pixabay.com

Tahini je namaz i umak napravljen od smrvljenog sezamovog sjemena. Ima mnogostruku primjenu pa se može koristiti u pripremi mnogih jela, a i kao samostalna namirnica. Još važnije, pun je esencijalnih vitamina, minerala i aminokiselina. Prve bilješke o tahiniju nađene su u arapskoj kuharici iz 13. stoljeća. Iz arapskih zemalja proširio se na Indiju, Koreju i Japan. Danas se često koristi u mediteranskoj kuhinji i u balkanskim zemljama.

atma.hr – 78
Bogatstvo hranjivih sastojaka

Tahini je odličan i lako probavljiv izvor kalcija. Jedna porcija tahinija sadrži oko trećine dnevne preporučene doze ovog minerala. Kalcij je važan za jačanje kostiju, zubiju i mišića, a istraživanja su ga povezala sa sniženim rizikom od alergija i nekih vrsta karcinoma.

Tahini je također bogat željezom, magnezijem, kalijem, fosforom i vitaminima B i E.

Vitamin E zbog svojih antioksidativnih svojstava nosi nadimak “izvora mladosti”. Pomaže usporiti starenje stanica tkiva i održava mentalnu svježinu i u staroj dobi.

Vitamini B nađeni u tahiniju uključuju B1, B2, B3 i B5. Ovi pripadnici B kompleksa pospješuju rast i diobu zdravih stanica, uključujući crvena krvna zrnca. Vitamini B također su korisni za ubrzavanje zarastanja ozlijeđenog tkiva i za zdrave moždane funkcije, uključujući dobro raspoloženje i koncentraciju.

Tahini je bogat izvor esencijalnih masnih kiselina omega 3 i omega 6. Ove su kiseline važne za zdravlje zglobova, hrskavica, krvožilnog sustava, mozga i kože.

Sezamovo sjeme je bogato aminokiselinom metionin, koja je važan doprinositelj čišćenju jetre od toksina i apsorpciji drugih aminokiselina u organizmu.

20% sadržaja tahinija tvore proteini, što znači da je bogatiji bjelančevinama od mnogih orašastih plodova. Stoga je pogodan kao izvor bjelančevina i biljnih masnoća za vegetarijance i vegane.

atma.hr – 39

Tahini slovi kao afrodizijak, to jest kao sredstvo za dizanje libida, i kao prirodni lijek za erektilnu disfunkciju.

Ima visoku pH vrijednost, što znači da alkalizira organizam, neutralizirajući učinak kiselih namirnica s niskom pH vrijednosti.

Najnovija istraživanja pokazuju da redovita konzumacija tahinija značajno smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.

Budući da je jedan od sastojaka tahinija, sezamovo ulje, ima visok kalorični sastav, jedite ga umjereno ako ste na dijeti.

Lakoća probave

Tahini je odlična hrana za sve s probavnim smetnjama. Budući da su za njegovu pripremu sjemenke sezama vrlo sitno zdrobljene, tahini se vrlo lako probavlja. Zbog tog svojstva pomaže i pri probavi drugih namirnica.

Tahini u kulinarstvu

Tahini je često korišten sastojak sirove prehrane. Možete ga jesti kao umak sa sirovim ili pečenim povrćem ili kao namaz na kruhu i pecivima. Neki ga opisuju kao nadomjestak za  maslac, margarin i namaz od kikirikija,.

Potrebno ga je čuvati u čvrsto zatvorenoj staklenci u frižideru.

atma.hr – 75
Ne ljuštite sezam

Dvije su glavne vrste tahinija: jedan je napravljen od oljuštenog, a drugi od neoljuštenog sezama. Bolja je ova druga vrsta, jer neoljušteni sezam ima veću nutritivnu vrijednost. Umak od oljuštenog sezama lišen je mnogih važnih sastojaka. Sirov tahini sadrži više nutrijenata od tahinija koji se radi od preprženog sezama.

Priprema tahinija

Za tahini su vam potrebni maslinovo ulje i sjemenke sezama. 200g sezama desetak minuta pržite na tavi stalno miješajući, a zatim ga sameljite u blenderu sa 2-3 žlice maslinovog ulja. Po želji, tahiniju možete dodati i 1-2 žlice limunovog soka i morsku sol, ili kakao, med, vaniliju i čokoladu. Sirovojelski tahini sadrži više hranjivih sastojaka, a pravi se na isti način, ali bez prženja sjemenki sezama.

Hummus

Tahini je ključan sastojak hummusa – zdravog i ukusnog namaza temeljenog na slanutku.

Sastojci:

  • 1 šalica kuhanog slanutka
  • 1/4 šalice tahinija
  • 1/4 šalice maslinova ulja
  • 2-3 režnja češnjaka (opcionalno)
  • 1 šalica limunova soka
  • 1 žličica soli

atma.hr – 78
Priprema

Smrvite češnjak i pomiješajte ga sa solju. Ubacite to i ostale sastojke u blender, s izuzetkom limunovog soka i maslinova ulja. Dobro izblendajte, a na kraju dodajte limunov sok i maslinovo ulje.

Po potrebi, razrijedite vodom preostalom od kuhanja slanutka. Po želji, dodajte papar, kim ili druge začine. Dobar tek!

Autor: Ozren Podnar
alternativa-za-vas.com