Magnezij i cink najvažniji su sastojci koji čine rikulu moćnim afrodizijakom. Ne samo što štite organizam od stresa, nego pomažu u sintezi spolnih hormona. Zbog njenih blagotvornih učinaka na libido i potenciju, znanstvenici su je prozvali i „ljubavnom drogom“. Pa ako vam toga fali – probajte s rikulom 😉

atma.hr – 78
Rikula (lat. Eruca sativa) ukusno je lisnato povrće koje lako uspijeva i ujedno štiti vrt od nametnika, tako da je višestruko korisna. Zapisi o ovoj biljci porijeklom sa Sredozemlja mogu se pronaći u Bibliji i Talmudu, gdje je hvaljena njena kulinarska i medicinska uporaba. U drevnom Rimu i Egiptu njenim sjemenkama i lišću pripisivana su afrodizijačka svojstva. U Vergilijevoj poemi Moretum opisana je kao biljka koja “pobuđuje spolnu želju kod sanjivih ljudi.”

Nekoć je bila neizbježni sastojak sirupa protiv kašlja i lijeka protiv skorbuta, a i danas je popularna u mnogim kuhinjama i kućnim apotekama širom svijeta.

Sastav i ljekovitost rikule

Rikula je vrijedna namirnica koja u 100 grama sadrži samo deset kalorija, ali obiluje vitaminima A, C, K, riboflavinom i folnom kiselinom te kalcijem, magnezijem, bakrom, željezom, cinkom i kalijem. Jedan obrok rikule donosi 83% preporučene dnevne doze vitamina K te 38% preporučene dnevne doze vitamina A.

Magnezij i cink najvažniji su sastojci koji čine rikulu moćnim afrodizijakom. Ne samo što štite organizam od stresa, nego pomažu u sintezi spolnih hormona. Zbog njenih blagotvornih učinaka na libido i potenciju, znanstvenici su je prozvali i „ljubavnom drogom“. Pa ako vam toga fali probajte s rikulom 😉

atma.hr – 39

Kao i većina zelenog lisnatog povrća, rikula obiluje antioksidantima, čisti jetru i potiče žuč te je idealna za proljetnu detoksikaciju. Kao svo povrće iz obitelji krstašica, rikula stvara glukozinolate, koji se u probavnom traktu pretvaraju u izotiocinate.

Izotiocinati s brojnim antioksidantima iz rikule reguliraju imunološki sustav, sprečavaju makularnu degeneraciju i osteoporozu te aktivno štite od raka. Rikula je bogata klorofilom i sumpornim spojevima koji potpomažu čišćenje organizma na staničnom nivou.

Pogodna je i za kelatnu terapiju, koja se provodi radi izbacivanja teških metala iz organizma. To je dovoljno razloga da ovu vrijednu namirnicu dodate u vaš meni!

Rikula u kulinarstvu

U kuhinji se rikula priprema kao salata ili kuha se kao povrće, što daje velik izbor za eksperimentiranje. Ona je odličan dodatak miješanim salatama, tjesteninama i pitama te ukusan prilog uz rižu i krumpir. Njen se oštar okus dobro sjedinjuje s citrusima, kruškama, orasima, rajčicama i robusnim sirevima poput parmezana, kozjeg ili plavog sira. Njome možete posipavati pizzu i tjesteninu. Na pizzu je stavljajte tek nakon što je izvađena iz pećnice.

atma.hr – 75
Panini od jagode, rikule i kozjeg sira

Sastojci:

  • malo balzamičnog octa
  • puna šaka rikule
  • malo soli i papra
  • kozji sir
  • komad hrskavog kruha

Priprema:

Zagrijte grill tavu ili toster. Pomiješajte jagode s octom. Razrežite kruh i stavite kozjeg sira po želji. Napunite s jagodama, začinima i rikulom. Pecite ili tostirajte dok god se sir ne rastopi. Ovaj recept zvuči neobično, ali mu dajte priliku. Slatke jagode i teški sir s gorkastom rikulom dat će savršeno uravnotežen okus.

Croutonsi od rikule

Sastojci:

  • integralni kruh
  • puna šaka rikule
  • sol
  • maslinovo ulje

atma.hr – 78
Priprema:

Opranu i osušenu rikulu usitnite. Dodajte malo maslinovog ulja i usitnjavajte dok ne dobijete uljasti miks. To pomiješajte s drobljenim kruhom, začinite i pecite na 250 stupnjeva između 30 i 45 minuta, dok ne postane hrskavo. Croutonse je najbolje poslužiti uz krem juhu ili fondue od sira.

Uzgoj rikule

Rikula se može sijati u više navrata od veljače do rujna na bilo kakvom tlu. Brati se može već za 40 do 60 dana. Osim u vrtu, može se saditi i u teglama. Obično daje prinos do dva kilograma po kvadratom metru. Najbolje se čuva neoprana u hladnjaku u vrećici iz koje je istisnut zrak. Smatra se da se vitamini i minerali iz rikule bolje apsorbiraju kad je lagano kuhana.

alternativa-za-vas.com

62 MEDICINSKI MEDIJ: HRANA KOJA MIJENJA ŽIVOT

medicinski medij hrana koja mijenja zivot