People photo created by freepik - www.freepik.com

Ova stara poslovica, koja vrlo često nalazi svoje mjesto u hitovima narodne glazbe, kako bi ljude potakla da budu veseli, i zabave se, doduše uvijek na onaj umjetan degradirajući način, kroz alkohol i meso, ima zapravo neku mudrost u sebi. Naravno kao i sve ostalo u životu i mudorst treba znati primjeniti na pravilan način.

Zabrinutost možemo definirati na sljedeće načine:

Zabrinutost je izbor i često je način izbjegavanja promjene. Ponekad pribjegavamo brizi jer nam pomaže da se osjećamo zaposlenima i omogućuje da racionalno objasnimo nedjelovanje. Umjesto da poduzmemo pravilne korake, prihvaćamo privid djelovanja koji nastaje iz tjeskobe.

Zabrinutost je također loša zamjena za pravilno djelovanje s ljubavlju. Ona je umjetna djelatnost kojoj pribjegavamo kako bismo umanjili vrijednost pravilnog i korisnog djelovanja. Kao rezultat toga, brinemo. Budući da nam zabrinutost oduzima toliko mnogo vremena, imamo manje vremena za aktivno pozitivno djelovanje u duhovnosti. Ako svu svoju mentalnu i fizičku energiju uložimo u zabrinutost, nećemo je imati dovoljno za Boga.

Pretjerana se zabrinutost zapravo temelji na osjećaju bespomoćnostiSadhui, sveci, ne bi trebali biti bahati i egocentrični, već ponizni. Iako su svjesni vlastite nemoći, shvaćaju da je Bog sposoban učiniti sve. Stoga, dopuštajući Njegovoj šakti, moći, da djeluje kroz njih, imaju pristup velikoj moći. Pretjerana nam tjeskoba zapravo oduzima moć i sprječava božansku moć da djeluje kroz nas, jer smo se zatvorili za šakti.

Zabrinutost je način iskušavanja strašnih ishoda. Drugim, riječima, zabrinutost stvara iste učinke ili osjećaje kao da je do negativnih ishoda doista došlo. Sagledamo li pobliže posljedice, zabrinutost vodi upravo do ishoda koji najviše želimo izbjeći. Budući da smo preživjeli traumu ili nesreću u umu, možemo doživjeti čak i neke od negativnih učinaka. Nastavimo li neprestano ponavljati tu mantru, istu ćemo situaciju proživjeti ne samo mentalno, već je možemo pretvoriti i u stvarno iskustvo.

Odbacivanje zabrinutosti ne znači da prestajemo planirati. Ne trebamo prestati brinuti  kad vidimo nepravilno djelovanje; naprotiv, trebamo planirati, duboko razmisliti, a zatim učiniti ono što je potrebno.

Što ćete učiniti kad shvatite da je došlo do požara u vašoj kući? Odmah ćete izaći. Nećete samo sjediti u naslonjaču i brinuti. Problem, očito, postoji, ali to je vrijeme i za praktično djelovanje…

Bhakti Tirtha Swami