Čvrsto ste odlučili promijeniti svoj život i započeti s uvođenjem zdravih namirnica koje će vam pružiti antioksidativnu zaštitu – zavirite u hladnjak i provjerite imate li sve potrebno da svoju odluku sprovedete u djelo. Prije no što krenete u ljekarnu po svoju dozu antioksidansa u bočici – zavirite u hladnjak i provjerite imate li u njemu organski uzgojenu brokulu, batat, rajčice i borovnice.

Što su antioksidansi?

Kako bi objasnio što su antioksidansi, dr. Oz, omiljeni liječnik Oprah Winfrey u jednoj je emisiji showa demonstrirao moć antioksidansa na dvije razrezane polovice jabuke – jedne poprskane limunovim sokom, a druge ne. I dok je polovica jabuke natopljena limunovim sokom održala svoju boju i svježinu, druga je polovica zbog utjecaja kisika iz zraka ubrzano posmeđila i naočigled se mijenjala.

– Isto se događa vašoj koži, očima i srcu kada u tijelu nema dovoljno antioksidansa – tvrdi dr. Oz jer upravo antioksidansi djeluju na vaše tijelo onako kako je limunov sok zaštitio jabuku od starenja.

Dr. Oz kaže da su borovnice njegova omiljena hrana za usporavanje starenja te da se i na prvi pogled može vidjeti da su prepune antioksidansa upravo zbog svoje tamne boje. Sva hrana tamne boje, prvenstveno bobičasto voće, ima u sebi veće količine antioksidansa, ali borovnice predvode taj niz svojim korisnim svojstvima.

Na policama svojih hladnjaka trebali biste imati i slatki krumpir (batat), brokule i rajčice. Kako biste iz rajčica «izvukli» najviše likopena, potentnog antioksidansa– kapnite na njih malko maslinovog ulja i lagano ih zagrijte jer se na taj način likopen najlakše apsorbira u organizmu.

Uz borovnicu, rajčice, brokulu i batat, antioksidanse možete pronaći i u zelenom ili bijelom čaju. Kako biste iz zelenog ili bijelog čaja “izvukli” najviše antioksidansa – pripremite ih na slijedeći način: filtriranu vodu zagrijte do vrenja i prelijte je u čajnik od porculana ili terakote. Kada se voda malo ohladi ( na nekih 80°C) dodajte na jednu šalicu vruće vode u čajniku 1 čajnu žličicu zelenog ili bijelog čaja u listićima i ostavite da se čaj ekstrahira nekih 3-5 minuta, ne dulje. Nakon toga procijedite i pijete u malim gutljajima, nezaslađeno. Preporučuje se jedna do dvije šalice zelenog ili bijelog čaja dnevno.

Autor: Josipa Kovač
Izvor: Naturala.hr

Dodatak Atme: Aktioksidativna svojstva u velikoj količini sadrže i kapi ekstrakta sjemenki grejpa te stoga koristimo priliku za promidžbu našeg spoznora NilaMediaGrupe.

Graprefruit – Ekstrakt sjemenki grejpfruta

😉