se po vedskoj tradiciji slavi velika svečanost – Narasimha Caturdasi, dan kada se pojavila zastrašujuća božanska inkarnacija u obliku polu čovjeka / polu lava – Gospodin Narasimha (nara-čovjek, simha-lav). Na taj dan se posti do sumraka, intenzivno se meditira i moli, a uvečer se održavaju velika slavlja s duhovnom glazbom, predavanjima učitelja, uz neizostavno serviranje prasadama, posvećene vegetarijanske hrane.

atma.hr – 52
Prema Vedama, jedna od inkarnacija/avatara Boga, Sri Nrsimhadeva se pojavio kako bi zaštitio malog svetog dječaka Prahlada te uništio njegovog zlog oca Hiranyakasipua, moćnog demonskog vladara (palu dušu iz duhovnog svijeta). Slijedi priča iz drevne Bhagavata Purane ili Srimad Bhagavatama.

Pojava Gospodina Narasimhe

prahlada1Prahladin otac, kralj Hiranyakasipu je bio moćan neprijatelj Gospodina Višnua (sve je to naravno lila ili zabava, Hiranyakasipu je bio pali vratar iz duhovnog svijeta). Ljut zbog sve veće privrženosti svoga sina devociji prema Višnuu, upitao ga je gdje je taj Njegov Bog Višnu i, ako je on Bog, hoće li ga zaštititi od njegova mača. Prethodno je otac Hiranyakasipu na mnoge načine dao ubiti Prahlada jer nije mogao podnijeti da se njegov sin odlučio na život posvećenosti Bogu, umjesto na demonsko materijalističkoo vladanje poput njegova oca. Međutim, svi pokušaji ubojstva su bili osujećeni jer je Prahlad imao nepokolebljivu vjeru da će ga Svevišnji Gospodin zaštititi.

Jednog je dana Hiranyakasipu odlučio uzeti stvar u svoje ruke i odlučio sam pokušati ubiti svog sina s uvjerenjem da nitko neće moći zaštititi. Pitao je Prahlada, koji je uvijek odgovarao kako se Bog nalazi svugdje, nalazi li se Bog onda i u ovom stupu, pokazujući na stup u predvorju palače. Nakon Prahladovog potvrdnog odgovora, Hiranyakasipu je snažno zamahnuo svojim mačem prema stupu i u tom trenutku se iz stupa pojavilo zastrašujuće biće tijela čovjeka i lavlje glave, avatar ili inkarnacija Višnua, Svevišnje Božanske Osobe.

atma.hr – 52
Sedmo poglavlje Srimad Bhagavatama opisuje kako je Hiranyakasipu, nakon tisuća godina askeze, tražio blagoslov besmrtnosti od Brahme, tvorca univerzuma. Kako je i sam Brahma smrtno biće premda ima najduži životni vijek od svih ostalih bića u univerzumu, nije mu bio u stanju podariti taj blagoslov.

Lukavi Hiranyakasipu je mislio doskočiti smrti tražeći umjesto besmrtnosti, blagoslov da ga ne ubije nijedna životinja niti čovjek niti oružje.

Da ne bude ubijen ni unutra ni vani,

ni na nebu ni na zemlji,

ni po noći ni po danu.

Nakon dobivenih blagoslova smatrao se besmrtnim!

Međutim, nakon žestoke borbe sa zastrašujućim avatarom, Gospodin Narasimha ga je ubio;

svojim oštrim noktima,

u sumrak,

na trijemu palače,

držeći ga na svojim koljenima te na taj način nije prekršio blagoslove koje mu je podario Brahma.

Nakon borbe Gospodin Narasimha je bio toliko bijesan da ga nitko nije mogao smiriti, čak ni polubogovi ni njegova vječna pratilja Lakšmidevi. Međutim, mali dječak Prahlada nije osjećao strah te je mirno prišao bijesnom Narasimhadevu i uputio mu prekrasne molitve, nakon čega se zastrašujući Narasimha, prekriven krvlju, transformirao u smireno ljupko biće te je svojim lavljim jezikom punim ljubavi liznuo Prahlada i posjeo ga na svoje krilo.

U Puranama je ističe poanta priče, kako Bog može oprostiti uvrede nanijete Njemu osobno, ali da vrlo teško tolerira ako nešto vrijeđa ili želi nauditi Njegovim bhaktama tj. osobama koje Mu prilaze s ljubavlju i devocijom.

atma.hr – 52
Molitve Gospodinu Nrisimhi

Ukoliko želimo imati zaštitu Gospodina Nrisimhe u svom životu, povoljno je, između ostalog i izgovarati, pjevati ili meditirati na mantre i molitve koje opisuju Njegove slave.

namas te narasimhaya
prahladahlada-dayine
hiranyakashipor vaksaha
shila-tanka-nakhalaye

Odajem svoje ponizno poštovanje Gospodinu Nrsimhadevi koji bhaktama poput Prahlade Maharaje neprestano daje blaženstvo, a razdire srca demona poput Hiranyakaśipua.

ito nrisimhah parato nrisimho
yato yato yami tato nrisimhah
bahir nrisimho hrdaye nrisimho
nrisimham adim sharanam prapadye

Bhakta uvijek i svugdje vidi Gospodina Nrsimha. Gospodin Nrsimha je i iznutra i izvana. Zato svi uzimamo utočište Gospodina Nrsimhe.

tava kara-kamala-vare nakham adbhuta-srngam
dalita-hiranyakaśipu-tanu-bhrngam
krśava dhrta-narahari-rupa jaya jagadiśa hare

O moj Gospodine Nrsimha, Tvoje ruke su predivne poput lotosovih cvjetova, pa ipak si svojim dugim noktima rastrgao tijelo demona Hiranyakaśipua. O Keśava! O Gospodaru univerzuma! O Gospodine Hari koji si poprimio oblik polu-čovjeka, polu-lava! Sva Slava Tebi.

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD GITA