
Sustav prehrane dr. Amosova namijenjen je srednjoj i starijoj dobi. Istodobno, Amosov nije povukao nikakve granice između tih doba, budući da je neprekidnu aktivnost prihvatio kao normu postojanja. Evo ključnih prehrambenih pravila Nikolaja Amosova.
Nikolaj Mihajlovič Amosov (1913. – 2002.) bio je izvanredan kirurg kardiolog, dobitnik Lenjinove nagrade i akademik Ukrajinske akademije znanosti. Glavni su mu radovi vezani uz kirurgiju, biološku i medicinsku kibernetiku.
Amosov je liječnik koji je proučavao faktore dugovječnosti i produžio vlastitu radnu sposobnost do duboke starosti. Nudimo osnovne principe njegovog sustava prehrane.
Načela prehrane dr. Amosova
Da biste bili zdravi, potrebni su vam vlastiti napori. Srećom, naše tijelo je tako savršeno da se može obnoviti gotovo u potpunosti. Potrebni su nam veći napori kako se starost i bolest produbljuje.
Pretilost, koja se javlja nakon 40 godina, smatrao je pokazateljem nezdrave prehrane. Nikolay Amosov je rekao:
“Moj doručak je obilan, grub i niskokaloričan: 300 g svježeg povrća – kupus, dva krumpira ili kruha i šalica kave s mlijekom.
Ručak je neredovit – dolazim u različito vrijeme. Jedem salatu, kao ujutro, prvo, drugo – bez kruha, bez masnoće, uz kefir, čaj ili sok za treće.
Večera: čaj, kruh – čini mi se ukusno, svježi sir. Više sezonskog voća. Općenito, sit sam navečer.
Pravila prehrane prema Amosovu
- Podsustav zdrave prehrane je najvažniji: pravilna prehrana je nužan, ali ne i dovoljan uvjet zdravlja, ali što su ostale komponente režima lošije, to bi dijeta trebala biti stroža. Uz visoku tjelesnu spremu, kondiciju i mirnu psihu, možete si dopustiti više “greški” u prehrani.
- Borba protiv vlastitog apetita glavni je problem zdrave prehrane čovjeka. Užici u prehrani dopušteni su samo mladima.
- Jedini mjerni alat u prehrani je vaga, a standard je vaša normalna težina.
- Tablice kalorija su potrebne samo kao smjernica – koju hranu izbjegavati, a što je sigurno.
- “Ne usklađujte normalnu tjelesnu težinu s godinama!.. Ovo je doista opasno, makar samo zato što su ljudi stariji od pedeset godina u opasnosti od arterijske hipertenzije, skleroze, a oni su usko povezani s viškom masnog tkiva.”
- Jedite više sirove hrane.
- Post je koristan. Postite jedan dan u tjednu, dva ili tri dana jednom mjesečno i još dva puta godišnje po dva tjedna – i bit ćete zdravi. To je Bragg preporučio. Neću to poreći.
- Metabolički trening je trening stanica za uštedu energije. Postoji samo jedna metoda: staviti ih na obroke gladovanja. Tako da su prisiljeni “jesti” sve, čak i ono što nije baš jestivo.
Crijeva imaju dva glavna neprijatelja: pretjerano prerađenu hranu i ‘stresni sustav’, hipotalamus i nadbubrežne žlijezde, koji daju odgovor na stres. Meka, zdrobljena kaša od hrane detrenira mišiće crijevne stijenke i, moguće, izlučivanje enzima.
Dugotrajni psihički stres i neugodne emocije mogu poremetiti živčanu regulaciju želuca i debelog crijeva – dvaju dijelova koji su najbliže povezani sa središnjim živčanim sustavom. Ovaj faktor je posebno izražen kod pretjerane konzumacije visokoprerađene hrane, kaže Amosov.
- Štetnost bilo kojeg proizvoda je mala ako se tjelesna težina ne mijenja i postoji dovoljna tjelesna aktivnost.
- Vitamini -300–500 g sirovog korjenastog povrća, listova i plodova dnevno – što raznovrsnije, to bolje. Nezaslađeni sokovi od voća i povrća, svakako pijte različite, u velikim količinama.
- Masti. Za mršavu osobu, ako su ispunjena prva dva uvjeta, masti nisu štetne. Uz tjelesnu težinu “visina minus 100” i niske razine kolesterola, masti se mogu konzumirati.
- Ugljikohidrati. Ugljikohidrati su potrebni, ali kao izvor birajte slatko voće, žitarice, mahunarke…
- Šećer. Ako imate normalnu tjelesnu težinu, samo trebate zapamtiti da je šećer gori od kruha.
- Sol. Bolje ju uopće ne koristiti! Zbog soli treba ograničiti konzumaciju juha.
Da biste mogli ustrajati, potreban je karakter.
ATMA/xochu-vse-znat/Pripremila: Suzana Dulčić