Dr. Henry Bieler je bio američki liječnik vizionar i autor knjige ” Food Is Your Best Medicine (Hrana je Vaš najbolji lijek)”, u kojem je on zagovarao liječenje bolesti putem prehrane. On vjeruje da tijelo ima prirodnu sposobnost ozdravljenja i da je glavni uzrok bolesti nisu klice, već neravnoteža u tijelu uzrokovana načinom života, uključujući i lošu prehrane.

Njegova je poznata juha bogata kalijem i natrijem, alkalizira tijelo, a podržava jetru i nadbubrežne žlijezde. Ona također pomaže gušterači u kontroli šećera u krvi.

Dodavanje ghee-ja u juhu donosi niz dodatnih zdravstvenih beneficija. Ghee je pročišćeni maslac (iz kojeg su uklinjeni svi toksini). U praksi ayurvede, ghee se koristi za liječenje raznih bolesti. On smanjuje upalu, podmazuje vezivna tkiva, jača imunološki sustav, a vjeruje se da povećava sposobnost pamćenja i razvija inteligenciju.

Bielerova juha pruža nježan način detoksikacije, bilo kao jedini unos hrane ili kao dodatak postu sokovima, ali također lijepo djeluje kao dodatak vašoj redovitoj prehrani. Možete s njom započeti dan ili dodati vašem ručku.

Sastojci

4 srednje velike tikvice, sjeckane
3 šalice mahuna, uklonjenih vrškova
2 štapića celera, sjeckanog
2 kitice peršina, uklonjenih stabljiki
1/4 l filtrirane vode
morska sol po želji
ghee (opcionalno)

Priprema

Stavite vodu, tikvice, mahune i celer u lonac.

Neka voda provrije, staviti na nižu temperaturu i pirjati oko 30 minuta dok se povrće ne omekša, ali ne kuhati previše nakon toga. Prebacite sve u blender, dodajte šačicu peršina i vodu. Zgnječite malo i sve izblendajte.

Za jedan lonac juhe će biti potrebno nekoliko ponavljanja blendanja. Da bi ste malo pogustili smjesu i povećali zdrastvene prednosti, u svaku seriju blendanja dodajte malo gheeja.

Koristite organsko povrće, ako je ikako moguće. Slobodno se igrajte s relativnim razmjerima raznih sastojaka. Ponekad možete staviti malo više tikvica umjesto mahuna ili obratno. Također prema svom ukusu možete raditi gušću ili rjeđu juhu. Bitno je ukloniti vrškove mahuni. One su imune na blendanje i u ustima i na nepcu se pojavljuju kao šiljati, tvrdoglavi uljezi.