Ako tražite zdravu i ukusnu hranu koja izaziva zadovoljstvo, nutricionisti velikodušno preporučuju dinje. Dinje su izrazito hranjive i niskokalorične, osvježavaju i imaju najveću količinu beta-karotena koji je antioksidant i pomaže u sprječavanju rizika od nastanka nekih vrsta raka. Mi je volimo zvati voćem, jer nam je slatka, ali može biti i da je povrće… 😉

Jer je idealno osvježenje

Dinja je idealna namirnica za osvježenje tokom vrelih letnjih dana. Iako je njena prava sezona od lipnja do kraja kolovoza, danas se može naći u bilo koje doba godine. U piramidi ishrane dinja je u ravnopravnom odnosu sa svim ostalim voćem, zbog čega je poželjno da se servira i do četiri puta tokom dana. Bez bojazni mogu da je konzumiraju i osobe sa viškom kilograma, jer u sto grama ima samo 34 kalorije, malo šećera bez obzira što je slatka, i čak 91 gram vode.

Jer je puna vitamina

Dinja sadrži i dosta kalija, kao i vitamina A i C. Ako ste na dijeti, dinja je odlično rješenje. Možete je jesti koliko želite, bez razmišljanja o broju kalorija. Tajna dinje je u velikoj količini vode. Ona vam neće samo ugasiti žeđ, već vas može i zaštititi od sunčevih opekotina.

Jer vas štiti od sunca

Sok od dinje će vam pomoći da se zaštitite od štetnog zračenja sunca. Dinje su bogate antioksidantima koji organizmu pomažu u zaštiti od štetnih radikala koji oštećuju stanice kože.

Jer su zdrave njene košpice

Osim ploda, koji je dobar i za uklanjanje viška vode iz organizma, mogu se jesti i suhe košpice dinje, koje se naročito preporučuju ljudima koji boluju od bolesti bubrega.

[box] Mišljenje većine dobrih poznavalaca je da je dinja voće, dok drugi tvrde da je povrće, a kao argument navode činjenicu da mora sijati svake godine. Mišljenja su podijeljena i kada je riječ o porodici kojoj pripada – jedni tvrde da pripada krastavcima, dok je drugi smještaju u porodicu bundeva.[/box]

Jer je niskokalorično voće i smanjuje visoki tlak

Dinja se ubraja u niskokalorično voće. Sadrži mnogo kalija, zbog znatnog sadržaja vitamina A, a budući da sadrži i vitamin C, kalcij, magnezij, fosfor i biotin, dinju treba konzumirati u velikim količinama. Kalij pomaže organizmu u oslobađanju viška natrija i tako smanjuje povišen krvni tlak.

Jer štiti od kardiovaskularnih bolesti i starenja

Dva antioksidansa koja sadrži, vitamin A i C, zajedno štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja. Dinja je bogata i tiaminom, niacinom, vitaminom B6, folatima, pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži željezo, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor.  Neka nova istraživanja tvrde da beta karoten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića materice, želuca i oralnih formi.

+ Recept: Sok za osvježenje i jačanje organizma

Sok od dinje iscijeđen ručno ili u sokovniku pomiješajte s jogurtom, medom i limunovim sokom. Tako dobivenu mješavinu treba piti dva do tri puta dnevno po jednu čašu.

http://namirnice.ba/magazin/nutricionisti-je-velikodusno-preporucuju-evo-zasto-je-dinja-vocka-o-koju-se-morate-okoristiti/