Niskokalorična je i odličan izvor vitamina C. Od minerala prisutni su kalcij, kalij i fosfor. Osim što je zbog svoje arome i kiselosti korisna u kulinarstvu, jedan je od sastojaka za brojne koktele i razna druga osvježavajuća pića, no ova voćka može se koristiti i u zdravstvene svrhe.

Limeta je nastala u južnoj Aziji, a zahvaljujuć Arapima proširila se na prostore Sjeverne Afrike,Španjolske i Portugala. Danas se ova voćka proizvodi u najvećoj mjeri na području Indije, Meksika i Egipta. Malo je to i okruglo voće s tankom i glatkom korom čija boja varira od žute do zelene ovisno o fazi zrelosti. Limeta ne sadrži masnoće, zasićene masne kiseline, kolesterol i soli. Niskokalorična je i odličan izvor vitamina C. Od minerala prisutni su kalcij, kalij i fosfor. Osim što je zbog svoje arome i kiselosti korisna u kulinarstvu, jedan je od sastojaka za brojne koktele i razna druga osvježavajuća pića, no ova voćka može se koristiti i u zdravstvene svrhe.

Limeta za zdravlje žena

Zahvaljujući kalciju i folnim kiselinama koje su jedan od glavnih sastojaka ove voćke ona je vrlo korisna za zdravlje žena u post-menopauzi kao i onih koje su u fertilnoj dobi. Jedna svježa voćka sadrži čak 22mg kalcija kao i više od pet mikrograma folne kiseline. Osim svježe limeta se može konzumirati i kao sok.

Za zdraviju kožu

Ukoliko želite osvježiti svoju kožu ili pak spriječiti njeno starenje, poslužite se korom limete. Naime, kora ove voćke sadrži sastojak koji spriječava stvaranje melanina, pigmenta koji koži daje boju. Ovaj pigment koji daje boju koži se može, s godinama i izlaganjem UV zrakama, nagomilati i deponirati kao tamna mjesta na vašoj koži. Kako biste izbjegli hiperpigmentaciju, na kožu nanesite masku s komadićima kore limete.

Protiv bubrežnog kamenca

Bila ona svježa ili je konzumirali kao sok, limeta spriječava stvaranje bubrežnog kamenca jer sadrži više limunske kiseline nego što je ima u grejpu ili naranči. Limunska kiselina prirodan je sastojak koji spriječava nastanak kamenca u bubregu.

Snižava kolesterol

Ako muku mučite s povišenim kolesterolom i trigliceridima konzumirajte limetu jer sadrži  flavonoid hesperidin koji pridonosi njegovom snižavanju.

Obnovite organizam

Kako bi podigli energiju, oporavili se od bolesti i popravili imunitet pripremite vitaminsku bombu. Za to vam je potreban jedan grejp, dvije naranče, četiri kivija, dvije limete te dvije žlice meda. Navedene sastojke izmiksajte u blenderu te im ovisno o ukusu možete dodati nekoliko listića mente ili đumbira. Napitak možete konzumirati svakodnevno, preporuča se ujutro kako bi što bolje nahranili i osvježili organizam.

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/91919-pet-cinjenica-zbog-kojih-cete-odjuriti-u-trgovinu-i-kupiti-ovo-sjajno-voce.html